Ανάλυση: O Στεφάνου σε ρόλο αναμορφωτή του ΑΚΕΛ
Το κτιριακό λίφτινγκ στο ΑΚΕΛ, θα ακολουθήσει το πολιτικό λίφτινγκ στην Κεντρική Επιτροπή σε πρώτο στάδιο και σε δεύτερο στάδιο επί της ουσίας στο καταστατικό συνέδριο του Νοεμβρίου.
Η τελική αναμόρφωση θα γίνει στο εκλογικό συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για το 2026. Το στοίχημα για το κόμμα της Αριστεράς είναι πολύ μεγάλο όπως και καθοριστικό για την εικόνα που θέλει να προβάλει, το άνοιγμα που επιχειρεί στην κοινωνία των πολιτών όπως και στα πρόσωπα που προσδοκεί να αναδείξει στην πορεία, τόσο σε κομματικό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο.
Το πρώτο βήμα σε αυτή τη μακρά πορεία των αλλαγών που φάνηκε από συζητήσεις στην κομματική βάση όπως και δημόσια, γίνεται με την υιοθέτηση τεσσάρων βασικών διαφοροποιήσεων που προωθούνται προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα κάποιων χρόνων μελών και στελεχών τα οποία θέλουν ένα αριστερό, προοδευτικό κόμμα πιο σύγχρονο πιο κοντά στις σημερινές αντιλήψεις της κοινωνίας.
1. Η εκλογή του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, θα γίνεται απευθείας από το εκλογικό συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή όπως ισχύει σήμερα. Θα προηγείται η ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής- 100 μέλη- και ο υποψήφιος ή οι υποψήφιοι για την ανώτατη κομματική θέση θα πρέπει να έχουν εκλεγεί σε αυτό το συλλογικό όργανο. Δικαίωμα εκλογής θα έχουν όλα τα μέλη του κόμματος. Η πρόταση δεν πέρασε χωρίς διαφωνίες και κριτική, ακόμη και από νεαρά στελέχη που βασικά είχαν δράση στην Αθήνα. Επικράτησε όμως η λογική ότι αφουγκράζονται τόσο την κομματική βάση όπως και την κοινωνία ευρύτερα.
2. Καταργείται η Επιτροπή Αξιολόγησης. Στο κομματικό παρασκήνιο γίνεται λόγος για ριζοσπαστικές αλλαγές που αφήνουν πίσω τους την αξιολόγηση στελεχών όπως και την υπόδειξη προτεινομένων και μη στελεχών για να μετέχουν την Κεντρική Επιτροπή και συνεπώς στα ανώτατα συλλογικά όργανα που είναι επιφορτισμένα για την υλοποίηση των κομματικών οραμάτων, πολιτικών και αποφάσεων. Στο ψηφοδέλτιο θα τοποθετούνται άπαντες με αλφαβητική σειρά και θα συνοδεύεται από βιογραφικό ενός εκάστου υποψηφίου. Το βιογραφικό θα καλύπτει τα βασικά στοιχεία αλλά θα αναδεικνύει την κομματική δράση και το ρόλο του υποψηφίου στο δημόσιο βίο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΑΚΕΛ άφησε πίσω του εδώ και καιρό την αριθμητική υπόδειξη κατάταξης/ εκλογής στην Κεντρική Επιτροπή που είχε προκαλέσει δυσφορία και πικρίες ακόμη και του Δημήτρη Χριστόφια όταν σύντροφοι επέλεξαν (τρεις στον αριθμό) στην εκλογή του ως γενικού γραμματέα την πρώτη φορά, να ρίξουν λευκό. Και τη δεύτερη όταν ο στενός συνεργάτης του και θεωρητικός του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Κολοκασίδης συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τον ίδιο στην εκλογή για την Κεντρική Επιτροπή.
3. Διαφοροποιείται το ποσοστό των εμμίσθων που θα επιλέγουν να εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή. Διασφαλίζεται ότι το 60% των μελών αυτού του οργάνου δεν θα προέρχεται από τον κομματικό μηχανισμό. Το ποσοστό των επαγγελματικών στελεχών που θα δικαιούνται να διεκδικούν εκλογή περιορίζεται στο 40% σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κριτική και η γκρίνια ότι όλα είναι «ελεγχόμενα» από τα ψηλά κομματικά δώματα και ότι η Εζεκία Παπαϊωάννου δεν αφουγκράζεται τα «θέλω» και τις απόψεις της κοινωνίας. Προωθείται η διαφοροποίηση των ετών που πρέπει να συμπληρώσει ένα μέλος για να δικαιούται να αναδειχθεί σε στέλεχος της δεύτερης γραμμής, από τα εφτά χρόνια σε πέντε.
Όπως τονίζουν κομματικές πηγές θέλουν να δοθεί περισσότερος χώρος σε εθελοντές που ανήκουν στην Αριστερά για να έχουν ρόλο και λόγο και να επιστρατεύονται μόνο σε εκλογικές αναμετρήσεις ή καίριες κομματικές δράσεις και οι οποίοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τα κομματικά στελέχη που πλέον θα είναι ένα βήμα πιο πίσω αριθμητικά τουλάχιστον.
Παράβολο στο ΑΚΕΛ δεν υπάρχει για συμμετοχή σε εκλογική κομματική διαδικασία ούτε και μπορεί να ισχύσει κάτι ανάλογο του ΣΥΡΙΖΑ με την ανάδειξη Στέφανου Κασσελάκη, κατά την οποία όποιος πλήρωνε δύο ευρώ είχε δικαίωμα να ασκήσει και το εκλογικό δικαίωμα. Στο ΑΚΕΛ, ως κόμμα συντεταγμένο με αρχές, τα μέλη πληρώνουν συνδρομή ετήσια που ανέρχεται σε 20 ευρώ ενώ οι συνταξιούχοι καταβάλλουν στο κομματικό ταμείο ότι προαιρούνται.
4. Οι θητείες βουλευτών και ευρωβουλευτών περιορίζονται από τρείς σε δύο. Με εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Ο περιορισμός δεν αφορά άλλα αξιώματα. Εξαιρούνται τόσο τα πολιτειακά όπως και τα αξιώματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γίνεται λόγος για αξιοποίηση όσων θα «συνταξιοδοτούνται» πολιτικά σε κομματική δράση. Θα εξαιρείται ο γενικός γραμματέας του κόμματος όπως και μέχρι δύο μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πάντως σε ότι αφορά τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα δίνονται υποσχέσεις ότι δεν θα ισχύσει «ο ξαφνικός θάνατος» και ότι ενδεχομένως θα δοθεί χρονική παράταση για τους επηρεαζόμενους.
Το μεγάλο κεφάλαιο των Νέων Δυνάμεων που είναι πολυσυζητημένο σε ότι αφορά το ρόλο των προσώπων και τη δράση τους, έγιναν και συζητήσεις και σκέψεις κα δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα δρομολογηθούν αλλαγές. Αλλαγές ουσιαστικές που θα δίνουν και λόγο και ρόλο σε κομματικά όργανα αλλά όχι δικαίωμα ψήφου. Οι κομματικοί μιλούν για περισσότερη συμμετοχικότητα των βουλευτών των Νέων Δυνάμεων, για ενιαία πολιτική ατζέντα και πολιτικό λόγο για να είναι εμφανής στους πάντες η συμπόρευση.
Οι καταστατικές τροποποιήσεις δεν περιλαμβάνουν κάποια πρόνοια για τις Νέες Δυνάμεις αφού δεν κρίνεται αναγκαίο κάτι τέτοιο. Κομματικοί παράγοντες εξηγούν ότι η προσθήκη της λέξης Αριστερά δίπλα από το ΑΚΕΛ αρχικά και στην πορεία η προσθήκη των Νέων Δυνάμεων δεν έγινε με καταστατική αλλαγή αλλά με πολιτική απόφαση και έτσι θα μείνει. Αυτό θα γίνει και με τη νέα προσθήκη που επιχειρείται που δεν άλλη από την προσθήκη δίπλα από τις Νέες Δυνάμεις, της Κοινωνικής Συμμαχίας. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου προσδοκούν ότι θα βρουν καλούς ακροατές στο χώρο όσων στήριξαν την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις προεδρικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι στον πρώτο γύρο του μεταξύ τους διαλόγου δεν προέκυψε ούτε συνεννόηση, ούτε συμπόρευση. Στην περίπτωση που ευωδοθηθεί αυτό το εγχείρημα η κομματική ονομασία θα είναι: ΑΚΕΛ- Αριστερά-Νέες Δυνάμεις-Κοινωνική Συμμαχία.
Η Αριστερά ήρθε ως προσθήκη στο κόμμα τη δεκαετία του ’60 με τον Χρύση Δημητριάδη και τον Γιάγκο Ποταμίτη, τότε πρόεδρο και για πολλά χρόνια, του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης. Η προσθήκη των Νέων Δυνάμεων έγινε επί των ημερών του Δημήτρη Χριστόφια με τον πανίσχυρο πρώην Υπουργό Χριστόδουλο Βενιαμίν που διαδέχθηκε στη Βουλή, τον Δημήτρη Κοντίδη που είχε αναδειχθεί δήμαρχος Λεμεσού.
Οι προτάσεις θα απασχολήσουν εκ νέου τις κομματικές ομάδες βάσης – στις οποίες μετέχει με τα σημερινά δεδομένα το ένα τρίτο των μελών – για την τελική διαμόρφωση προκειμένου να καταλήξουν πίσω στην Κεντρική και τελικά στο καταστατικό συνέδριο για την τελική επικύρωση.
Οι αλλαγές προσώπων αφέθηκαν για το 2026
Αλλαγές προσώπων στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν αναμένονται παρά μόνο στο εκλογικό συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για το 2026. Επειδή η χρονιά αυτή θα είναι και εκλογική- βουλευτικές εκλογές- αναμένεται ότι το κομματικό τακτικό συνέδριο του ΑΚΕΛ θα επισπευθεί.
Τα μόνα νέα πρόσωπα ενδεχομένως (;) θα παρουσιαστούν στο κομματικό σκηνικό λίαν προσεχώς θα είναι στην Ομάδα Κυπριακού που προτίθεται να συγκροτήσει στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Πάντως στην προεδρική πρόσκληση, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες μας με επιστολή με την οποία ζητά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για το ρόλο αυτής της Συμβουλευτικής Ομάδας, το εύρος των προσεγγίσεων τους, και τι συγκεκριμένα θα υπηρετούν- στοχεύσεις σε ότι αφορά το Κυπριακό. Θα είναι όλοι όσοι πιστεύουν σε λύση διζωνικής ομοσπονδίας ή και έχοντες αντίθετες απόψεις. Το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί αφού εξασφαλίσει τις ζητούμενες απαντήσεις. Τότε θα φανεί αν και κατά πόσο θα ενεργοποιήσει και νέα πρόσωπα.