Ετήσια αύξηση των στρατευμένων κατά 50% ανακοίνωσε η νορβηγική κυβέρνηση

Από Charles Szumski | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αυξήσει τον αριθμό των στρατευμένων εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές και δημιουργώντας νέες θέσεις στις αμυντικές δυνάμεις.

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα αυξήσει τον αριθμό των στρατευμένων από περίπου 9.000 σήμερα σε 13.500 ετησίως, αν και παραδέχθηκε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει αυτό σωστά.

«Τώρα που οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις πρόκειται να αυξηθούν, η κυβέρνηση θα αυξήσει την πρόσληψη κατά 50% τα επόμενα χρόνια. Ο αριθμός αυτών θα αυξηθεί κατά 4.500», δήλωσε την Τρίτη ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Bjørn Arild Gram.

Η Νορβηγία έχει σύστημα μερικής επιστράτευσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπηρετούν όλοι στον εθνικό στρατό. Όσοι επιλέγονται μεταξύ των πολιτών ηλικίας μεταξύ 19 και 47 ετών υποβάλλονται σε τεστ καταλληλότητας για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους, ενώ δέχονται μια βασική στρατιωτική εκπαίδευση, που μπορεί να ακολουθήσει η εφεδρική θητεία, με τη συνολική υποχρεωτική θητεία να φτάνει περίπου στους 19 μήνες.

Αν και ο αριθμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, περίπου 9.000 άτομα επιλέγονται για την πρώτη τους στρατιωτική θητεία κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου το 15% όσων καλούνται. Αλλά τώρα η νορβηγική κυβέρνηση θέλει να επιτύχει τον στόχο του 25% όσων καλούνται μέχρι το 2036, με 13.500 κληρωτούς που αναμένεται να υπηρετήσουν.

«Πρέπει να φροντίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που ήδη έχουμε και χρειαζόμαστε νέους», δήλωσε ο Arild Gram.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Νορβηγίας Trygve Slagsvold Vedum, θα δημιουργηθούν έως και 400 νέες θέσεις εργασίας για την αποτελεσματική διαχείριση της αναμενόμενης αύξησης του αριθμού των στρατεύσιμων.

«Οι άνθρωποι είναι ο σημαντικότερος πόρος των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων. Πρέπει να έχουμε αρκετούς ανθρώπους με τη σωστή τεχνογνωσία τη σωστή στιγμή», δήλωσε ο Gram.

Σύμφωνα με το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας, το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων των Αμυντικών Δυνάμεων στο Terningmoen, 140 χιλιόμετρα βόρεια του Όσλο, θα εκσυγχρονιστεί και θα επεκταθεί ώστε να εκπαιδεύει περίπου 1.800 νεοσύλλεκτους τέσσερις φορές τον χρόνο, από περίπου 300 που είναι σήμερα.

Για να διευκολυνθεί η ταχεία αύξηση της εκπαιδευτικής ικανότητας, οι Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μισθώσουν πολιτικές υποδομές μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του Terningmoen, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2036.

Η ανακοίνωση αυτή του Σουηδικού Υπυοργείου σημειώνεται ότι έρχεται δύο εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση της Δανίας ζήτησε την επέκταση της επιστράτευσης στις γυναίκες και την αύξηση της διάρκειας της θητείας από τέσσερις σε 11 μήνες, παρά τις ανησυχίες ότι οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας στερούνται προσωπικού για την αποτελεσματική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων.

Print Friendly, PDF & Email