Η κατάσταση των πραγμάτων 7

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Το Πολωνικό συνταγματικό δικαστήριο, που ελέγχεται από την κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει τον ADAM BODNAR από τη θέση του ως πολωνός διαμεσολαβητής για τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτό σηματοδοτεί μια θλιβερή ημέρα για τους πολίτες της Πολωνίας, που συναινεί στην πράξη ότι δεν θα υπάρχει πλέον θεσμός που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Πολωνία…

Η ομορφιά της ζωής είναι να ψάχνεις στα πιο σκοτεινά σημεία(σου) με συντροφιά τους χτύπους της καρδιάς σου με την πεποίθηση που κάπου εκεί έξω σε περιμένει το φως. Αντί να θεοποιούμε καταστάσεις και ανθρώπους. Ας ρίξουμε μια ματιά στον ουρανό κι ύστερα ας κοιτάξουμε τον κόσμο γύρω μας…

Έκανε την Ψυχασθενή για το ρεπορτάζ

Η Elizabeth Jane Cochrane, γνωστή στο ευρύ κοινό και ως Nellie Bly (Νέλι Μπλάι), ήταν διάσημη στην εποχή της για την τόλμη της και το πείσμα της. Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1864 σε ένα προάστιο του Πίτσμπουργκ και ο πατέρας της ήταν εργάτης που δούλευε σε έναν μύλο. Όμως, η γυναίκα που έγραφε με το ψευδώνυμο Νέλι Μπλάι, ήταν ευαισθητοποιημένη στο θέμα των κακών συνθηκών που επικρατούσαν στα φρενοκομεία, θέλησε να κάνει την ψυχικά άρρωστη ώστε να εισαχθεί σε κάποιο από αυτά, να ζήσει και μετά να γράψει.

Κι έτσι έγινε, στα τέλη του 19ου αιώνα, η Νέλι Μπλάι υποδύθηκε επιτυχώς την ψυχικά άρρωστη και κλείστηκε σε ένα άσυλο γυναικών για μερικές μέρες. Όσες ήταν αρκετές ώστε μόλις βγει να γράψει το «Ten Days in a Mad-House» (Δέκα μέρες σε ένα τρελάδικο).

Τα αποκαλυπτικά της άρθρα δημοσιεύονταν στη σειρά της εφημερίδας New York World. Ύστερα η ίδια τα συνέλεξε και τα έκανε ένα ολοκληρωμένο βιβλίο το οποίο εκδόθηκε το 1887, με αποτέλεσμα να γίνει πολύ διάσημη.

Όταν το ελληνικό κράτος είχε κάνει την πρώτη σύγχρονη του ανεπιτυχή προσπάθεια για να διοργανώσει τους ολυμπιακούς αγώνες του 1996, η pepsi έκανε μότο στον ελληνικό τύπο το σλόγκαν «τώρα ξέρεις». Θέλοντας να ενισχύσει την πεποίθηση αρκετών ότι η νικήτρια πόλη της Ατλάντα, στην οποία εδρεύει η Coca cola, νίκησε την Αθήνα λόγω της δράσης της πολυεθνικής. Μιας πολυεθνικής που «γέννησε» το μάρκετινγκ αλλά ταυτόχρονα δεν διστάζει να αναθεωρεί τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Σε ένα βιντεάκι που ειχε ανεβεί στο you tube δυο τύποι, με τη χρήση coca cola και mentos, έκαναν διάφορα χημικά πειραματα. Η coca cola άσκησε αγωγή στους παραγωγούς του βίντεο. Μετά από λίγους μήνες εκατομμύρια προβολές είχαν γίνει στο συγκεκριμένο βίντεο που ουσιαστικά λειτουργούσε υποστηρικτικά των πωλήσεων της coca cola. Η οποία ασφαλώς απέσυρε την μήνυση…

Έλεγχος του Ίντερνετ

Ένα νέο στρατηγείο για την αντιμετώπιση επιθέσεων από το διαδίκτυο δημιουργεί η γερμανική κυβέρνηση στον απόηχο των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω Ίντερνετ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και την αμερικανική πολεμική βιομηχανία Λόκχιντ Μόρτιν. Η νέα υπηρεσία με έδρα τη Βόννη θα απαρτίζεται από υπαλλήλους διαφορετικών υπουργείων και υπηρεσιών της γερμανικής κυβέρνησης ενώ δεν αποκλείεται να καταθέτει προτάσεις για τον περιορισμό των ελευθεριών στο διαδίκτυο με πρόσχημα πάντα την εθνική ασφάλεια. Και αυτό ενώ όλο και περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι διαδικτυακές επιθέσεις τέτοιου μεγέθους πραγματοποιούνται από μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών και όχι από απλούς χρήστες του διαδικτύου. Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο άρθρο του ο βρετανικός Γκόρντιαν υποστήριζε ότι ένας στους τέσσερις αμερικανούς χάκερ είναι διαπιστωμένα συνεργάτης του FBI. Οι πολυδιαφημισμένες επιθέσεις στο ΔΝΤ ράντως έδωσαν την ευκαιρία σε αρκετές κυβερνήσεις να παρουσιάσουν τα σχέδια για τον έλεγχο του διαδικτύου που προετοίμαζαν εδώ και χρόνια.

Φρόντισαν να μας πείσουν πως είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι συγκριτικά με τους άλλους. Αφού κάλυψαν τις δικές τους ανάγκες με ψέματα και συμβιβασμούς ήρθαν ύστερα να μας χωρίσουν σε τάξεις και να μας δώσουν τίτλους κι υποσχέσεις. Το κύριο μέλημα των ισχυρών ανέκαθεν ήταν να πείσουν τον άνθρωπο πως είναι ανίσχυρος και ανίκανος έτσι ώστε να εγκαθιδρύσουν τη δυναστεία τους πίνοντας και τρώγοντας από εκείνα που δεν τους ανήκουν. Κι ο όχλος πάντα εκεί: ανέκφραστος κι ακούραστος να περιμένει να έρθουν καλύτερες μέρες (λες και πρόκειται για ένα ακόμη καταναλωτικό προϊόν που αγοράζεται με πίστωση). Χρόνια πάσχοντες από «κάτι» που δεν το γνωρίζουν αλλά ούτε και διατίθενται να το γνωρίσουν.

Print Friendly, PDF & Email