Μαρίν Λε Πεν: Η ΕΕ να είναι «Ένωση ελεύθερων εθνών»
Μετά την ήττα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017, το δεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Rassemblement National» δημοσίευσε τη θέση του για την Ευρώπη, με στόχο να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα.
Ωστόσο είναι ακόμα αβέβαιο αν αυτή η στροφή του κόμματος θα δώσει στη Λε Πεν μια ευκαιρία να κερδίσει τα κλειδιά του Μεγάρου των Ηλυσίων τον Απρίλιο.
Μια «Ευρώπη των ελεύθερων εθνών»
Παραμονές των ευρωεκλογών του 2019, το κόμμα απέσυρε την υπόσχεσή του για έξοδο από το ευρώ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Λε Πεν δήλωσε ότι αυτή τη φορά, αν εκλεγεί, το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό θα είναι στις Βρυξέλλες. Στόχος της είναι να καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να καταπολεμήσει τους θεσμούς που λειτουργούν «χωρίς τον λαό, ακόμη και εναντίον του λαού» και να μετατρέψει την ΕΕ σε «μια ένωση ελεύθερων εθνών».
Στόχος της είναι να μετατρέψει την ΕΕ σε «έναν χώρο εταιρικής σχέσης μεταξύ ελεύθερων και ανεξάρτητων οραμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ζουλιέν Οντούλ, στη EURACTIV France. Έτσι, το γαλλικό κόμμα έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη νέα γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει δηλώσει ότι θέλει να εργαστεί προς μια πιο ολοκληρωμένη, ομοσπονδιακή Ευρώπη.
Μια γεύση από το πολιτικό σχέδιο της Λε Πεν δόθηκε όταν η ίδια- κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουγγαρία και σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν τον Οκτώβριο του 2021- υποστήριξε ότι κάθε εθνικός νόμος θα πρέπει να λογίζεται ως ανώτερος του δικαίου της ΕΕ. Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες, οι νόμοι της ΕΕ υπερισχύουν των εθνικών νόμων.
Οι θεσμικές αλλαγές «δεν αποτελούν προτεραιότητα»
Η Λε Πεν θέλει επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χάσει ορισμένες από τις εξουσίες που η ίδια περιγράφει ως «αντισυνταγματικές». Αν και η προσέγγιση αυτή είναι ηπιότερη από την υπόσχεσή της το 2019 να καταργήσει πλήρως τον θεσμό, επιθυμεί επίσης να καταστήσει την Κομισιόν μια «γραμματεία του Συμβουλίου», προκειμένου να αποκατασταθεί η κυριαρχία των εθνών.
Ερωτηθείς πόσο δύσκολο θα ήταν για τη Λε Πεν να πραγματοποιήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ, ο Οντούλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι θεσμοί θα «αναδιαμορφωθούν εκ των πραγμάτων» την επομένη της εκλογής της Λε Πεν.
Σύμφωνα με τον κομματικό εκπρόσωπο, η Λε Πεν ζητά επίσης έναν «αναπροσανατολισμό» και περισσότερη «κοινή λογική» στη λειτουργία της ΕΕ καθώς και μια πιο ισχυρή παρουσία και επιρροή της Γαλλίας εντός της Ένωσης η οποία θα επιτρέψει τέτοιες αλλαγές.
Προτεραιότητες σε επίπεδο ΕΕ
Εάν εκλεγεί η Λε Πεν, μία από τις προτεραιότητες θα είναι η επαναβιομηχανοποίηση της ΕΕ με βάση δύο άξονες, σύμφωνα πάλι με τον Οντούλ.
Αυτοί οι άξονες περιλαμβάνουν, αφενός, μια ένωση «μεγάλων Ευρωπαίων πρωταθλητών» της βιομηχανίας και, αφετέρου, σε εθνικό επίπεδο, την πρόσβαση των Γάλλων σε κοινωνικές παροχές και κατάρτιση – κάτι που το Συνταγματικό Συμβούλιο θα εμπόδιζε.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ρίσκο που πρέπει να ληφθεί σύμφωνα με τον Οντούλ είναι «η κατάρρευση της Ευρώπης μέχρι το 2050».
Η Λε Πεν θέλει στην ατζέντα της ΕΕ να συμπεριληφθεί επίσης η καταπολέμηση της μετανάστευσης, ώστε να επιτευχθεί η αναθεώρηση της υπηρεσίας μετανάστευσης της ΕΕ «Frontex» και του χώρου Σένγκεν χωρίς διαβατήρια.
Τη φιλοδοξία αυτή συμμερίζεται εν μέρει και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θέλει να διευθετηθεί το ζήτημα εντός των επόμενων έξι μηνών κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Αυτό πιθανόν να βοηθήσει στην «αποφυγή αντικατάστασης του ευρωπαϊκού πληθυσμού» μακροπρόθεσμα – κάτι που μοιάζει με τη θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» που υιοθετεί ο άλλος ακροδεξιός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, ο Ερίκ Ζεμούρ, γνωστός για την ανοιχτή κριτική του κατά του Ισλάμ και τη μετανάστευση.
Έξοδος από το Frexit
Ενώ η έξοδος από την ευρωζώνη και την Ένωση συνολικά δεν αποτελεί πλέον μέρος του προγράμματος του ακροδεξιού κόμματος, ο Οντούλ υπόσχεται ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή δόγματος», αλλά απλώς «ένα διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με το 2017».
Πράγματι, αν ο προκάτοχος του «Rassemblement National», είχε κερδίσει τις εκλογές του 2017 και επέβαλε τόσο βαθιές μεταρρυθμίσεις, η Γαλλία θα βρισκόταν τώρα σε πολύ απομονωμένη θέση.
Επιπρόσθετα, η Λε Πεν θα έχει «ισχυρούς συμμάχους» εντός της ΕΕ αν εκλεγεί φέτος. Όσον αφορά το μεταναστευτικό, σε αυτούς θα συγκαταλέγονταν οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, αλλά και η κυβέρνηση της Δανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών- η οποία προσπάθησε να μεσολαβήσει σε συμφωνίες με χώρες όπως η Ρουάντα για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων μετανάστευσης και ασύλου.
Σύμφωνα με το κόμμα, οι κυβερνήσεις αυτές θα στηρίξουν τη Λε Πεν στις φιλοδοξίες της για μια νέα Ευρώπη.
Davide Basso
μετάφραση: Μαριάνθη Πελεκανάκη
πηγή: euractiv.gr