Μπορέλ: Η ΕΕ ζητά παρουσία στη Γενεύη

Συγκυρία που προσφέρει ευκαιρία στο Κυπριακό θεωρεί ο Ζοζέπ Μπορέλ την πραγματοποίηση της άτυπης συνάντησης 5+1 στη Γενεύη τον Απρίλη και ένα μήνα προηγουμένως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ένα εκ των βασικών ζητημάτων τα ευρωτουρκικά. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ θεωρεί σημαντικό να υπάρχει ευρωπαϊκή παρουσία από την άτυπη πενταμερή και όχι μόνο κατά τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στελέχη της Κυβέρνησης ο Ζοζέπ Μπορέλ κατέγραψε κατά τρόπο σαφή τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό. Σημείωσε ότι η συγκυρία της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προσφέρει μια ευκαιρία για τη συνέχεια της προσπάθειας. Θέση του Ζ. Μπορέλ είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης των συνομιλιών με το ομόσπονδο διζωνικό και δικοινοτικό κράτος που θα προκύψει από τις συνομιλίες, το οποίο και θα συμμετέχει χωρίς περιπλοκές στην ΕΕ. Λαμβανομένου του ειδικού ενδιαφέροντος που έχει η ΕΕ ως προς τη μορφή της λύσης του Κυπριακού, ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε στους συνομιλητές του στη Λευκωσία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι παρούσα από την αρχή, δηλαδή από την άτυπη συνάντηση του Απριλίου στη Γενεύη.

Θέση του Ευρωπαίου αξιωματούχου είναι πως η προσέγγιση όπως ο ίδιος την παρουσίασε είναι και υπέρ της Άγκυρας καθώς θα τη βοηθήσει στα ευρωτουρκικά τόσο ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και σ’ ό,τι αφορά τη συνέχεια. Για τον Ζοζέπ Μπορέλ το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο επηρεάζει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Στην έκθεση που θα ετοιμάσει για τη σύνοδο κορυφής 25-26 Μαρτίου ο Ζ. Μπορέλ θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: α) μεταναστευτικό και β) γεωπολιτικά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το Κυπριακό.

Έστειλαν μηνύματα

Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία που πρέπει να τύχει αξιοποίησης, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μετά από συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο Ζ. Μπόρελ έγραψε μετά τη συνάντηση στον λογαριασμό του στο twitter ότι είχαν μια «πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με το Κυπριακό» και συνέχισε, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή στις συνομιλίες 5 + 1 είναι απαραίτητη, προς όφελος όλων των Κυπρίων, της περιοχής και της ΕΕ. «Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία που πρέπει να τύχει αξιοποίησης», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε μετά τη συνάντηση στο twitter ότι η συμμετοχή της ΕΕ στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, είναι υψίστης σημασίας. Ευχαρίστησε τον κ. Μπορέλ για τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες να διατηρηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων σχετικά με το Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε πως το βασικό μήνυμα του Ζ. Μπορέλ είναι ότι αποκλιμάκωση και πρόοδος σε θέματα όπως το Κυπριακό είναι κομβικά ζητήματα για την ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης στη βάση αξιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Κ. Κούσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην από μέρους του αποδοχή της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο ΓΓ για την άτυπη συνάντηση της Γενεύης, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε αυτήν με ειλικρινή πολιτική βούληση, με στόχο να καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας το συντομότερο.

Ξεκίνησε από την πράσινη γραμμή

Η επίσκεψη Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο ξεκίνησε από την Πράσινη Γραμμή και το αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγραψε: «Η αποστολή μου στην Κύπρο ξεκίνησε με ενημέρωση από την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Το έργο του ΟΗΕ επί του εδάφους είναι σημαντικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Η επικείμενη άτυπη συνάντηση 5+1 του ΟΗΕ προσφέρει μια ευκαιρία προς την αναγκαία επανέναρξη των συνομιλιών. Η ΕΕ έχει την ισχυρή θέληση να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες».

Από δικής τους πλευράς τα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτηση για την επίσκεψη Μπορέλ αναφέρουν τα εξής: «Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καλωσόρισε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερική Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή της Λευκωσίας και συζήτησαν τρόπους προώθησης της ειρήνης την Κύπρο».

πηγή: philenews.com

Print Friendly, PDF & Email