«Ελληνικό CSI» με φακέλωμα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών

Αφιέρωμα στις «νέες μεθόδους του ελληνικού CSI για την εξιχνίαση εγκλημάτων» παρέθεσε στις σελίδες της η εφημερίδα «Το Βήμα» και γνωστός αστυνομικός συντάκτης την Πέμπτη, κατά σύμπτωση, την ίδια ημέρα που ο ίδιος εμφανίστηκε στο δελτίο του Mega και περιέγραψε πως η ελληνική αστυνομία «άκουγε ζωντανά από το κινητό του 23χρονου την ώρα της άγριας επίθεσης» στον αστυνομικό το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη, και μόλις λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη των στοιχείων της ταυτότητας του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη από αστυνομικούς από τον βουλευτή Κυρανάκη με τις ευλογίες της κυβερνητικής εκπροσώπου και της ίδιας της κυβέρνησης.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναλυτική αναφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνει ένα τερατόμορφο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής πολιτών σε 2 εκατομμύρια φακέλους της Ασφάλειας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε μία βάση δεδομένων 18.200 DNA εμπλεκομένων σε εγκληματικές ενέργειες, σε λίστα 400.000 ψηφιακών φωτογραφιών ισάριθμων σεσημασμένων ατόμων που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική αναγνώριση δραστών από 4.000 βίντεο εγκληματικών ενεργειών ετησίως, σε νέα ψηφιοποιημένη βάση περίπου 1.700.000 φακέλων με αποτυπώματα ατόμων που έχουν διαπράξει αδικήματα, σε χρήση ειδικών αλγορίθμων και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την «ανάγνωση» των δεδομένων από κινητά που κατάσχονται, έως και ηλεκτρονικό αρχείο «παπουτσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο προκειμένου να αντλούνται στοιχεία από τα ίχνη των δραστών». Όπως αναφέρεται, από τη βάση αυτή έχουν εξιχνιαστεί 4.500 υποθέσεις, καθώς και 193 ακόμη παλιές εγκληματικές ενέργειες.

Το ρεπορτάζ αφορά τη λειτουργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία όπως αναφέρεται απασχολούνται περισσότερα από 600 άτομα, και στόχος είναι ο «περιορισμός της εγκληματικότητας, η διαλεύκανση σοβαρών αδικημάτων, η εξάρθρωση ενόπλων οργανώσεων και άλλες περιπτώσεις», με αναφορές σε τροχαία ατυχήματα και άλλα δραματικά συμβάντα, όπως ο πρόσφατος θάνατος του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη.

Το ίδιο δημοσίευμα περιγράφει ακόμα πως στις υπηρεσίες της ΔΕΕ βρίσκεται ακόμα μία πλατφόρμα Αυτόματου Συστήματος Αναγνώρισης Αποτυπωμάτων (AFIS), που όπως αναφέρεται περιλαμβάνει φακέλους για 2 εκατ. άτομα που φέρονται να έχουν διαπράξει αδικήματα. Μάλιστα, σημειώνεται πως το 2020 έγιναν στο εν λόγω σύστημα περίπου 230.000 αναζητήσεις και περισσότερες από 100.000 ταυτοποιήσεις, ενώ γίνεται αναφορά και σε παλαιότερες υποθέσεις, έως και για «ορφανά» αποτυπώματα από το 2002 σε «γιάφκα της 17 Νοέμβρη».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμα πως βρίσκεται σε εξέλιξη «επικαιροποίηση» της βάσης δεδομένων ακόμα και με δεδομένα από συνοδείες κρατούμενων και άλλων προσώπων, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και προκαλώντας πλήθος ερωτηματικών για τη χρήση των στοιχείων αυτών.

Ακόμα περιγράφεται μία βάση DNA με τους γενετικούς τύπους 18.200 ατόμων, καθώς και τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων, με συνολικό όγκο δεδομένων περισσότερα από 750 terabytes. Μάλιστα, για το τελευταίο γίνεται αναφορά πως χρησιμοποιείται στα κινητά και τους υπολογιστές του Δημήτρη Λιγνάδη και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων, ενώ «πόδι» πατά το συγκεκριμένο τμήμα και στις αναρτήσεις στο διαδίκτυο μέσω κινητών στα Cloud, δηλαδή του συστήματος διαδικτυακής αποθήκευσης δεδομένων από το κινητό, σε πληροφοριακά κέντρα και servers όπου μπορεί να έχουν πρόσβαση οι αρχές ασφαλείας, αλλά και σε διαγραμμένα αρχεία φωτογραφιών. Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα και βάση δεδομένων για τον εντοπισμό πελμάτων παπουτσιών δραστών επιθέσεων.

Τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, η χρονική συγκυρία στην οποία έρχεται αλλά και το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για το είδος της συνεργασίας που είχε η κυβέρνηση με την αμερικανική εταιρεία λογισμικού που ειδικεύεται στην ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data)», Palantir, η οποία ειδικεύεται και έχει καταγγελθεί πολλάκις τα προηγούμενα χρόνια για μεθόδους προληπτικής αστυνόμευσης, με σωρεία παραβίασης ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.
«Έχουμε ανθρώπους παντού»

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνέντευξη της επικεφαλής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Πηνελόπης Μηνιάτη στο dikaiologitia.gr τον περασμένο Ιούλιο, η ίδια ανέφερε μεταξύ άλλων πως «έχουμε παντού ανθρώπους που συλλέγουν στοιχεία και τα στέλνουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη», μετρώντας περί τα 64 γραφεία της Διεύθυνσης σε όλη την Ελλάδα, εκτός των «κεντρικών» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε τότε η ίδια, η ΔΕΕ παρέχει τις υπηρεσίες της μεταξύ άλλων, σε Λιμενικό, Πυροσβεστική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Επιτροπή Ανταγωνισμού, μέχρι και στη διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων, σημειώνοντας πως «ειδικά το τμήμα των ψηφιακών πειστηρίων ενώνει τη ΔΕΕ με πολλές αρχές».

Ένα ακόμα σημείο της Π. Μηνιάτη που προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις, κυρίως διότι συχνά συμβαίνει το αντίθετο, είναι η τότε αναφορά της πως «στη ΔΕΕ είμαστε πολλές φορές από τους πρώτους που βλέπουν ένα αποτέλεσμα σε ένα έγκλημα, δεν θα ήμασταν ποτέ τόσο άσκεφτοι που να επιτρέπουμε να γίνονται διαρροές. Σε κάθε περίπτωση, οι τυχόν διαρροές μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα βλαπτικές την ώρα που δουλεύεται μια έρευνα, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια στοιχείων. Τα ΜΜΕ πρέπει να το καταλάβουν αυτό».

πηγή: thepressproject.gr

Print Friendly, PDF & Email