Ιδιωτικοποιείται η υγεία παρά την τραγωδία των Τεμπών

γράφει η Μαρία Απατζίδη Βουλεύτρια Α ́ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Λίγες μόνο μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 57 συνάνθρωποί μας, κυρίως νέα παιδιά, και ενώ ο πρωθυπουργός ζητά υποκριτικά συγνώμη και το υπουργικό συμβούλιο σκηνοθετεί ένα θέατρο συντριβής, ψηφίστηκε ένα από τα πλέον χυδαία νομοσχέδια που αφορά στα νέα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Η κυβέρνηση ετσιθελικά, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, παραδίδει ουσιαστικά τα παιδιατρικά νοσοκομεία στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Θεσπίζεται η μεταφορά του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» και το ογκολογικό τμήμα από το «Αγλαΐα Κυριακού» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», ενώ η μονάδα ειδικών θεραπειών αιματολογίας-ογκολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, δύναται να ενταχθεί στο κέντρο με μια απλή υπουργική απόφαση! Είναι σαφές πως με αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει ακόμα μία κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας.

Την περιουσία των εν λόγω μονάδων θα τη διαχειρίζεται όχι το δημόσιο αλλά ιδιωτικός φορέας, ενώ το κράτος θα συνεχίζει να πληρώνει τα έξοδα. Το κτήριο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων του νοσοκομείου Αγία Σοφία, ο ξενοδοχειακός, ιατρικός και λοιπός εξοπλισμός του, καθώς και τα οικόπεδα επί των οποίων έχει ανεγερθεί, περιέχονται κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο νέο κέντρο.

Στους πόρους του περιλαμβάνονται τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις. Από τη στιγμή όμως που σε άλλο άρθρο αναφέρεται πως το κέντρο θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο του πληθυσμού αναρωτιέται κανείς σε ποια νοσήλια αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο και αν εντέλει οι ασθενείς θα πληρώνουν, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες ιδιαίτερα στους γονείς των παιδιών. Βεβαίως στους πόρους περιλαμβάνεται η τακτική και έκτακτη κρατική επιχορήγηση. Όπως επίσης και έσοδα από την εκποίηση παλαιών μηχανημάτων, επίπλων, σκευών και κάθε είδους άχρηστου υλικού, που μέχρι πρότινος αποτελούσε περιουσία του ελληνικού λαού και τώρα θα εκποιηθεί σε όφελος ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 9 που αφορά στο Διοικητικό Συμβούλιο του κέντρου. Σε αυτό αναφέρεται πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγονται μεταξύ «προσωπικοτήτων», δηλαδή, όχι απαραιτήτως από την ιατρική κοινότητα αλλά εν γένει από την επιστημονική κοινότητα, ή από προσωπικότητες της κοινωνικής ή οικονομικής ζωής της χώρας! Το συγκεκριμένο σημείο, γίνεται ακόμα πιο σκανδαλώδες από τη στιγμή που στις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του κέντρου περιλαμβάνονται και καθαρώς ιατρικά ζητήματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, δηλαδή, οι κοσμικές κυρίες και κύριοι της χώρας θα εισηγούνται παραδείγματος χάρη τον αριθμό, τις κατηγορίες, τις ειδικότητες και τα προσόντα όλου του αναγκαίου προσωπικού του κέντρου. Θα αποφασίζουν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κλινικών, πειραματικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων!

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν σταματά πουθενά. Φεσώνει το κράτος, προχωρώντας στην παραχώρηση των παιδο-ογκολογικών τμημάτων, καθιστώντας τα πεδίο πρόσφορο για άγρα πελατείας από τις ιδιωτικές κλινικές, καταργώντας, παράλληλα, την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Όλα αυτά εν μέσω του πένθους για την τραγωδία των Τεμπών όπου είδαμε τα καταστροφικά αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων.

Print Friendly, PDF & Email