Διαβουλεύσεις κ. ΓΔ ΠΕΑΔΣ με τον ομόλογο Αυστρίας κ. Arnold Kammel

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΕΘΑ, Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, αποδεχόμενος πρόσκληση του Αυστριακού ομολόγου του Δρ. Άρνολντ Κάμελ (Arnold Kammel), συμμετείχε σε διμερείς διαβουλεύσεις στις 22 Ιουλίου 2021 στη Βιέννη, ως επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών αμυντικών σχέσεων. Η υπόψη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια συναφούς επίσκεψης του Αυστριακού αξιωματούχου στην Αθήνα στις 02 Σεπτεμβρίου 2020.

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας στη Βιέννη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Πρωτοπρεσβύτερος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου π. Ιωάννης Νικολίτσης, ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία για την πλούσια ιστορική διαδρομή της ελληνικής κοινότητας στην Βιέννη και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου.

Ακολούθως, η Πρέσβυς της χώρας μας στην Αυστρία, κυρία Κόικα Αικατερίνη παράθεσε γεύμα εργασίας στο Γενικό Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και έγινε ενημέρωση για τις δράσεις της ελληνικής ομογένειας στην Αυστρία.

Την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, ο Γενικός Διευθυντής Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος επισκέφτηκε την Ακαδημία Εθνικής Άμυνας της Αυστρίας και συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας ειδικών σε θέματα επί των «Υβριδικών Απειλών». Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Countering Hybrid Threats» όπου, παρουσίασε τον εννοιολογικό προσδιορισμό των Υβριδικών Απειλών, σκιαγράφησε τις υβριδικές απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και παρουσίασε το μοντέλο ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των εν λόγω απειλών. Κατά τη διάρκεια της διάλεξής του ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, αναφέρθηκε και στη μεταναστευτική κρίση στην περιοχή του Έβρου τον Μάρτιο 2020 -όταν η Τουρκία μεθόδευσε την εισβολή χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων στο ελληνικό/ευρωπαϊκό έδαφος- και παρουσίασε εκτενώς τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης από τις ελληνικές αρχές.

Την ίδια ημέρα, ο Δρ. Άρνολντ Κάμελ, Γενικός Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής Σχεδίασης και Διεθνών Σχέσεων της Αυστρίας, υποδέχθηκε στο Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας, την ελληνική αντιπροσωπία με επικεφαλής τον Έλληνα ομόλογό του Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο, καθώς και την Ελληνίδα Πρέσβυ στη Βιέννη κα Κόικα όπου διεξήγαγαν διμερείς διαβουλεύσεις. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, οι δύο αξιωματούχοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στην πολιτική κατάσταση και τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, σημαντικές απόψεις ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν γύρω από το ζήτημα συνοχής μεταξύ των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων και την Ανθεκτικότητα (Resilience) των κ-μ της ΕΕ και της Ένωσης στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωση Στρατηγικής Πυξίδας, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο πλαίσιο ΝΑΤΟ.

Οι δύο Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής εξέτασαν τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας τους σε θέματα στρατιωτικών, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε διμερές επίπεδο.

Επιπρόσθετα εξετάστηκε η προοπτική εξέλιξης των αμυντικών συνεργασιών έναντι των υβριδικών απειλών και άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα.

Κατά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, αποφασίστηκε η σύναψη ενός κοινού πλαισίου δράσης που θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν σε πολύ θερμό κλίμα και επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Print Friendly, PDF & Email