Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία στη Γάζα: “Κανείς δεν κουνάει το δαχτυλάκι του”

Δραματική είναι η κατάσταση στη Γάζα, με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης -που προκαλείται από τον «πλήρη αποκλεισμό» του πολιορκημένου θύλακα από το Ισραήλ- να φέρνει καταδίκη και εκκλήσεις διεθνών οργανισμών για επείγουσα δράση, καθώς «τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία» εν μέσω βομβαρδισμών.

Την Τετάρτη, ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας ξέμεινε από καύσιμα και έκλεισε μετά την απόφαση του Ισραήλ να διακόψει τις προμήθειες.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) χαρακτήρισε την Πέμπτη όσα εκτυλίσσονται «αποτρόπαια», εκλιπαρώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς «να μειώσουν τον πόνο των αμάχων».

«Καθώς η Γάζα δεν έχει πια ρεύμα, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες και ηλικιωμένους ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο. Αιμοκαθάρσεις έχουν σταματήσει και ακτινογραφίες δεν μπορούν να γίνουν. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού.

«Οι οικογένειες στη Γάζα έχουν ήδη πρόβλημα προμήθειας καθαρού νερού. Κανένας γονέας δεν θέλει να αναγκαστεί να δώσει σε ένα διψασμένο παιδί βρώμικο νερό» προσθέτει.

Ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ έχει προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων υπαλλήλων του Ερυθρού Σταυρού στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που βοηθούν τους αμάχους, και απηύθυνε έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα για βοήθεια.

«Υποφέρουμε… και ο κόσμος δεν κουνάει ούτε το δαχτυλάκι του. Αυτό είναι ένα SOS προς όλο τον κόσμο… πρέπει να μας βοηθήσετε» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση ότι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας σταμάτησε τη λειτουργία του.

Εν τω μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια παγκόσμια οργάνωση για τα δικαιώματα, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να φροντίσουν για την εξασφάλιση των βασικών αναγκών του πληθυσμού. «Αντ’ αυτού, από το 2007 διοικούν τη Γάζα ως “υπαίθρια φυλακή”, επιβάλλοντας σαρωτικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών. Στον απόηχο των επιθέσεων του Σαββατοκύριακου [από τη Χαμάς], οι αρχές κλείνουν τώρα περαιτέρω αυτά τα τείχη της φυλακής».

Είπε, δε, ότι η Χαμάς θα πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη για τις δολοφονίες αμάχων στο Ισραήλ, «αλλά η στέρηση ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων για τις πράξεις μεμονωμένων ατόμων αποτελεί μια μορφή συλλογικής τιμωρίας».

Σύμφωνα με τον Al-Qudra, εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, οι υποδομές υγείας βρίσκονται κοντά στο σημείο κατάρρευσης.

Ο ίδιος σήμανε συναγερμό για την κατάσταση των μονάδων εντατικής θεραπείας, λέγοντας ότι «όλα τα κρεβάτια είναι κατειλημμένα, χωρίς να υπάρχει χώρος για νέους ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».

Print Friendly, PDF & Email