Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό: Τι θα φέρει το 2022

Τα ερωτήματα για το τι θα συμβεί το 2022 είναι πολλά και οι απαντήσεις δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη σιγουριά.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια οι βεβαιότητες έχουν εκλείψει, αφού οι «αναπάντεχες» κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη.
Πανδημία – πόσο θα επηρεάσει τις εξελίξεις;

Το βασικό ερώτημα που επισκιάζει κάθε άλλο και θα επηρεάσει όσο κανένα άλλο τις εξελίξεις για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το τι θα γίνει με την πανδημία. Το αν δηλαδή η πορεία της – και η διαχείριση της – θα γίνει καταλύτης ανακατατάξεων του πολιτικού σκηνικού. Η διαχείριση του πρώτου κύματος έδωσε ένα σημαντικό boost στην κυβέρνηση και δημιούργησε ένα «δημοσκοπικό απόθεμα» για το κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Τα επόμενα κύματα «γρατζούνισαν» την εικόνα της κυβέρνησης αλλά δεν της επέφεραν καίρια πλήγματα. Θα συμβεί το ίδιο και με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον ή αυτή τη φορά η φθορά θα είναι μεγαλύτερη; Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον τη δυσαρέσκεια των πολιτών στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

ΝΔ και Σύριζα- Επανατοποθέτηση με τη νέα χρονιά;

Η ΝΔ μπαίνει στη νέα χρονιά έχοντας κατοχυρώσει στη συνείδηση των πολιτών τόσο το έργο που αφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και το ότι τα πάει καλά στην εξωτερική πολιτική. Ταυτόχρονα, σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης της πιστώνει ότι βοήθησε οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις στη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας. Στον δρόμο όμως προς τις εκλογές μόνον αυτά δεν αρκούν και, λαμβάνοντας υπόψη τις αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει στην πράξη ότι μέρισμα αυτής της βελτίωσης των οικονομικών θα αποδοθεί στους μικρομεσαίους, ειδικά τώρα, σε μια περίοδο που η ακρίβεια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί τα νοικοκυριά. Μια τέτοια κίνηση θα έχει αντίκτυπο τόσο στα λαϊκά στρώματα εκ δεξιών της, που μερίδα τους έχει αποξενωθεί από τη ΝΔ λόγω εμβολιασμών, περιορισμών κλπ, όσο και σε ψηφοφόρους πέριξ του κέντρου που δυσανασχετούν από σειρά κινήσεων της κυβέρνησης (υπουργοποίηση ακροδεξιών, λειτουργία ΕΣΥ, Παιδείας κλπ).

To 2022 o ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να απεγκλωβιστεί από τα χαμηλά ποσοστά του. Για να τα καταφέρει όμως, είναι απαραίτητο να απεγκλωβιστεί από μια αντιπολιτευτική τακτική η οποία δεν του έχει δώσει πόντους τα τελευταία 2,5 χρόνια και τον κρατά καθηλωμένο. Ουσιαστικά, το βασικό στοίχημα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι να προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Βασική προυπόθεση βέβαια, να αντιληφθεί γιατί έχασε τις εκλογές του 2019 και κυρίως να σταματήσει να πολιτεύεται με όρους 2012 και 2014. Το τελευταίο διάστημα έχει δείξει ψήγματα επανατοποθέτησης, όπως για παράδειγμα η στάση του εσχάτως απέναντι στην πανδημία, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη του πυροβολούν τα ίδια τους τα πόδια, η διγλωσσία μπερδεύει τους πολίτες και σίγουρα δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη. Επίσης, το αίτημα για εκλογές ενόψει του κύματος της Όμικρον δεν βοήθησε, αν και σίγουρα συσπείρωσε το σκληρό του ακροατήριο. Θα χρειαστεί, επιπλέον, νέα πρόσωπα (στη σωστή κατεύθυνση η δημιουργία του think tank πέριξ του ηγέτη του) και -κυρίως- ρεαλιστικές και πειστικές προγραμματικές θέσεις με τις οποίες θα διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές την ψήφο των πολιτών.

Είναι το ΚΙΝΑΛ το νέο στην πολιτική σκηνή;

Το τέλος του 2021 έφερε ξανά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Όμως η μεγάλη ευκαιρία που έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αρκετά εύθραυστη και ο μήνας του μέλιτος δε θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα η τεράστια μιντιακή κάλυψη που είχε το τελευταίο δίμηνο θα υποχωρήσει. Για αυτό θα πρέπει άμεσα οι πολίτες να δουν το νέο, το φρέσκο, το διαφορετικό. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την παρουσία του νέου προέδρου. Τώρα που έχει την δυνατότητα να συστηθεί στο ευρύ ακροατήριο θα πρέπει να βρει τον τρόπο να το γοητεύσει, να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του, να χτίσει με τους πολίτες δεσμούς.

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχει την ευκαιρία να μπει σφήνα σε αυτούς που κυβερνούν την Ελλάδα σχεδόν τα τελευταία 10 χρόνια και να κερδίσει ψηφοφόρους τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον Σύριζα. Από τη ΝΔ απογοητευμένους που είναι «αλλεργικοί» προς τον Σύριζα και από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκείνους οι οποίοι προσδοκούν περισσότερο την κανονικότητα και λιγότερο την ένταση και τη σύγκρουση. Οι ψηφοφόροι προσδοκούν να ακούσουν προτάσεις που θα έχουν να κάνουν με το μέλλον τους, με τη ζωή τους. Και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ οφείλει να παρουσιάσει γρήγορα προοδευτικές θέσεις με κοινωνικό πρόσημο, οι οποίες θα δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών. Κυρίως όμως οφείλει να στοχεύσει στη γέννηση του νέου και όχι στην αναγέννηση του παλιού.

Θα είναι το 2022 εκλογική χρόνια;

Το 57,3% της κοινής γνώμης (έρευνα aboutpeople για NEWS 24/7) θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών το 2022. Ταυτόχρονα, όμως, η πλειοψηφία είναι αντίθετη με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το σενάριο για εκλογές την άνοιξη του νέου έτους δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Η πανδημία και οι υψηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο δεν ευνοούν την κυβέρνηση. Το δεύτερο εκλογικό παράθυρο ανοίγει το φθινόπωρο. Αν η πανδημία έχει τελειώσει, αν η οικονομία έχει πάρει τα πάνω της, αν ο τουρισμός έχει πάει καλά το καλοκαίρι, αν οι δημοσκοπήσεις της περιόδου ευνοούν τη ΝΔ, δε θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εκλογών τότε.

Βεβαίως, υπάρχει και η περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξαντλήσει τη θητεία του και οι εκλογές να γίνουν το 2023. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε διπλές κάλπες. Οι πρώτες με απλή αναλογική και οι δεύτερες με ενισχυμένη, με την αυτοδυναμία να απαιτεί περίπου 38% για το πρώτο κόμμα. Το τι θα συμβεί σε αυτές τις εκλογές είναι πολύ νωρίς για να το εκτιμήσουμε. Άλλωστε το πρόσφατο παρελθόν μας έχει διδάξει ότι οι long-term προβλέψεις δύσκολα επαληθεύονται.

Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής της aboutpeople

πηγή: news247.gr

Print Friendly, PDF & Email