11 φορές περισσότερες από την Κίνα οι στρατιωτικές κατά κεφαλήν δαπάνες των ΗΠΑ

Το ΝΑΤΟ και διάφοροι αρθρογράφοι που απασχολούνται από μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ και «think tank» πιστεύουν ότι τα επίπεδα των στρατιωτικών δαπανών πρέπει να μετρούνται σε σύγκριση με τις οικονομίες των κρατών. Εάν έχεις περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα σε πολέμους και πολεμικές προετοιμασίες. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό βασίζεται σε δημοσκοπήσεις στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τον πόλεμο ως δημόσια υπηρεσία ή κάποια άλλη πηγή δεδομένων λιγότερο φανταστική.

Η άποψη που προωθείται λιγότερο από θεσμούς που χρηματοδοτούνται από εταιρείες όπλων είναι ότι τα επίπεδα των στρατιωτικών δαπανών πρέπει να συγκρίνονται από άποψη συνολικού μεγέθους. Συμφωνώ με αυτό για πολλούς λόγους. Αξίζει να γνωρίζουμε ποια κράτη δαπανούν τα περισσότερα και τα λιγότερο συνολικά. Έχει σημασία το πόσο μπροστά βρίσκονται οι ΗΠΑ και πιθανότατα είναι πιο σημαντικό ότι το ΝΑΤΟ κυριαρχεί συλλογικά στον υπόλοιπο κόσμο από το γεγονός ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ δεν δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους.

Αλλά ένας πολύ κοινός τρόπος σύγκρισης αμέτρητων άλλων μετρήσεων είναι το κατά κεφαλήν ποσό και αυτό μου φαίνεται επίσης πολύτιμο όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες.

Τι μας λένε οι κατά κεφαλήν συγκρίσεις; Μας λένε ποια χώρα νοιάζεται για τις δαπάνες της άλλης χώρας. Η Ινδία και το Πακιστάν ξοδεύουν το ίδιο ακριβώς κατά κεφαλήν ποσό. Η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία ξοδεύουν το ίδιο ακριβώς κατά κεφαλήν ποσό. (Σ.τ.Μ. Η Ελλάδα ξοδεύει πάνω από το διπλάσιο κατά κεφαλήν ποσό από την Τουρκία σε στρατιωτικές δαπάνες.) Μας λένε επίσης ότι τα κράτη που επενδύουν περισσότερο στον πόλεμο σε σύγκριση με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν είναι πολύ διαφορετικά από τη λίστα όσων δαπανούν τα περισσότερα σε στρατιωτικές δαπάνες συνολικά – με την εξαίρεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην πρώτη θέση και στις δύο λίστες (αλλά το προβάδισμά τους είναι ριζικά μικρότερο από την κατά κεφαλήν κατάταξη). Παρακάτω μια λίστα με τις στρατιωτικές δαπάνες ανά άτομο από ένα δείγμα κυβερνήσεων:

Ηνωμένες Πολιτείες 2170 $
Ισραήλ 2158 $
Σαουδική Αραβία 1827 $
Ομάν 1493 $
Νορβηγία 1372 $
Αυστραλία 1064 $
Δανία 814 $
Γαλλία $ 775
Φινλανδία 751 $
Ηνωμένο Βασίλειο 747 $
Γερμανία 615 $
Σουηδία 609 $
Ελβετία 605 $
Καναδάς 595 $
Νέα Ζηλανδία 589 $
Ελλάδα 535 $
Ιταλία 473 $
Πορτογαλία 458 $
Ρωσία 439 $
Βέλγιο 433 $
Ισπανία 380 $
Ιαπωνία 370 $
Πολωνία 323 $
Βουλγαρία 315 $
Χιλή 283 $
Τσεχική Δημοκρατία 280 $
Σλοβενία 280 $
Ρουμανία 264 $
Κροατία 260 $
Τουρκία 249 $
Αλγερία 231 $
Κολομβία 212 $
Ουγγαρία 204 $
Κίνα $ 189
Ιράκ 186 $
Βραζιλία 132 $
Ιράν 114 $
Ουκρανία 110 $
Ταϊλάνδη 105 $
Μαρόκο 104 $
Περού 82 $
Βόρεια Μακεδονία 75 $
Νότια Αφρική 61 $
Βοσνία-Ερζεγοβίνη 57 $
Ινδία 52 $
Πακιστάν 52 $
Μεξικό 50 $
Βολιβία 50 $
Ινδονησία 27 $
Μολδαβία 17 $
Νεπάλ 14 $
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό $ 3
Ισλανδία 0 $
Κόστα Ρίκα 0 $

Όπως και με τη σύγκριση των απόλυτων δαπανών, κάποιος πρέπει να πάει πολύ κάτω στη λίστα για να βρει κάποιον από τους εχθρούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αλλά εδώ η Ρωσία ανεβαίνει στην κορυφή αυτής της λίστας, ξοδεύοντας το 20% από αυτό που ξοδεύουν οι ΗΠΑ ανά άτομο, ενώ ξοδεύει λιγότερο από το 9% σε συνολικά δολάρια. Αντίθετα, η Κίνα βρίσκεται πολύ κάτω στη λίστα, ξοδεύοντας λιγότερο από 9% ανά άτομο από αυτά που ξοδεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ξοδεύει 37% σε απόλυτα δολάρια. Το Ιράν, εν τω μεταξύ, δαπανά 5% από αυτό που ξοδεύουν οι ΗΠΑ κατά κεφαλήν, σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από 1% των συνολικών δαπανών.

Αυτοί που ηγούνται σε στρατιωτικές κατά κεφαλήν δαπάνες είναι όλοι από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ και πελάτες όπλων. Περιλαμβάνουν ένα κράτος Απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη, τις βάναυσες βασιλικές δικτατορίες στη Μέση Ανατολή (συνεργαζόμενες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταστροφή της Υεμένης) και τις Σκανδιναβικές σοσιαλδημοκρατίες που ορισμένοι από εμάς στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούμε συχνά ως την καλύτερη διοχέτευση πόρων σε ανθρώπινες και περιβαλλοντικές ανάγκες (όχι μόνο καλύτερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σημείο, αλλά καλύτερες από τις περισσότερες άλλες χώρες επίσης).

Υπάρχουν ορισμένοι συσχετισμοί μεταξύ των στρατιωτικών κατά κεφαλήν δαπανών και της έλλειψης ανθρώπινης ευημερίας, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες είναι σαφώς σχετικοί. Δύο από τις 10 χώρες που δαπανούν τα περισσότερα κατά κεφαλήν ποσά σε στρατιωτικές δαπάνες (ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο) είναι επίσης μεταξύ στις 10 χώρες με τους περισσότερους θανάτους από COVID ανά κάτοικο. Οι πόροι για ανθρώπινες και περιβαλλοντικές ανάγκες μπορούν να βρεθούν με τη μείωση της ανισότητας και της ολιγαρχίας, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν εύκολα με την μείωση της χρηματοδότησης του μιλιταρισμού.

Θυμηθείτε, αντίθετα με τη λαϊκή μυθολογία, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται πολύ κάτω σε σύγκριση με άλλες πλούσιες χώρες σε κάθε μέτρο ελευθερίας, υγείας, εκπαίδευσης, πρόληψης της φτώχειας, περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ευημερίας, οικονομικής κινητικότητας και δημοκρατίας. Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην κορυφή σε δύο μόνο σημαντικά πράγματα, τις φυλακές και τους πολέμους, θα πρέπει να μας προβληματίσει.

 

Print Friendly, PDF & Email