Ζαχάροβα προς Μητσοτάκη: «Δεν μπορείτε να δώσετε S-300 και TOR-M1 στην Αρμενία χωρίς την άδεια της Μόσχας»
«Βέτο» σε οποιαδήποτε πιθανή μεταφορά ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα σε τρίτη χώρα θέτει η Μόσχα επικαλούμενη τις διμερείς συμφωνίες. Παράλληλα μπορεί να θεωρηθεί και ως μία σαφή προειδοποίηση προς την μονομερή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την πλήρη και ενεργή στήριξη προς την Ουκρανία.
Όπως γράφει η ιστοσελίδα Sputnik (Αρμενία), το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών απαντώντας σε σχετικές πληροφορίες από την Ελλάδα για μεταφορά ρωσικών όπλων στην Αρμενία, η Μόσχα δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα από την Αθήνα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επεσήμανε ότι η Μόσχα πρέπει να συμφωνήσει στη μεταφορά των όπλων που προμηθεύει σε τρίτο μέρος.
«Δεν υπήρξαν αιτήματα από την Ελλάδα για επανεξαγωγή ρωσικών όπλων στην Αρμενία», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης.
Νωρίτερα, -σημειώνει το πρακτορείο – ελληνική ιστοσελίδα είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μεταφέρει τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, TOR-M1 και Osa-AKM στην Αρμενία.
Η Ζαχάροβα υπενθύμισε την ανάγκη συμμόρφωσης με τις διμερείς διακυβερνητικές συμφωνίες για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία (1995) και την προμήθεια στρατιωτικών προϊόντων (2013).
Η ιστοσελίδα Sputnik, υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2023, οι υπουργοί Άμυνας της Αρμενίας και της Ελλάδας υπέγραψαν συμφωνία για στρατιωτική-τεχνική συνεργασία. Αργότερα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με την Αρμενία στον τομέα της άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα από τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.