Σ.Μισέλ: Η ΕΕ θα συμμετάσχει στην πενταμερή και παραμένει δεσμευμένη να διαδραματίσει θετικό ρόλο
Σ.Μισέλ: Η ΕΕ θα συμμετάσχει στην πενταμερή και παραμένει δεσμευμένη να διαδραματίσει θετικό ρόλο
Η ΕΕ έχει μετάσχει στο παρελθόν στην πενταμερή για το κυπριακό και θα παραμείνει δεσμευμένη στη υπόθεση καθώς
εκτιμά ότι πράγματι μπορεί να διαδραματίσει θετικό και, καρποφόρο ρόλο για μεγαλύτερη πρόοδο στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της 2ης ημέρας τηλεδιάσκεψης των 27.
Συγκεκριμένα, κληθείς από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει το πως λαμβάνουν υπόψιν τις εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία στην όλη συζήτηση για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ και τι ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε τα εξής:
“Γνωρίζετε ότι σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε και πάλι τον Μάρτιο μια στρατηγική συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Και θα προετοιμάσουμε αυτήν τη συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες. Και φυσικά γνωρίζετε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ένα σημαντικό στοιχείο, και ταυτόχρονα δεν είναι μυστικό ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε κάποιες δυσκολίες με την Τουρκία, αλλά ο στόχος μας λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία συμπεράσματα, τις τελευταίες αποφάσεις που ελήφθησαν όλοι μαζί σε ευρωπαϊκό επίπεδο – είναι να διεξαγάγουμε ξανά αυτή τη συζήτηση τον Μάρτιο και να λάβουμε πάλι αποφάσεις μαζί για το θέμα αυτό τον Μάρτιο”.
Τόνισε δε ότι “όσον αφορά τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών (για το κυπριακό), έχετε δίκιο, στο παρελθόν η ΕΕ έχει μετάσχει ως παρατηρητής και είμαστε ακόμα παρατηρητής σε αυτήν τη διαδικασία 5 + 1 σχετικά με την επίλυση του κυπριακού. Και θα είμαστε πολύ δεσμευμένοι ως ΕΕ επειδή πιστεύουμε πράγματι ότι μπορούμε να παίξουμε θετικό ρόλο, καρποφόρο ρόλο προκειμένου να υποστηρίξουμε όλες τις θετικές προσπάθειες, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη πρόοδο στην περιοχή”.
“Τι θέλουμε για την περιοχή; Περισσότερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, κάποιες διαφορές, και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό συμφέρον, το συμφέρον των κρατών μελών και επίσης να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε αυτήν τη σημαντική περιοχή για εμάς”, κατέληξε ο Πρόεδρος Μισέλ.
Αφήστε ένα σχόλιο
Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση?Μη διστάσετε να συνεισφέρετε!