Βούλγαρος πρωθυπουργός: Η καταπολέμηση της διαφθοράς περιλαμβάνει και τη ρωσική επιρροή
Η καταπολέμηση της διαφθοράς περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ξένης επιρροής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ κατά τη διάρκεια κυβερνητικού επιχειρηματικού πρωινού με το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.
Η Βουλγαρία είναι μέρος της κοινότητας των δημοκρατιών που ζουν μέσα σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, τόνισε ο Πετκόφ, προσθέτοντας ότι την έζησε από πρώτο χέρι στην Ουκρανία. «Είδα πραγματικούς πυραύλους να πετούν πάνω από τη βουλγαρική αντιπροσωπεία και να εκρήγνυνται σε ένα κτίριο κατοικιών 500 μέτρα από εμάς. Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της επιθετικότητας ενός δικτάτορα», πρόσθεσε.
«Εάν η Βουλγαρία, που εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, μπορεί να διαφοροποιήσει τις πηγές της τόσο γρήγορα σε τιμή ίση ή χαμηλότερη από αυτή της Gazprom, τότε αυτό είναι πραγματικά εφικτό», δήλωσε ο Πέτκοφ. «Έπρεπε να δείξουμε ότι υπάρχει διαφοροποίηση και ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει τον δημοκρατικό κόσμο», πρόσθεσε.
Εξήγησε επίσης ότι η κυβέρνηση άρχισε να εργάζεται πριν από 150 ημέρες σε μια πλατφόρμα κατά της διαφθοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καταπολέμηση της διαφθοράς περιλαμβάνει τον περιορισμό της ξένης επιρροής στη Βουλγαρία, και πιο συγκεκριμένα της Ρωσίας.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που έλαβε η Βουλγαρία μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία σεβάστηκε τη σύμβαση παρόλο που η Ρωσία είχε σταματήσει όλες τις παραδόσεις.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης η Κάρεν Ντόνφριντ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, η οποία έχει επισκεφθεί αυτές τις μέρες τη Βουλγαρία.
Ο Πετκόφ, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε πρόσφατα τις ΗΠΑ, διαπραγματεύτηκε την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βουλγαρία σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της Gazprom. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις συμφωνηθείσες τιμές και τον όγκο των παραδόσεων.
Επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου πρέπει να παραδοθούν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2022. Η Gazprom αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 40% των συμφωνιών της ΕΕ για το φυσικό αέριο.
«Οι διάδρομοι Νότου-Βορρά έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικοί τώρα από ό,τι ήταν παλαιότερα. Για να μπορέσουμε να έχουμε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα και την Τουρκία, να τους συνδέσουμε με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου μας, για να πάμε σε όλους τους γείτονές μας, για να κατασκευαστεί ένας δρόμος από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, να περάσει μέσα από τη Βουλγαρία και να φτάσει μέχρι την Κωνστάντζα, να έχουμε σύνδεση με τρένα, αγωγούς πετρελαίου – αυτά είναι πολύ σημαντικά έργα υποδομής που δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής, αλλά θα πρέπει να γίνουν στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Πετκόφ.
Οι ΗΠΑ θα εργαστούν για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και την Ευρασία, δήλωσε η Ντόνφριντ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ήταν μια δοκιμή αυτών των αρχών.
Antonia Kotseva
πηγή: euractiv.gr








