Έρχονται εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το άρθρο Σταθάκη στο NEWS 24/7

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθηση προκάλεσε το άρθρο Σταθάκη στο NEWS 24/7. Η απάντηση Πολάκη “ανάμεσα σε δύο χειρουργεία”. “Ξεκαθάρισμα” ακόμη και εκτός καταστατικού στην Κεντρική Επιτροπή ζητά ο ηγετικός πυρήνας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Αίσθηση προκάλεσε το άρθρο – παρέμβαση του Γιώργου Σταθάκη στο NEWS 24/7. Ουσιαστικά είπε “αντίο” στον ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ/INTIME NEWS
Καταλυτικές αναμένονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την δημοσιοποίηση του άρθρου του Γιώργου Σταθάκη στο NEWS 24/7 που επαναφέρει με δριμύτητα το ερώτημα που έθεσε ήδη από την Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το αν υπάρχει χώρος για την ριζοσπαστική – ανανεωτική αριστερά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα όμως προχωρά ένα ακόμη βήμα παραπέρα επισημαίνοντας πως τα στελέχη και οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να πάρουν θέση ανάμεσα στη «γελοιοποίηση» και τον «λαϊκισμό» που εκφράζει η νέα ηγεσία του και μία διαφορετική πορεία.

Όλα αυτά ενώ το Σαββατοκύριακο καλείται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με το ζήτημα των διαγραφών των Ν.Φίλη, Π.Σκουρλέτη, Δ.Βίτσα και Στ.Τζουμάκα να «ενσωματώνει» την όλη πολιτική αντιπαράθεση.

Το άρθρο-πλατφόρμα του Γιώργου Σταθάκη ήδη φαίνεται να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Με τον κατεξοχήν εκπρόσωπο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υπερ-συντονιστή Παύλο Πολάκη να …επιβεβαιώνει τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης απαντώντας με άκρως λαϊκίστικο ύφος μέσω των social media.

Ο βουλευτής Χανίων δηλώνει πώς έγραψε την ανάρτησή του «ανάμεσα σε δύο χειρουργεία» μιλώντας για «δακρύβρεχτο άρθρο». Απευθυνόμενος στον Γιώργο Σταθάκη αναφέρει πως «έπαιρνες τηλεφωνά και απαιτούσες να πετάξουν κάποιον από το ψηφοδέλτιο». Παραπέμποντας προφανώς στις συνθήκες που είχαν οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα να θέσει τον Παύλο Πολάκη εκτός ψηφοδελτίων τον Φεβρουάριο του 2023. Παράλληλα καταγγέλλει τον Γιώργο Σταθάκη πως αντιπολιτεύεται τον εαυτό του μια και ήταν ο αρμόδιος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2021.

Αυτά ενώ υπάρχουν σαφή στοιχεία πως ο «σκληρός πυρήνας» της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την περαιτέρω πόλωση στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν αυτή η αντίληψη οδηγεί και σε «υπέρβαση» του καταστατικού του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Έτσι στόχος επιθέσεων από γνωστούς επώνυμους λογαριασμούς στα social media που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη έγινε ακόμη και ο αναπληρωτής γραμματεάς του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης. Αιτία το ότι σε δημόσιες δηλώσεις του επανέλαβε τις καταστατικές προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση διαγραφών.

Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε πως «στο καταστατικό συνέδριο του 2022, φτιάξαμε την Επιτροπή Δεοντολογίας σαν ένα όργανο αντικειμενικό, ανεξάρτητο από όλα τα υπόλοιπα όργανα που εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή – άρα δεν υπάγεται πουθενά – καθώς και έναν συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας, πέραν όσων προβλέπει το καταστατικό».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο κώδικας αυτός λοιπόν προβλέπει για κάθε υπόθεση που πηγαίνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας να ορίζονται επιτροπές που εξετάζουν την υπόθεση, φέρνει εισήγηση και αποφασίζει η Ολομέλεια. Πλην της περίπτωσης που στην εισήγηση προβλέπεται η πρόταση για ποινή διαγραφής ή αναστολής ιδιότητας, οπότε τότε χρειάζεται και γνώμη από το ανώτερο όργανο στο οποίο συμμετέχει ο υπόλογος».

Πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει ξεκινήσει, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες και αν στην εισήγηση υπάρχει πρόταση για διαγραφή ή αναστολή ιδιότητας τότε θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Πολιτικά, αν με ρωτάτε, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κουβέντα» συμπλήρωσε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας».

Η πτώση και οι αμφιβολίες

Όπως φαίνεται όμως η τήρηση των καταστατικών διατάξεων σε στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ως …γραφειοκρατικό στοιχείο που υπονομεύει το πολιτικό κύρος του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Κι έτσι ασκούνται πιέσεις προκειμένου να αγνοηθεί. Αυτό βέβαια από την άλλη αναδεικνύει ότι ακόμη και ανάμεσα στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη υπάρχει έντονος προβληματισμός αφού αρκετοί διαπιστώνουν την ολοένα μειούμενη πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και αμφιβάλλουν για την δυνατότητα της νέας ηγεσίας του να δρομολογήσει μια πορεία ανάκαμψης όσο αυξάνεται η πτώση.

Όλα τα παραπάνω προδιαθέτουν για μία εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σάββατο. Αν υποθέσει βέβαια κανείς ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να διανύσει ενιαίο τα επόμενα 24ωρα.

Στη συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται μία γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση η οποία δεν θα αφορά μόνον τους δύο πόλους που εκφράζονται δημόσια, δηλαδή τον σκληρό πυρήνα πέριξ του Στέφανου Κασσελάκη και τα στελέχη της Ομπρέλας.

Αντιθέτως, αντικειμενικά ενεργοποιεί το σύνολο των πλευρών που διαβλέπουν την συνεχή πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ πως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και την πολιτική του επιρροή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο τα στελέχη που συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, όσο και άλλα στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας που φέρεται να συσπειρώνει ένα σημαντικό τμήμα των στελεχών του κόμματος.

Επίσης, δηλώσεις …αναμονής για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει και ο Πέτρος Κόκκαλης ως εκπρόσωπος της «πράσινης» συνιστώσας, ενώ «καμπανάκια κινδύνου» για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χτυπήσει πολλά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Ραγκούσης.

Print Friendly, PDF & Email