Αντι-θέσεις 7…
γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ
Συν
Βοηθάς τον γείτονα; Μείωση ενοικίου
Η Ολλανδία μειώνει τα ενοίκια σε όσους βοηθούν τους πρόσφυγες να ενσωματωθούν στη νέα τους χώρα. Η εταιρία κοινωνικής στέγασης, Trudo Housing, βοηθά τους πρόσφυγες να ενσωματωθούν στην Ολλανδική κοινωνία ενώ μειώνει το ενοίκιο σε όσους χαρίσουν στους πρόσφυγες μερικές ώρες από το χρόνο τους. Η εταιρία που κατέχει και διαχειρίζεται το 30% των Ολλανδικών οικιών στο Αϊντχόβεν, και στο παρελθόν είχε καλέσει τους γείτονες τους ενοικιαστές της να βοηθούσαν τα παιδιά της γειτονιάς στα μαθήματα τους, και πάλι με αντάλλαγμα τη μείωση ενοικίου. Όσοι ενοικιαστές συμφωνήσουν να παρέχουν 10 ώρες από το χρόνο τους προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να κατανοήσουν τους κανόνες και τα έθιμα της χώρας, λαμβάνουν έκπτωση ύφους 100 ευρώ. Το ποσό είναι σημαντικό αν υπολογίσει κανείς ότι στις περιοχές με τη χαμηλότερα ενοίκια της πόλης, το μηνιαίο ενοίκιο ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 435 ευρώ.
Η κίνηση αυτή στα πρότυπα της ανταλλακτικής κοινωνίας που προωθείται, δίνει και ένα κοινό έδαφος μεταξύ των πολιτών και των νέων κατοίκων, πάνω στο οποίο μπορεί να ανθίσουν ευκολότερα η αποδοχή του άλλου και η επικοινωνία. «Οι κοινωνικές εντάσεις προκύπτουν σε περιοχές και γειτονιές που οι άνθρωποι αδυνατούν να επικοινωνούν. Το να δώσεις την ευκαιρία σε ανθρώπους να αλληλοβοηθηθούν, είναι πιο αποτελεσματικό από την γραφειοκρατική οδό» λέει ο επικεφαλής Thom Aussems, στον βρετανικό Guardian. Οι ένοικοι πρέπει να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να μπουν στο νέο σπίτι τους, να γνωρίσουν τους γείτονες και να μάθουν τις συνήθειες της καθημερινής ζωής, όπως το πότε π.χ. πρέπει να βγάζουν έξω τα σκουπίδια. Γίνονται στην ουσία οι σύνδεσμοι τους με την τοπική κοινωνία αλλά και με τα σχετικά θεσμικά όργανα προκειμένου να μάθουν τη γλώσσα, να βρουν εργασία, να εκπαιδευτούν, να ασφαλιστούν. Και γιατί τα κάνει όλα αυτά μια εταιρία; Γιατί προφανώς αντιλαμβάνεται ότι οι γειτονιές στις οποίες έχουν ακίνητα διατηρούν την αξία τους όταν παραμένουν πιο ευτυχείς, ασφαλείς, ευχάριστες και με υψηλά βιοτικά στάνταρ.
Πλην
Δίωξη σε δημοσιογράφο για μία φωτογραφία Στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ με τον Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, ένας Τούρκος εισαγγελέας ζητούσε την επιβολή ποινής κάθειρξης επτάμισι ετών στη δημοσιογράφο Μελίς Αλφάν με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας»! Το «έγκλημα» της Μελίς; Το 2015 δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία από τους εορτασμούς του Νεβρόζ- της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς -στο Ντιγιαρμπακίρ. Πριν έξι χρόνια δηλαδή! Και στη φωτογραφία εμφανίζονταν απαγορευμένες κουρδικές σημαίες! Η νεαρή δημοσιογράφος απέδειξε στο δικαστήριο ότι δεν μετείχε στη γιορτή ,αλλά απλά δημοσίευσε μια φωτογραφία. «Δεν ήμουν καν εκεί όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία. Οι κατηγορίες εναντίον μου αφορούν τις σημαίες που κρατούν οι άνθρωποι στη φωτογραφία. Διώκομαι μόνο για κοινοποίηση μιας φωτογραφίας» τόνισε η Μελίς Αλφάν . Η δίκη αναβλήθηκε για τις 21 Μάιου. Ίσως μέχρι τότε η ΕΕ να έχει …πείσει τον Ερντογάν για το κράτος δικαίου…