Φρίκη στη Γροιλανδία: Έβαλαν σπιράλ σε γυναίκες εν αγνοία τους ή δίχως συναίνεση

Δεκάδες γυναίκες στη Γροιλανδία διεκδικούν αποζημίωση από την Δανία, για εκτεταμένη εκστρατεία αντισύλληψης που έγινε εν αγνοία τους.

Φρίκη στη Γροιλανδία: Έβαλαν σπιράλ σε γυναίκες εν αγνοία τους ή δίχως συναίνεση
Δεκάδες γυναίκες στη Γροιλανδία διεκδικούν αποζημίωση από την κυβέρνηση της Δανίας, για εκτεταμένη εκστρατεία αντισύλληψης στη δεκαετία του ‘60, στο πλαίσιο της οποίας τους τοποθετούσαν σπιράλ εν αγνοία τους, ή χωρίς τη συναίνεσή τους.

Συνολικά 67 γυναίκες έστειλαν προ ημερών το αίτημά τους για αποζημίωση στην πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

Κάθε μία από τις γυναίκες- οι οποίες είναι μόνο λίγες από τις χιλιάδες στις οποίες τοποθετήθηκε σπιράλ- διεκδικεί αποζημίωση περίπου 42.000 δολαρίων.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος της δεκαετίας του ‘60- που είχε ως στόχο τον περιορισμό των γεννήσεων μεταξύ των αυτοχθόνων της Γροιλανδίας- τοποθετήθηκε σπιράλ σε τουλάχιστον 4.500 γυναίκες, πολλές από τις οποίες ήταν έφηβες.

Η κλίμακα αυτής της εκστρατείας αποκαλύφθηκε πέρυσι, από τη δημόσια τηλεόραση της Δανίας. Σύμφωνα με τα εθνικά αρχεία, τοποθετούνταν σπιράλ ακόμη και σε 13χρονες, χωρίς να το ξέρουν ή να έχουν συναινέσει σε αυτό.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τοποθετήθηκαν σπιράλ που ήταν υπερβολικά μεγάλα για τα σώματα των κοριτσιών, με συνέπεια να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές- ακόμη και στειρότητα. Άλλες γυναίκες δεν γνώριζαν ότι τους είχαν τοποθετηθεί σπιράλ, μέχρι να τους το αποκαλύψουν αργότερα γυναικολόγοι.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας εκτιμά ότι έως τα τέλη του 1969 τουλάχιστον στο 35% των γυναικών της περιοχής είχε τοποθετηθεί σπιράλ. Οι κυβερνήσεις της Γροιλανδίας και της Δανίας συγκρότησαν επιτροπή που θα ερευνήσει αυτό το θέμα.

Print Friendly, PDF & Email