2100: Ω τι κόσμος…

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας, ∆ηµοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ / SPJ

O πληθυσμός σε όλο τον κόσμο έφτασε τις προηγούμενες μέρες τα επτά δισεκατομμύρια, ενώ ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προέβλεψε ότι θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το έτος 2100. Ήδη με τον τρέχον πληθυσμό, πολύς κόσμος βιώνει μεγάλη φτώχεια, πείνα, έλλειψη πόρων ενώ υπάρχει και το σημαντικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Παρακάτω παραθέτουμε προβλέψεις των εταιρειών ερευνών για το έτος 2100.

Μέχρι το 2100, το 80% του πληθυσμού του πλανήτη θα ζει σε πόλεις.

Η αστικοποίηση θα ενταθεί ώστε να μπορέσει να καλύψει τον αυξανόμενο πληθυσμό. Θα δημιουργηθούν πολλές νέες πόλεις, ενώ θα αυξηθούν οι μεγαλουπόλεις (πόλεις με πληθυσμό πάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκους).

Υποψήφιες για μεγαλουπόλεις είναι: το Πεκίνο, Δελχί, Τζακάρτα, Πόλη του Μεξικού, Μουμπάι, Σάν Πάολο, και Σαγκάη.

Ο κόσμος θα μιλάει το πολύ μερικές εκατοντάδες γλώσσες

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 7.000 ενεργές γλώσσες. Όμως, οι λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες θα εξαφανιστούν, ενώ η αγγλική γλώσσα θα γίνει η πλέον διαδεδομένη γλώσσα σε όλο τον κόσμο.

22% των ανθρώπων θα είναι τουλάχιστον 65 ετών

Πρόκειται για τεράστια αύξηση, αφού σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7.6%.

Αναμενόμενο να προκαλέσει τριγμούς στα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού θα προέλθει από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, κυρίως την Αφρική.

Ο Πληθυσμός της Αφρικής θ’ ανέλθει από το 1 δισεκατομμύριο το 2010, σε 3,6 δις το 2100 .

Η δημογραφική μεταβολή και η επακόλουθη γεωπολιτική αλλαγή θα είναι αξιοσημείωτη, όταν για κάθε Ευρωπαίο θα αντιστοιχούν πέντε κάτοικοι της Αφρικής.

Ο πληθυσμός της Αμερικής θα αυξηθεί από 311 εκατομμύρια σε 478 εκατομμύρια.

Το προσδόκιμο ζωής (για όλο τον κόσμο) θα είναι περίπου 81 χρόνια.

Σήμερα, το προσδόκιμο ζωής μας είναι 68 χρόνια.

Στην αύξηση θα συντελέσει πολύ η έρευνα στους τομείς της γενετικής μηχανικής και  της νανοϊατρικής.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός θα βιώσει έλλειψη τροφίμων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Ήδη πεινάνε περίπου 925 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η αύξηση του πληθυσμού θα μεγαλώσει αυτόν τον αριθμό, και η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να μειώσει την δυνατότητα για  καταπολέμηση του προβλήματος.

Η αύξηση της θερμοκρασίας συντομεύει την καλλιεργητική περίοδο στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, αυξάνει τον κίνδυνο της ξηρασίας, και μπορεί να μειώσει τη συγκομιδή βασικών τροφών όπως το ρύζι και το καλαμπόκι κατά 20%-40%.

Οι Κοραλλιογενείς ύφαλοι του κόσμου, και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα που ζουν εκεί, θα μπορούσε να αποσυντεθούν

Το επίπεδο του διοξείδιο του άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα την καταστροφή πάνω από 9000 κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο .

Οι ύφαλοι φιλοξενούν χιλιάδες είδη ψαριών κι αποτελούν εστίες διατροφής και αναπαραγωγής αμέτρητων άλλων ζώων.

Η ικανότητα των κοραλλιογενών υφάλων για ανάπλαση μειώνεται όταν τα επίπεδα οξύτητας του νερού και η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή.

Η χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου κι άνθρακα θα μειωθεί σχεδόν στο μηδέν

Αυτές οι πεπερασμένες πηγές ενέργειας τελικά θα εξαφανιστούν, ειδικά αν συνεχίσουμε την κατανάλωση τους με αυτό το ρυθμό. Αρκετές προβλέψεις δείχνουν το πετρέλαιο να μειώνεται κατά 5% κάθε χρόνο μετά το 2040. Το φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθεί ακόμα πιο γρήγορα.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως η υδροηλεκτρική, αιολική και ηλιακή ενέργεια) αναμένεται να αυξηθεί, και μάλλον θα γίνουν οι πρωτογενείς πηγές από το 2100 και μετά.

Η κινητικότητα των εργαζομένων θα αυξηθεί, και θα έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη ομοιογένεια πληθυσμού σε πολλές χώρες.

Σ’ έναν όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ‘πουλάνε’ τις δεξιότητες τους στο εξωτερικό, διασχίζοντας τα σύνορα για να βρουν καλύτερες ευκαιρίες. Η ανομοιογένεια πληθυσμού θα είναι πιο συχνή. Οι χώρες και οι πόλεις που δεν θα το αποδεχτούν, θα μείνουν πίσω.

Print Friendly, PDF & Email