Η Ευρώπη χρειάζεται δική της πολιτική, λέει ο καθηγητής Τζέφρι Σακς

Ο γνωστός Αμερικανός καθηγητής Τζέφρι Σακς προσκεκλημένος στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, κάλεσε την Ευρώπη να χαράξει τη δική της εξωτερική πολιτική εάν θέλει να ευελπιστεί πως θα παραμείνει στις εξελίξεις και θα διατηρήσει τις αξίες της.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με τον τίτλο «Η Γεωπολιτική της Ειρήνης», ο Τζέφρι Σακς στηλίτευσε την πολιτική εξάρτηση των χωρών της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και την «αμερικανική ηγεμονία» τονίζοντας πως την τελευταία φορά που η Ε.Ε. άρθρωσε φωνή εναντίωσης στην εξωτερική πολιτική και πολέμους των ΗΠΑ ήταν το 2003 όταν η τότε κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους εισέβαλε στο Ιράκ με το ψευδές πρόσχημα της «κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής».

«Η Ευρώπη χρειάζεται μία εξωτερική πολιτική. Μία πραγματική εξωτερική πολιτική. Όχι μία πολιτική του τύπου «Ναι, θα διαπραγματευτούμε με τον Τραμπ και θα τα βρούμε στη μέση». Παρακαλώ μην έχετε Αμερικανούς αξιωματούχους στο τιμόνι της Ευρώπης. Να έχετε Ευρωπαίους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός καθηγητής που κατά το παρελθόν είχε προσφέρει τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες σε κυβερνήσεις ισχυρών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Πολωνία, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ.

Περί Ουκρανίας

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία, ανέφερε πως η αποφασιστικότητά του να τελειώσει τον πόλεμο διαπραγματευόμενος με τη Ρωσία φανερώνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η αμερικανική εξωτερική πολιτική.

«Αυτή ήταν η πολιτική ως την Τετάρτη το πρωί. Τώρα δεν ξέρουμε πώς και εάν θα συνεχιστεί» είπε.

Σε άλλο σημείο ο καθηγητής και συγγραφέας πολλών άρθρων και ένας από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας «World Happiness Report», παρατήρησε πως 18 από τις 20 χώρες με την υψηλότερη ποιότητα ζωής είναι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τόνισε:

«Χρειάζεστε τη δική σας πολιτική για να προστατεύσετε τη δική σας ποιότητα ζωής!».

Σε επόμενο σημείο πρόσθεσε πως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους στη διεθνή πολιτική σκηνή και να μην ταυτίζονται.

«Με όλο το σεβασμό στις Βρυξέλλες, μετακινείστε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ κάπου αλλού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και η σύγχυση είναι φονική» τόνισε ο καθηγητής.

Ο Τζέφρι Σακς χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εργαλείο της εξάπλωσης των ΗΠΑ ενώ η Ε.Ε. ορθώνει ανάστημα για το κλίμα και την ισότητα- δύο θέματα που έχουν απαξιωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

ΝΑΤΟ και όπλα

Σε σχέση με την απαίτηση του Τραμπ προς τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες στο 5% ο Τζέφρι Σακς τόνισε πως παίζει το ρόλο του «πωλητή όπλων» που «εξυπηρετεί μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα».

Πρότεινε η Ε.Ε. να εστιάσει σε μία «ενιαία ευρωπαϊκή δομή ασφαλείας» αντί να επενδύει στο ΝΑΤΟ, αυξάνοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή παραγωγή όπλων και πυρομαχικών.

Ποιος είναι ο Τζέφρι Σακς

Ο 70χρονος Τζέφρι Ντέιβιντ Σακς είναι Αμερικανός οικονομολόγος και αναλυτής δημόσιας πολιτικής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου ήταν πρώην διευθυντής του The Earth Institute. Ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι ευρέως αναγνωρισμένος για στρατηγικές προτάσεις που διατυπώνει σε σχέση με την αντιμετώπιση πολύπλοκων προκλήσεων, όπως η έξοδος από την ακραία φτώχεια, η παγκόσμια μάχη κατά της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, οι διεθνείς κρίσεις χρέους και οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι εθνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ο έλεγχος των πανδημικών και επιδημικών ασθενειών. Είναι γνωστός ως εισηγητής «της πρακτικής του σοκ».

Ο Sachs έχει συγγράψει και επιμεληθεί πολυάριθμα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων τριών μπεστ σέλερ των New York Times: The End of Poverty (2005), Common Wealth: (2008), και Η τιμή του πολιτισμού (2011).

Άλλα βιβλία του περιλαμβάνουν τα: To Move the World:JFK’s Quest for Peace (2013), The Age of Sustainable Development (2015), Building the New American Economy:Smart, Fair & Sustainable (2017), A New Foreign Policy:Beyond American Exceptionalism (2018), The Ages of Globalization (Οι εποχές της παγκοσμιοποίησης):Geography, Technology, and Institutions (2020), και πιο πρόσφατα, Ethics in Action for Sustainable Development (2022).