Αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μέρες Νοέμβρη, μέρες Πολυτεχνείου και μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε αν η Δημοκρατία, η ελευθερία των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτονόητα. Σχεδόν πενήντα χρόνια, μισός αιώνας, μας χωρίζουν από τα γεγονότα της μάλλον πιο σημαντικής εξέγερσης της νεολαίας και του λαού μας στη σύγχρονη ιστορία. Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, υπήρξε η σημαντικότερη αντιδικτατορική εκδήλωση. Οι φοιτητικοί αγώνες και η νεολαία της χώρας μας που πρωταγωνίστησε, έγιναν οι ίδιοι το μήνυμα που δικαίωσε τη χώρα μας διεθνώς ως μήτρα Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Λόγου. Πέρα από τα υπόλοιπα επίκαιρα οράματα που την εμφορούσαν και σταδιακά κινητοποίησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου να συμμετέχει στην επανόρθωση του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου.

Αμφισβητήθηκαν οι πρωταγωνιστές της και τα κίνητρά τους, σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί ο ηρωικός αγώνας των νέων και εκείνων που συστρατεύθηκαν στην αντίσταση ενάντια της δικτατορίας!
Ωστόσο, η επέτειος είναι συγκινητική, ζωντανή μαζί με πολλούς από τους παραστάτες της να μας θυμίζουν ότι η λαϊκή συμμετοχή ανατρέπει κάθε μεθόδευση και αντιδημοκρατική συνέργεια. Η άκρατη και στυγνή βία που επέδειξε το καθεστώς δεν έκαμψε το ηθικό και το λαϊκό φρόνημα. Η 17 Νοέμβρη πήρε τη σκυτάλη από τους τυραννοκτόνους της κλασσικής Αθήνας και τους δεκάδες επιφανείς της μακραίωνης ιστορίας μας οι οποίοι δεν δείλιασαν, ύψωσαν σθεναρά τη φωνή τους με τίμημα τη ζωή τους. Το πνεύμα της διαπότισε την κινητοποίηση για τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που ανέκτησε ο λαός σταδιακά μετά την πτώση της δικτατορίας.

Η μαζική και αγωνιστική λαϊκή απαίτηση που κλόνισε το ’73 την πρωτεύουσα με το κυρίαρχο σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» θα πρεπε να παραμένει οδηγός και θεματοφύλακας. Και φέτος αποτίουμε φόρο τιμής στον πρότυπο αγώνα τους και οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη των γεγονότων που καθόρισαν την πρόσφατη ιστορία, τα μηνύματα, τις αξίες και τα ιδανικά, ειδικά σήμερα που διεθνώς αμφισβητούνται δικαιώματα και δοκιμάζεται η κοινωνική ειρήνη!
Η ιστορική εξέγερση της ελληνικής νεολαίας θα δείχνει πάντα τον κοινό δρόμο, που οφείλουμε να συμπορευόμαστε στέρεα και συλλογικά για έναν πλουραλιστικό και δίκαιο κόσμο!

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συμμετέχοντας στον εορτασμό των 48 ετών από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, παρουσιάζει μία αποκλειστική συνέντευξη του Δημήτρη Παπαχρήστου στο μέλος ΔΕΠ Νίκο Αποστολόπουλο. Ο Δ.Παπαχρήστος ήταν ένας εκ των τριών εκφωνητών του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου (Μαρία Δαμανάκη-Δημήτρης Παπαχρήστος-Λάμπρος Παπαδημητράκης) εκείνες τις άγριες μέρες και νύχτες του Νοέμβρη του 1973.

Στο παρακάτω βίντεο ο Δ.Παπαχρήστος μιλάει για όλες τις πτυχές της εξέγερσης και την σχέση της με τους σημερινούς (;) αγώνες της νεολαίας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email