Εκλογικές εγγυήσεις από Facebook, X, TikTok, ζητάει η ΕΕ

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ που ενδέχεται να εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα, το X του Elon Musk, η TikTok, το Facebook και άλλες μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες οφείλουν να αναλάβουν δράση για να μετριάσουν τους κινδύνους για τις εκλογές, διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα, δήλωσε την Τετάρτη (20 Μαρτίου) αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών, μέρος της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), η οποία απαιτεί από τις Μεγάλες Τεχνολογίες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους.

Οι ανησυχίες σχετικά με την παρέμβαση στις εκλογές και το παραπλανητικό περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν κλιμακωθεί ενόψει των Ευρωεκλογών.

«Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές ως ένα είδος λίστας ελέγχου. Δεν είναι νομικά δεσμευτικές για τις πλατφόρμες. Οι εταιρείες είναι ελεύθερες να επιλέξουν πώς θα μετριάσουν τους κινδύνους», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Εάν οι πλατφόρμες δεν αντιμετωπίσουν τους κινδύνους, μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο βάσει της DSA».

Καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και οι μηχανές αναζήτησης διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στη «διαμόρφωση της κοινής γνώμης και της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, είναι βασικό να λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τις εκλογικές διαδικασίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής «θα εξειδικεύσουν περαιτέρω τα μέτρα μετριασμού των κινδύνων και τις βέλτιστες πρακτικές, ιδίως γύρω από το περιεχόμενο που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα που θα φτάνουν το 6% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους για παραβίαση του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η μητρική εταιρεία Meta Platforms του Facebook, η μητρική εταιρεία Google του YouTube και η TikTok ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ομάδων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, της κατάχρησης τεχνητής νοημοσύνης και της συγκεκαλυμμένης επιρροής σχετικά με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email