Υγιείς συνήθειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απομακρύνουν τους άλλους ανθρώπους με τα πλήκτρα. Αυτό βοηθά ορισμένους να αισθάνονται ότι έχουν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη. Αλλά για άλλους, μπορεί να αυξήσει την απομόνωση και την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές διερευνούν πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Μαθαίνουν ότι αυτό που συναντάτε και τι βρίσκετε στο διαδίκτυο μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ χρήσιμων και επιβλαβών επιπτώσεων.

Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας με σύνεση

Η σύνδεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σας οδηγήσει σε πολλές κατευθύνσεις. Η ενεργή δέσμευση και η σύνδεση με άλλους στο Διαδίκτυο μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τις κοινωνικές σας υποστηρίξεις, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης. Αλλά το να ξοδεύετε πολλές ώρες παθητικά κάνοντας κύλιση σε ενοχλητικό περιεχόμενο μπορεί να σας οδηγήσει σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συνδεθεί με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες. Αλλά δεν είναι πάντα σαφές τι έρχεται πρώτο: Ο περισσότερος χρόνος στο διαδίκτυο προκαλεί τα συμπτώματα ή αποτέλεσμα των συμπτωμάτων;

Η κατάθλιψη ή το άγχος μπορεί να σας κάνουν να απομονωθείτε. Το να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο μπορεί να είναι σημάδι ότι αποσύρεστε από τους άλλους.

Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι ορισμένες διαδικτυακές δραστηριότητες μπορούν να επιδεινώσουν την ψυχική σας υγεία. Το να παρακολουθείτε παθητικά τι κάνουν οι άλλοι στο διαδίκτυο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο απομονωμένοι. Μπορεί να αισθάνεστε ότι χάνετε ή σας αφήνουν έξω. Ή μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν καλύτερη ζωή από εσάς.

Αυτό που κάνετε κλικ στη συνέχεια επηρεάζει αυτό που βλέπετε στη συνέχεια. Εάν κάνετε κλικ σε πράγματα που σας ενοχλούν, είναι πιθανό να εμφανιστούν περισσότερα από αυτά τα πράγματα. Η επαναλαμβανόμενη κύλιση σε ενοχλητικό περιεχόμενο μπορεί να αυξήσει το άγχος και το άγχος σας.

Οι έφηβοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μελέτες έχουν βρει συνδέσεις μεταξύ των προτύπων στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των εφήβων και των προβλημάτων ψυχικής υγείας.
«Υπήρξε μια αύξηση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στη χρήση smartphone και στη ζωή των εφήβων στο διαδίκτυο τα τελευταία 10 χρόνια», λέει η Δρ Katherine Keyes στο Πανεπιστήμιο Columbia. Τα ποσοστά εφηβικής κατάθλιψης και αυτοκτονίας αυξήθηκαν επίσης τα τελευταία 10 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε αυτή την αύξηση.

Οι μελέτες του Keyes έχουν δείξει ότι η χρήση ψηφιακών μέσων από μόνη της δεν εξηγεί αυτές τις πρόσφατες αυξήσεις στην κατάθλιψη και τις αυτοκτονίες. Άλλοι παράγοντες πρέπει επίσης να παίζουν ρόλο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε ποια είναι αυτά.

Αυτό που φαίνεται πιο σημαντικό είναι πώς οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς ο χρόνος τους στο διαδίκτυο επηρεάζει τα κοινωνικά δίκτυα και τις δραστηριότητές τους εκτός σύνδεσης, λέει ο Keyes.

Με άλλα λόγια, ο χρόνος στο διαδίκτυο αφαιρεί από το χρόνο που θα μπορούσατε να περνάτε με άλλους, να είστε σωματικά δραστήριοι ή να κάνετε ένα χόμπι. Αυτά είναι πράγματα που βοηθούν στην προστασία της ψυχικής σας υγείας.

Συνδέστε προσεκτικά

Μπορείτε να βρείτε αμέτρητα διαφορετικά άτομα και κοινότητες στο διαδίκτυο. «Πολλές ουσιαστικές και ωφέλιμες συνδέσεις μπορούν να γίνουν online», λέει ο Keyes. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εφήβους που έχουν πιο περιθωριοποιημένες ταυτότητες. Μερικές φορές μπορούν να βρουν κοινότητα και συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο που δεν μπορούν να αποκτήσουν στην καθημερινή τους ζωή».

Αλλά ο ψηφιακός κόσμος μπορεί επίσης να σας εκθέσει σε επιβλαβείς συμπεριφορές για την υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ουσιών και οι διατροφικές διαταραχές μερικές φορές παρουσιάζονται παραπλανητικά ως αυτά που κάνουν ή θέλουν να κάνουν όλοι.

Οι άνθρωποι βλέπουν επίσης διαφημίσεις σχετικά με τη χρήση καπνού, τη χρήση κάνναβης και το ποτό στο διαδίκτυο. Η Δρ Patricia Cavazos-Rehg στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις μελετά τις επιπτώσεις των διαφημίσεων στη χρήση ουσιών από εφήβους. Η έρευνά της έδειξε ότι ακόμη και η παθητική προβολή περιεχομένου καπνού στο διαδίκτυο αυξάνει την πιθανότητα χρήσης προϊόντων καπνού. Ο Keyes βρήκε παρόμοιες τάσεις για το αλκοόλ και την κάνναβη.

«Η ανησυχία μου είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να κάνουν τις συμπεριφορές χρήσης ουσιών να φαίνονται φυσιολογικές», εξηγεί ο Cavazos-Rehg. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο τους εφήβους όσο και τους ενήλικες.

«Έχουμε δει πολλά μηνύματα στο Διαδίκτυο σχετικά με την κουλτούρα της «μαμάς του κρασιού» που συνδέουν τη χρήση αλκοόλ με το «η μαμά χρειάζεται ένα διάλειμμα στο τέλος της ημέρας», λέει ο Keyes. «Αυτά τα μηνύματα συνδέουν το αλκοόλ με τη θετική αυτοφροντίδα». Αλλά η χρήση αλκοόλ για τη διαχείριση του στρες δεν είναι μια υγιής στρατηγική αντιμετώπισης. Τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση αλκοόλ από τους άνδρες.

Η Cavazos-Rehg ερευνά τρόπους παροχής πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση ουσιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξετάζει επίσης πώς να λαμβάνει ποιοτικές πληροφορίες θεραπείας σε άτομα που μιλούν για θέματα ψυχικής υγείας και τη χρήση ουσιών στο διαδίκτυο.

Αναζητήστε βοήθεια

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι ένα εργαλείο για τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για την υγεία, να ακούσετε για τις εμπειρίες άλλων ή να βρείτε επιλογές θεραπείας.

«Διαπιστώσαμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα για άτομα που αισθάνονται στιγματισμένοι σχετικά με την προσωπική ανάκαμψη», λέει ο Cavazos-Rehg. «Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν όσους είναι περίεργοι ή έτοιμοι να συμμετάσχουν στη θεραπεία, αλλά θέλουν πρώτα
συμβουλές από τους διαδικτυακούς συνομηλίκους τους».

Η ομάδα της εξέτασε τι εμποδίζει τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης να αναζητήσουν θεραπεία. Διαπίστωσαν ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν μήπως στιγματιστούν. Άλλοι έχουν πρόβλημα πρόσβασης ή πληρωμής για θεραπεία.

Η ομάδα της αναζητά τρόπους για να μειώσει αυτά τα εμπόδια μέσω των social media.

Δημιούργησαν εργαλεία για τον εντοπισμό αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να υποδεικνύουν ότι κάποιος χρειάζεται θεραπεία για μια διατροφική διαταραχή. Δημιούργησαν επίσης μια εφαρμογή θεραπείας για εφήβους με διατροφικές διαταραχές. Η ομάδα εργάζεται για να προσεγγίσει εφήβους που χρειάζονται θεραπεία και μέσω διαδικτυακών διαφημίσεων.

«Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την ανάρρωση και την ψυχική υγεία που μπορούν να αποσπάσουν τα άτομα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει ο Cavazos-Rehg. “Αλλά συχνά υπάρχει παραπληροφόρηση που μπορεί επίσης να εξαπλωθεί.” Βρείτε συμβουλές για την αξιολόγηση των πληροφοριών υγείας στο διαδίκτυο στη διεύθυνση go.usa.gov/xSv9n και go.usa.gov/xSv9P .

Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να παλεύετε μόνο με προβλήματα ψυχικής υγείας. «Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι μπορούμε να χειριστούμε μόνοι μας τα προβλήματα ψυχικής υγείας μας και ότι δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να δικαιολογούν ιατρική φροντίδα», λέει ο Cavazos-Rehg. «Αλλά αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη». Μη διστάσετε να
απευθυνθείτε σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Print Friendly, PDF & Email