Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ

Την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ.

“Νωρίτερα σήμερα, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να ζητήσω τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Ο Βασιλιάς έκανε δεκτό αυτό το αίτημα και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου”, δήλωσε στο διάγγελμα του ο 44χρονος ηγέτης των Τόρις, μιλώντας υπό βροχή στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Τώρα είναι η ώρα η Βρετανία να επιλέξει το μέλλον της», τόνισε ο Σούνακ και συμπλήρωσε ότι το ερώτημα είναι «ποιον εμπιστεύεστε».

Η ανακοίνωση έγινε την ημέρα που τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε υποχωρήσει στο 2,3%, το χαμηλότερο επίπεδό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

«Σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για την οικονομία, με τον πληθωρισμό να έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «Έρχονται καλύτερες μέρες, αλλά μόνο εάν επιμείνουμε στο σχέδιο για τη βελτίωση της οικονομικής ασφάλειας και των ευκαιριών για όλους».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι επικρατεί ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον αλλά ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχει σαφές σχέδιο. Επισήμανε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και ότι «η μετανάστευση εργαλειοποιείται από εχθρικά κράτη για να απειλήσει την ακεραιότητα των συνόρων μας».

Υπερασπιζόμενος το έργο της διακυβέρνησής του ο Ρίσι Σούνακ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και αναγνώρισε ότι «δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ισχυριστεί ότι τα πήγαν όλα καλά».

Απαρίθμησε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως το «ρεκόρ χρηματοδότησης» στο εθνικό σύστημα υγείας, την τοποθέτηση της ενεργειακής ασφάλειας πάνω από το «περιβαλλοντικό δόγμα» και την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Όπως έκανε γνωστό το πρωθυπουργικό γραφείο, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων θα ανασταλούν μεθαύριο Παρασκευή και η Βουλή θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα συγκληθεί στις 9 Ιουλίου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου.

Το διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο για τις 19.00 (ώρα Ελλάδας και Κυπρου) και καθυστάρησε λίγα λεπτά λόγω της νεροποντής που πλήττει αυτή την ώρα το Λονδίνο.

Είχε προηγηθεί έντονη φημολογία στο Γουεστμίνστερ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από το ταξίδι του στην Αλβανία για να συμμετάσχει σε έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση.

Νωρίτερα, στο κοινοβούλιο ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι οι εκλογές θα προκηρύσσονταν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε ερώτηση από την αντιπολίτευση αν φοβάται την εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί διατηρούν μεγάλο προβάδισμα, περίπου 20 μονάδων, και φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια κυβέρνησης των Συντηρητικών.

πηγή: gr.euronews.com

Print Friendly, PDF & Email