Δ. Ζιαζιάς: «Υγεία και η κοινωνία πάνω από την οικονομία»

γράφει στο peripteron.eu ο Ζιαζιάς Δημήτρης, παθολόγος ΠΓΝΠάτρας, πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α)

Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Αυτή η πρόταση συμπυκνώνει την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται για τη διαχείριση της πανδημίας και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη χώρα μας.

Η πανδημία σε Ανατολή και Δύση ανέδειξε την ανωτερότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας απέναντι στα ιδιωτικά, την κοινωνική χρησιμότητα των πρώτων ως πραγματικών ασπίδων για τη Δημόσια Υγεία, την ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης των διαλυμένων από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών Υγειονομικών Συστημάτων.

Έδειξε ότι όσο πιο ισχυρά, όσο πιο στελεχωμένα και ενισχυμένα με προσωπικό και υποδομές ήταν τα συστήματα υγείας, τόσο λιγότερη ήταν η φονικότητα του ιού, ακόμα και για διαφορετικές επαρχίες, μέσα στην ίδια χώρα. Ανέδειξε το κοινωνικό όφελος της κρατικής επένδυσης στην Υγεία και την έρευνα, την ανάγκη στοιχειώδους αυτονομίας και λιγότερης εξάρτησης από δεύτερους στην παραγωγή στοιχειωδών υγειονομικών υλικών και φαρμάκων.

Ανέδειξε την ανωτερότητα των συστημάτων υγείας, που είναι προσανατολισμένα στην πρόληψη, δεν θεωρούν περιττό κόστος την επιδημιολογική επιτήρηση και τους αντίστοιχους απαιτούμενους μηχανισμούς, έχουν στον πυρήνα τους την δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα και την έννοια του οικογενειακού γιατρού για κάθε κάτοικο της χώρας.

Ανέδειξε ότι η στρατηγική zero Covid και όχι η αποδοχή της συνύπαρξης με τον ιό (ανοσία αγέλης με τη μία ή την άλλη μορφή), όπως επίσης η στρατηγική η «Υγεία και η κοινωνία πάνω από την οικονομία», είναι οι μοναδικές που μπορούν να εγγυηθούν αποτελεσματικότητα τόσο στο επίπεδο της Υγείας όσο και της οικονομίας. Η πλειοψηφία των λεγόμενων ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης ακολούθησε τα χρεοκοπημένα στην πράξη νεοφιλελεύθερα μοντέλα διαχείρισης, με κόστος εκατομμύρια ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Ελάχιστες χώρες αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν την πολιτική τους, συνυπολογίζοντας το τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης, που κατά γράμμα ακολουθεί και η χώρα μας, με τις ευλογίες των «εμπειρογνωμόνων» συμπληρώνεται και ταυτόχρονα τροφοδοτεί το ρεύμα του ανορθολογισμού και της ψέκας. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Τέλος ανέδειξε την άμεση ανάγκη άρσης του ιμπεριαλιστικού, απάνθρωπου υγειονομικού – εμβολιαστικού απαρτχάιντ απέναντι στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, απύθμενης δεξαμενής παραγωγής νέων μεταλλάξεων που απομακρύνει το happy end της πανδημίας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτυπώνονται σε επιστημονικές μελέτες, αλλά κυρίως αποκρυσταλλώνονται οδυνηρά με αριθμούς και πραγματικά δεδομένα. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στους σχετικούς πίνακες κατάταξης.

Η χώρα μας σπάει το ένα μακάβριο ρεκόρ μετά το άλλο, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα να μείνει στην ιστορία ως το παράδειγμα προς αποφυγή, στα εγχειρίδια διαχείρισης υγειονομικών κρίσεων του μέλλοντος.

Η κυβερνητική διαχείριση και στρατηγική αποδεικνύονται πιο επικίνδυνες και δολοφονικές από τον ιό καθ’ αυτό. Ακριβώς επειδή τα παραπάνω συμπεράσματα αγνοήθηκαν, διαστρεβλώθηκαν ή αποσιωπήθηκαν γιατί δεν συμφέρουν τους αρνητές των Δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με ένα μετα- Μνημονιακό πλαίσιο που έχει εμπεδώσει το νεοφιλελευθερισμό και έχει κάνει πράξη τη διάλυση του ΕΣΥ.

Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αναγκάζεται να λογοδοτήσει σε κανέναν, μιας και δεν απειλείται από κάποιον πολιτικό ή κοινωνικό αντίπαλο. Πλέον η απώλεια των εκατοντάδων νεκρών καθημερινά «έγινε συνήθειά μας». Οι μαχόμενοι υγειονομικοί που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ μέσα σε αντίξοες συνθήκες, το υγειονομικό και κοινωνικό κίνημα έχασαν μια τεράστια ευκαιρία την τελευταία διετία. Να μετατρέψουν τα συμπεράσματα αυτά σε αγώνα, κίνημα και μέτωπο διεκδίκησης για ισχυρό ΕΣΥ, για Δημόσια Δωρεάν Υγεία πραγματικό λαϊκό αγαθό. Να βάλουν στο σκαμνί της λαϊκής κρίσης όλες τις πολιτικές και τους ενόχους για την αποσάρθρωση του ΕΣΥ, που θα μπορούσε να έχει σώσει πολλές περισσότερες ζωές.

Παρόλαυτά δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί η ακέραια πολιτική ευθύνη για την απώλεια χιλιάδων ζωών που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, για τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα μεταπολεμικά. Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την αντιστροφή της πραγματικότητας, και την επιστροφή της Δημόσιας Περίθαλψης μισό αιώνα πίσω με το «νέο ΕΣΥ» .

 

Print Friendly, PDF & Email