Φώτης Κουβέλης: Ποιά ανάπτυξη;

γράφει στο peripteron.eu ο Φώτης Κουβέλης, πρ. Υπουργού μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Την ανάκαμψη της οικονομίας, στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση, την συναρτά με τους πόρους από το ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης». Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, τα περίπου 11 δισ. θα είναι δανεισμός και τα 19 δισ. θα είναι επιδοτήσεις, που θα κατευθυνθούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, σε μεγάλα έργα και σε συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Το ερώτημα όμως, όσο και το πολιτικό ζήτημα, είναι με ποιές προτεραιότητες και σε ποιούς παραγωγικούς φορείς θα διατεθούν οι πόροι του Ταμείου.

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει στις πολιτικές της προθέσεις και επιλογές ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχείρησης, η οποία βαρύτατα επλήγη και συνεχίζει να πλήττεται στην περίοδο της πανδημίας, αποκλεισμένη μάλιστα από τον τραπεζικό δανεισμό. Μόνο 30.000 επιχειρήσεις από τις 700.000 έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Έξω από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας παραγωγής.

Έξω από τους σχεδιασμούς της βρίσκεται η στήριξη της εργασίας και η αμοιβή της, με τους εργαζόμενους να βλέπουν να μειώνεται ο μισθός τους και να διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις. Ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που υπόσχεται η κυβέρνηση έχει συστατικό της στοιχείο τον περιορισμό της αμοιβής εργασίας. Χαρακτηριστική η επιλογής της, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, να απορυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις και να περιορίσει τα εργασιακά δικαιώματα.

Η ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση ορθά χαρακτηρίζεται «άδικη ανάπτυξη». Το ζητούμενο είναι η «δίκαιη ανάπτυξη», με κοινωνικό περιεχόμενο. Ανάπτυξη για τους πολλούς, με επικαρπωτή του αποτελέσματος της ανάπτυξης την κοινωνία και όχι τους ολίγους.

Print Friendly, PDF & Email