Χρονιά ρεκόρ για τις πωλήσεις υπολογιστών αναμένεται να είναι το 2021

Σε πρώτη ζήτηση θα παραμείνουν και το 2021 οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές – επιτραπέζιοι, φορητοί και tablets – με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 8% έναντι του 2020, που αποτέλεσε χρονιά blockbuster για τη βιομηχανία. Οι συνολικές αποστολές το 2021 αναμένεται να φτάσουν τα 496,8 εκατομμύρια μονάδες, με όλες τις επιμέρους κατηγορίες της αγοράς να κινούνται ανοδικά.

Η άνοδος των πωλήσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα είναι ιδιαίτερα έντονη το 1ο εξάμηνο του 2021 και θα εκτονωθεί στη διάρκεια του 2ου εξαμήνου. Όπως εκτιμά η Canalys, η αγορά θα τρέξει με 54% το 1ο τρίμηνο του 2021 και με 7% το 2ο.

Οι ανεκτέλεστες παραγγελίες και η συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση δημιουργούν μια μεγάλη βραχυπρόθεσμη ευκαιρία για τον κλάδο, ενώ η εγκατεστημένη βάση των συσκευών προσφέρει σημαντικές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για ανανεώσεις και αναβαθμίσεις.
Πρωταγωνιστές

Από τις επιμέρους προϊοντικές κατηγορίες του κλάδου, τα Chromebooks και τα tablets θα είναι οι πιο ισχυροί πυλώνες της αγοράς, επιτυγχάνοντας αύξηση 30% και 8% αντίστοιχα, ενώ τα ποσοστά ανόδου το 2020 ήταν κατά 117% και κατά 23%. “Τα Chromebooks και τα tablets ήταν και οι δύο μεγάλοι νικητές το 2020 και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό και για τις δύο κατηγορίες προϊόντων φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, καθώς αποτελούν εναλλακτικές λύσεις για τις πιο ακριβές συσκευές”, εκτιμά η Canalys.
Συγκρατημένη αισιοδοξία

Πάντως, οι καθυστερήσεις στις παραγγελίες συσκευών, που σημειώθηκαν το 2021 λόγω της αυξημένης ζήτησης για την κάλυψη των αναγκών της εξ αποστάσεως εργασίας και της τηλε-εκπαίδευσης, αναμένεται να συνεχιστούν και το 2021. Όπως και οι ελλείψεις σε συγκεκριμένα εξαρτήματα. Αυτές, άλλωστε, θα είναι οι αιτίες, που θα φρενάρουν την αγορά από ακόμη υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης το τρέχον έτος.

“Έχουμε μια σχετικά συντηρητική πρόβλεψη για μονοψήφια ποσοστά ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022, λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας σχετικά με την προσφορά και τη διανομή”, σημειώνει η Canalys.

Όπως εξηγούν, μάλιστα, οι αναλυτές, οι ελλείψεις σε κρίσιμα εξαρτήματα, όπως οθόνες, GPU, θα αντιμετωπίσουν πίεση για το μεγαλύτερο μέρος του 2021 και έως το 2022, αφήνοντας ένα σημαντικό ποσοστό της ζήτησης ανεκπλήρωτο. Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός για εξαρτήματα από την αυτοκινητοβιομηχανία, τις “έξυπνες” κατασκευές και την “έξυπνη” βιομηχανία θα ασκήσει, επίσης, πίεση στους κατασκευαστές.

“Εάν η βιομηχανία καταφέρει να ξεπεράσει αυτά τα επίμονα ζητήματα, θα μπορούσαμε να δούμε υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα επόμενα χρόνια”, εκτιμούν οι αναλυτές.

πηγή: ictplus.gr

Print Friendly, PDF & Email