Βρετανία: Παύθηκε από υπουργός Εσωτερικών η Σουέλα Μπράβερμαν – Αναφορές για ανασχηματισμό

Η απομάκρυνσή της Σουέλα Μπράβερμαν αναμένεται να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου ανασχηματισμού της ομάδας του Σούνακ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έπαυσε την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, όπως μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Στα πρώτα της σχόλια, η Μπράβερμαν ανέφερε: «Ήταν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου να υπηρετήσω ως υπουργός Εσωτερικών. Θα έχω περισσότερα να πω εν ευθέτω χρόνω».

Η απομάκρυνσή της αναμένεται να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου ανασχηματισμού της ομάδας του Σούνακ. Εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν επίσης ηυπουργός Περιβάλλοντος Τερέζ Κόφι και ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ. Τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Sun, αναλαμβάνει ο Τζέιμς Κλέβερλι.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι διεξάγεται ανασχηματισμός της ομάδας των κορυφαίων υπουργών του Σούνακ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εθεάθη επίσης να εισέρχεται στο γραφείο του Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Τα βρετανικά μέσα εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αναλάβει την θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Κάμερον υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016 αλλά βρίσκεται εκτός πολιτικής τα τελευταία επτά χρόνια. «Αναλαμβάνει σίγουρα μια θέση στην κυβέρνηση, διαφορετικά δεν θα περνούσε την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα», σχολίασε το BBC.

Οι δηλώνεις που οδήγησαν στην παύση

Η απομάκρυνση της Μπράβερμαν έρχεται μετά από εβδομάδες εντάσεων με την ίδια να έχει προχωρήσει σε μια σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεων.

Η Μπράβερμαν έχει κατηγορηθεί για «ενθάρρυνση εξτρεμιστών» και υπονόμευση χιλιάδων υπηρετούντων αστυνομικών, αφού ισχυρίστηκε ότι οι ακροδεξιοί διαδηλωτές είχαν πιο σκληρή μεταχείριση από τους φιλοπαλαιστίνιους υποστηρικτές. Τα σχόλιά της αναφορικά με τη στάση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές που οργανώνουν πορείες υποστήριξης του παλαιστινιακού λαό είχαν προκαλέσει ενόχληση στην Ντάουνινγκ Στριτ καθώς η ίδια έκανε λόγο για ύποπτη στάση των Αρχών. Κατηγορήθηκε επίσης ότι ενθάρρυνε μια ακροδεξιά αντιδιαμαρτυρία που κατέληξε σε βίαια επεισόδια το Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, η Μπράβερμαν βγήκε εκτός κυβερνητικής γραμμής όταν σε άρθρο της στους Times κατηγόρησε την αστυνομία ότι είχε δύο μέτρα και δύο σταθμά και μεροληπτούσε υπέρ των «φιλοπαλαιστινιακών όχλων» που «θυμίζουν ανησυχητικά» τους όχλους που έχουν σημειωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε αρκετά σκληρή στάση απέναντί τους.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν είχε την έγκριση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ενόχληση στους Τόρις είχαν προκαλέσει επίσης τα σχόλια της Μπράβερμαν για τους άστεγους. Είχε υποστηρίξει ότι οι άστεγοι που μένουν στον δρόμο έχουν «επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής»…

Print Friendly, PDF & Email