Υπό έρευνα στην Ισπανία η «στρατηγική» εξαγορά τηλεπικοινωνιών από σαουδαραβικό όμιλο

Η ισπανική κυβέρνηση θα διερευνήσει την αγορά ποσοστού 9,9% του τηλεπικοινωνιακού ομίλου STC από τη Σαουδική Αραβία στον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Telefónica, δήλωσε η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Nadia Calviño στον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει τις επιπτώσεις της εξαγοράς στην «ασφάλεια και την άμυνα της Ισπανίας» και στη «συμμετοχή της STC στο κεφάλαιο, στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου και στη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο ή σε άλλα όργανα λήψης αποφάσεων της εταιρείας».

«Η Telefónica είναι σαφώς μια στρατηγική εταιρεία για τη χώρα μας και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς, έχοντας πάντα στο μυαλό μας την υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ισπανίας», δήλωσε η Calviño.

Παράλληλα, όμως, η Καλβίνιο τόνισε επίσης τη σημασία να μην υπονομευθεί «η ελκυστικότητα της Ισπανίας όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της χώρας μας».

«Η Ισπανία πρέπει να διασφαλίσει τη λήψη αποφάσεων σε εταιρείες όπως η Telefónica, [που είναι] θεματοφύλακες ευαίσθητων δεδομένων», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Yolanda Díaz στο X.

«Χρειάζεται καλύτερη ρύθμιση και προστασία για να αποφευχθούν οι προσφορές εξαγοράς» και «πρέπει να προστατεύσουμε το ψηφιακό μας μέλλον», πρόσθεσε.

Παρά τις ανησυχίες, ο διευθύνων σύμβουλος της STC Olayan Alwetaid διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να αποκτήσει τον έλεγχο ή το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Telefónica, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η εταιρεία επικοινώνησε με την κυβέρνηση την ημέρα πριν από την εξαγορά και «μετέφερε τον φιλικό χαρακτήρα της επιχείρησης», δήλωσε ο Calviño.

Η STC είναι ο ψηφιακός ηγέτης της Μέσης Ανατολής, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στη Σαουδική Αραβία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με την εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας με κεφαλαιοποίηση 49,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Alwetaid, η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει στην Teléfonica επειδή διαθέτει ένα μοναδικό χαρτοφυλάκιο από υπερσύγχρονα περιουσιακά στοιχεία υποδομής και τεχνολογικές πλατφόρμες, όπου αναπτύσσει δραστηριότητες στον τομέα της γνωστικής νοημοσύνης, του edge computing και του Internet of Things.

Από Max Griera | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Print Friendly, PDF & Email