Ευρωεκλογές 2024: Η συμμαχία ΕΛΚ-Συντηρητικών δεν υφίσταται για τη γαλλική δεξιά

Ενώ οι ευρωεκλογές του 2024 αρχίζουν να γίνονται αισθητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το φιλελεύθερο ΕΛΚ να αμφισβητεί το ενδεχόμενο συμμαχίας με τους συντηρητικούς της ομάδας ECR, η γαλλική συνιστώσα του φαίνεται ότι απέχει πολύ από το να έχει αποφασίσει για το θέμα, επιλέγοντας να αφήσει μια τέτοια απόφαση για μετά τις εκλογές.

Οι ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2024, έχουν ήδη αρχίσει να αναστατώνουν ορισμένα πολιτικά κόμματα.

Στη δεξιά πλευρά, ορισμένοι φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας μεταξύ της φιλελεύθερης δεξιάς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των πιο συντηρητικών Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Όπως ανέφερε η EURACTIV στις αρχές Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και της Τζόρτζια Μελόνι, της Ιταλίδας πρωθυπουργού και ηγετικού στελέχους του ECR. Παρά την αντίσταση του Ντόναλντ Τουσκ από την πολωνική Δεξιά (ΕΛΚ) και ορισμένων μελών της γερμανικής Δεξιάς, η ιδέα κερδίζει έδαφος.

Ωστόσο, οι Γάλλοι δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το θέμα, καθώς κανένας Γάλλος εκλεγμένος αντιπρόσωπος δεν είναι μέλος του ECR και κανένα μεγάλο κόμμα δεν ισχυρίζεται ότι συνδέεται με αυτό. Επομένως, δεν υπάρχει εκλογική απειλή στη Γαλλία σε αυτό το επίπεδο.

Όχι μόνο μια τέτοια συμμαχία «αποκλείεται εντελώς προς το παρόν», αλλά δεν έχει καν συζητηθεί εσωτερικά από τους Γάλλους, δήλωσε πηγή του ΕΛΚ στη EURACTIV. Σύμφωνα με την πηγή, «η συνάντηση μεταξύ Βέμπερ και Μελόνι υπερερμηνεύτηκε». Ως εκ τούτου, η πιθανή συμμαχία με το ECR είναι «μη θέμα» για τη γαλλική δεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, «μια τέτοια συμμαχία δεν θα απέφερε κανένα όφελος», δήλωσε στη EURACTIV υψηλόβαθμο εθνικό στέλεχος του γαλλικού κεντροδεξιού κόμματος Les Républicains (LR), προσθέτοντας ότι «η εθνική διάσταση [των εκλογών] είναι αυτή που έχει σημασία» για το κόμμα.

Η πηγή δήλωσε ότι το LR αποκλείει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμαχία με την Αναγέννηση (Renew) του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και το ακροδεξιό Rassemblement National (ID) της Μαρίν Λεπέν.

Ως εκ τούτου, η μόνη πιθανή εναλλακτική συμμαχία παραμένει με την ομάδα ECR, η οποία απουσιάζει από το γαλλικό πολιτικό τοπίο «εκτός εάν [ο πρώην ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος για το 2022] Ερίκ Ζεμούρ αποφασίσει να προτείνει μια λίστα».

Ωστόσο, οι εκκλήσεις του ECR προς το ΕΛΚ γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Ο ευρωβουλευτής του Fratelli d’Italia (ECR) Βιντσένζο Σόφο δήλωσε ότι «το συντηρητικό εκλογικό σώμα αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη και ζητά από τα σχετικά κόμματα να δημιουργήσουν μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με αυτή που υπήρχε μέχρι τώρα στις Βρυξέλλες» σε συνέντευξή του στην EURACTIV Ιταλίας.

Στις εκλογές του 2024, ο Σόφο καλεί τα μέλη του ΕΛΚ να σκεφτούν και «να αποφασίσουν αν θέλουν να βγουν από ένα είδος ασάφειας», είτε συνεχίζοντας «να ακολουθούν τους σοσιαλιστές και να συνεχίσουν να ακολουθούν την αριστερά όπως τα προηγούμενα χρόνια είτε να επιστρέψουν για να υπερασπιστούν τις κεντροδεξιές αξίες που έχουν εγκαταλείψει».

Οι Γάλλοι βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με το ερώτημα αν θα κάνουν μια τέτοια συμμαχία και πώς θα τη δικαιολογήσουν στο εσωτερικό της χώρας, όπου ορισμένα στελέχη του ECR – συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Μελόνι – στιγματίζονται ως ακροδεξιοί ηγέτες.

«Η Γαλλία έχει μόνο τη λογική της πλήρους αντιπολίτευσης», εξηγεί μια πηγή προσκείμενη σε πολλά μέλη του ΕΛΚ, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε όλες τις ομάδες, όλοι συζητούν»: το γεγονός ότι έχουν γίνει ψηφοφορίες ή καθημερινές μάχες με το ECR – ή με οποιαδήποτε άλλη ομάδα – δεν σημαίνει επομένως σε καμία περίπτωση ότι είναι πιθανή μια συμμαχία.

Από την άλλη πλευρά, η πηγή του LR άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα θα μπορούσε να προκύψει «μόλις τελειώσουν οι εκλογές», για παράδειγμα, για να σχηματιστεί μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με εκείνη με την Αριστερά, αν και είναι «πολύ νωρίς για να μιλάμε γι’ αυτό».

Τέλος, ο γαλλικός κλάδος της φιλελεύθερης δεξιάς φαίνεται μερικές φορές να παίρνει ορισμένους από τους συμμάχους του -και ιδίως τους Ιταλούς- λιγότερο σοβαρά. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ήδη υπάρχουσα συμμαχία μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι (Fratelli d’Italia-ECR) και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Forza Italia-EPP), ένα εξέχον στέλεχος του LR δήλωσε στη EURACTIV ότι «ό,τι κι αν λέει, δεν με ενδιαφέρει αυτός ο γέρος», υπονοώντας ότι δεν αποτελεί απαραίτητα πηγή έμπνευσης ή παράδειγμα προς μίμηση για το ΕΛΚ.

Davide Basso

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email