Ακυρώνεται η επίσκεψη Ερντoγάν στις ΗΠΑ – To playbook των διαρροών και η εξίσωση

Την ακύρωση της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της έγκρισης του πακέτου βοήθειας των 26 δισ. προς το Ισραήλ μεταδίδουν τουρκικά media, εξέλιξη που δεν είναι θετική

Την ακύρωση της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της έγκρισης του πακέτου βοήθειας των 26 δισ. προς το Ισραήλ μεταδίδουν τουρκικά media, εξέλιξη που δεν είναι θετική υπό οποιοδήποτε πρίσμα, καθώς ενισχύει τη νευρικότητα και δημιουργεί αίσθηση περιφερειακής αποσύνδεσης.

Σε αύξηση του περιφερειακού γεωπολιτικού κινδύνου οδηγεί η -κατά πληροφορίες- ακύρωση της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η ακύρωση, ούτε ενδεχόμενη δυσαρέσκεια Ερντογάν για τη στήριξη του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, ανεπισήμως, η χρονική συγκυρία της έγκρισης του πακέτου στήριξης του Ισραήλ με 26 δισ. προηγείται της ακύρωσης κατά μερικές ώρες και ως εκ τούτου θεωρείται από πολλούς κίνηση στρατηγικής του Τούρκου προέδρου.

Ουδείς μπορεί σε αυτή τη φάση να μιλήσει με σιγουριά για τις εξελίξει που πυροδοτεί σε περιφερειακό επίπεδο η ακύρωση της συνάντησης των δύο ηγετών. Είναι όμως σαφές, ότι η ένταση διαχέεται από το επιχειρησιακό και το διπλωματικό και στο πολιτικό επίπεδο, περιορίζοντας τα περιθώρια συναινέσεων. Επίσης, πλέον αυξάνονται οι μεταβλητές στο ήδη σύνθετο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής.

Auditor’s note: Το playbook του Ερντογάν

Για τον Ταγίπ Ερντογάν η ανάληψη θέσης μεταβλητής σε γεωπολιτικές εξισώσεις αποτελεί πάγια τακτική, ιδιαίτερα όταν και άλλοι παίχτες στην περιοχή ανεβάζουν τη στρατηγική τους αξία. Έτσι, μετά από το επικίνδυνο σκάκι Ιράν – Ισραήλ με επιθέσεις και αντεπιθέσεις, την ανακοίνωση του Κατάρ ότι επανεξετάζει τον ρόλο του ως διαμεσολαβητής και την κοινή παρέμβαση Σαουδικής Αραβίας – ΗΑΕ, η Τουρκία φαίνεται ότι επιχειρεί να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο. Εσχάτως, πολλοί παράγοντες εγείρουν ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιορδανία, τις εκρηκτικές σχέσεις με της με το Ιράν και το ενδεχόμενο έξωθεν παρέμβασης με στόχο την πλήρη αποσταθεροποίησή του.Βέβαια, σε τέτοιες διαρροές υπάρχουν πάντα επιφυλάξεις, καθώς θα μπορούσε οι διαρροές να προηγούνται της πολιτικής επικοινωνίας και να στοχεύουν στην πρόκληση θορύβου, ώστε να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της ατζέντας. Τέτοιες πρακτικές εντάσσονται στο play book πολλών πολιτικών και σίγουρα σε αυτό του Ταγίπ Ερντογάν.

Το μπιλιάρδο των δισεκατομμυρίων στην Ουάσιγκτον

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προσκληθεί από τον Τζο Μπάιντεν και προγραμματιζόταν να συζητηθούν κρίσιμα θέματα – από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως τη Γάζα, από τα αμυντικά προγράμματα έως τις οικονομικές σχέσεις.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε το νομοσχέδιο ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βοήθεια από το Ισραήλ και την Ταϊβάν, τερματίζοντας το εξάμηνο πολιτικό αδιέξοδο στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, περιλαμβάνει βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, καθώς και βοήθεια ύψους 26 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ και 8 δισ. δολαρίων για την ασφάλεια της περιοχής του Ινδικού-Ειρηνικού (Ταϊβάν).

Προβλέπεται ότι 9 δισ, δολάρια από το πακέτο των 26 δισ. δολαρίων που προβλέπεται για το Ισραήλ, θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας.

Print Friendly, PDF & Email