Ινδία: Ιστορική νίκη του Μόντι – Ισχυρό ράλι στις αγορές

Σίγουρη θεωρείται η νίκη του κόμματος του Μόντι στις εκλογές της Ινδίας, βάσει των αποτελεσμάτων των exit polls, χάρη στην οποία ο Ναρέντρα Μόντι εξασφαλίζει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία ως επικεφαλής της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομία του κόσμου. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με το Bloomberg αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση αύριο Δευτέρα στις ινδικές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα exit polls έδειξαν ότι η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία της οποίας ηγείται το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Ναρέντρα Μόντι θα κερδίσει πολύ περισσότερες από τις 272 έδρες που απαιτούνται για τη διασφάλιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου της Ινδίας που έχει 543 έδρες. Αν και τα exit poll δεν δίνουν πάντα σωστά αποτελέσματα στην Ινδία, κατόρθωσαν να προβλέψουν σωστά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 και του 2014.

Τα αποτελέσματα των exit polls δημοσιεύτηκαν αφού κι ο τελευταίος από τους σχεδόν 1 δισεκατομμύριο εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της Ινδίας είχε ψηφίσει σε μια εξαντλητική εκλογική διαδικασία διάρκειας έξι εβδομάδων που κατανεμήθηκαν σε επτά φάσεις ψηφοφορίας. Οι εκλογές της Ινδίας ξεκίνησαν συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου και τελείωσαν μόλις χθες. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

Ιστορική νίκη

Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) να επικεντρώσει την εκστρατεία του γύρω από τον εξαιρετικά δημοφιλή Μόντι φαίνεται να έχει αποδώσει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διέσχισε τη χώρα κάνοντας πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις στις οποίες προσήλθαν εκατοντάδες χιλιάδες Ινδοί. Το κόμμα μάλιστα ονόμασε το μανιφέστο του “Η Εγγύηση του Μόντι”.

Η νίκη του Μόντι θα είναι ιστορική καθώς κανένας άλλος ηγέτης – πλην του Τζαουαχαρλάλ Νεχρού ο οποίος κυβέρνησε την Ινδία για 17 χρόνια μετά την ανεξαρτησία — δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να εξασφαλίσει τρεις συνεχόμενες θητείες στην διακυβέρνηση της χώρας.

Βάσει των exit polls το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) σημείωσε κέρδη στη νότια Ινδία, όπου ο Μόντι έκανε μια δυναμική εκστρατεία για να προσελκύσει ψηφοφόρους που παραδοσιακά ήταν δύσπιστοι απέναντι στις ινδουιστικές εθνικιστικές πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος ενώ διατήρησε τη ηγεμονική ισχύ του στις βόρειες πολιτείες που μιλούν Χίντι.

Η νίκη του κόμματος του Μόντι σηματοδοτεί ένα μείζον πρόβλημα για την αντιπολίτευση της Ινδίας, ειδικά το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, το μεγαλύτερο κόμμα στη συμμαχία της αντιπολίτευσης. Η αδυναμία του να επιτύχει μια νίκη σε βάρος του BJP για τρίτη συνεχόμενη φορά μπορεί να δημιουργήσει αμφισβητήσεις και την αίσθηση ότι το κόμμα του Κογκρέσου χρειάζεται ιδεολογική αναμόρφωση ή αλλαγή στην ηγεσία.

Αναμένονται τολμηρά μέτρα

Η μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος θα του επιτρέψει να λάβει σημαντικά νέα μέτρα και θα ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή εμβέλεια του ίδιου του Ναρέντρα Μόντι. Συγκεκριμένα θα επιτρέψει στο BJP να εκπληρώσει σημαντικές προεκλογικές του υποσχέσεις για την αύξηση των δαπανών για υποδομές, την ενίσχυση των επενδύσεων στην εγχώρια παραγωγή και τη συνέχιση των δημοφιλών προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας ενώ θα του παρέχει το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο για να προωθήσει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στη γη και την εργασία.

Περιμένοντας το ράλι

Η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε περισσότερο από 8% το οικονομικό έτος που έληξε τον περασμένο Μάρτιο, καθιστώντας την την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 7%, η οποία ξεπερνά κατά πολύ την παγκόσμια ανάπτυξη που προβλέπεται στο 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η S&P Global Ratings έδωσε μήνυμα για πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ινδίας. Αλλά καθώς οι ινδικές χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν ασταθείς την περασμένη εβδομάδα λόγω της εκλογικής αβεβαιότητας, το αποτέλεσμα αναμένεται να οδηγήσει από αύριο σε ένα σημαντικό ράλι.

 

Print Friendly, PDF & Email