Η κατάσταση των πραγμάτων 5

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Ένα μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό σχέδιο είναι στα σκαριά.

Από τον Ιανουάριο του 2021, η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στην μάχη διεκδίκησης των «ψηφιακών νομάδων». Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο με τον οποίο δίνεται έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην χώρα μέσα στο έτος.

Τι είναι οι ψηφιακοί νομάδες; Είναι εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης, που μπορούν να προσφέρουν τις καλοπληρωμένες υπηρεσίες τους μέσω διαδικτύου, απ’ όποιο σημείο του πλανήτη επιλέξουν αυτοί.

Η πανδημία αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, την ανθεκτικότητα της εξειδικευμένης εργασίας σε συνθήκες κρίσης και φυσικά τις νέες ευκαιρίες που δημιουργεί η εξ αποστάσεως εργασία.

Όταν πλέον βλέπουμε σκηνές από το Τελ Αβίβ, γουρλώνουμε τα μάτια σαν τον πεινασμένο λιγούρη. Οι εικόνες ενός κόσμου που χορεύει και διασκεδάζει μάς φαίνονται σαν στιγμιότυπα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Στην Ελλάδα υπήρχε πάντα ένα μεγάλο αντιστασιακό φορτίο κοινωνικού ριζοσπαστισμού. Αυτό χοντρά – χοντρά ζητούσε δύο πράγματα. Δημοκρατία και τέλος της ξενοκρατίας. Ο ριζοσπαστισμός αυτός στάθηκε βασικά εχθρικός προς το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα. Ο διχασμός στο πολιτικό σύστημα σχεδόν ποτέ δεν υπήρξε ευθεία αντανάκλασή του παρόλο που πολλές φορές σχετίστηκε μαζί του.

Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ανακάμψει από την οικονομική κρίση μέσα στο 2021, ενώ η Ευρώπη θα ακολουθεί τρίτη και καταϊδρωμένη ή μάλλον τέταρτη, αν συνυπολογιστούν οι ρυθμοί μεγέθυνσης της Ινδίας. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αποτέλεσμα κακοτυχίας ή συμπτώσεων, αλλά ξεσκεπάζει τις δομικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

12.000.000.000 φακελάκια με κέτσαπ φιλοδοξεί να παραγάγει n Heinz, που ανακοίνωσε πως θα αυξήσει την παραγωγή της κατά 25%. Η ζήτηση, ειδικά για τα φακελάκια μιας μερίδας που μοιράζουν τα φαστφουντάδικα, έχει αυξηθεί τόσο πολύ που τον Μάρτιο σημειώθηκε έλλειψη.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ ή social media), που προέκυψαν από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις διαδραστικές δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών, έχουν αποτελέσει ισχυρό εργαλείο έκφρασης γνώμης, αλλά και αντικείμενο επιστημονικής ανάλυσης τα τελευταία χρόνια. To Facebook, το πιο δημοφιλές από τα μέσα (2.8 δισεκατομμύρια χρήστες περίπου σε μηνιαία βάση) είναι αναμφίβολα η κεντρική πλατφόρμα.

Ο βασανιστής είναι σαρξ εκ της σαρκός του συστήματος και στυλοβάτης της εξουσίας, όπως ο δήμιος σε όλα τα δεσποτικά καθεστώτα. Πως είναι δυνατόν η Αρχή που αξιοποιεί και γι’ αυτό ευλογεί σιωπηρά τον βασανισμό να αναζητήσει και να τιμωρήσει τον βασανιστή; Αντίθετα διασφαλίζει την ανωνυμία του με τη σιωπή και την παρασκηνιακή ευαρέσκεια. Δεν αρκεί, επομένως, ο δρακόντειος νόμος κατά των βασανιστηρίων, αφού πρόκειται για κυνήγι φαντασμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μέγιστο αγαθό και θα ήταν αφέλεια, ουτοπία ή εφησυχασμός να εμπιστευθεί η κοινωνία την προάσπισή τους στην εξουσία. Είναι δική της υπόθεση και δικό της χρέος». Κυριάκος Σιμόπουλος, Βασανιστήρια και Εξουσία. Από την Ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία ως την εποχή μας

4.000 ετών από την εποχή του Χαλκού, είναι η πλάκα του Saint- Belec, пои βρέθηκε στο κελάρι ενός κάστρου στη Γαλλία το 2014. Μετά από χρόνια ερευνών οι μελετητές της, με επικεφαλής τον Κλεμάν Νικολάς, κατέληξαν στην εκτίμηση πως πάνω της είναι χαραγμένος ένας 3D χάρτης της κοιλάδας του ποταμού Οντέτ στη Βρετάνη.

Print Friendly, PDF & Email