Βοήθεια 2,25 από την ΕΕ για τη Θεσσαλία – Τι είπαν Μητσοτάκης και φον ντερ Λάιεν

Την κινητοποίηση κεφαλαίων συνολικού ύψους έως 2,25 δισ.ευρώ, προς ενίσχυση της Θεσσαλίας και των πλημμυροπαθών, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, μετά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι θα δημιουργηθεί μια task force η οποία θα αναλάβει να συλλέξει όλους τους διαθέσιμους πόρους και να τους μεταφέρει άμεσα και εντός του 2023 στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα τόνισε:

Θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής
Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης που θα διοχετεύσουμε κεφάλαια
Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. Έχουμε και το νέο πρόγραμμα που θα εξετάσουμε. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές
Η ΕΕ θα είναι δίπλα σας με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης (400 εκατ. ευρώ )
Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα next generation 2
Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι ποτέ δεν είχαμε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «πολύ λυπηρές οι εικόνες από τη χώρα»

«Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες» πρόσθεσε η κυρία φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που προηγήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων υπουργών και ευρωπαίων επιτρόπων.

Μητσοτάκης: Είχαμε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της Ευρώπης

«Είχαμε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της Ευρώπης», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν έχω ξαναδεί παρόμοια κατάσταση με τόσες καταστροφές. Προτεραιότητά μας να επιστρέψουν οι πληγέντες στην καθημερινότητά τους. Ελπίζουμε στη μέγιστη ευελιξία της Ευρώπης για βοήθεια».

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είχε λάβει υπόψη τέτοια φαινόμενα. Δέσμευσή μου είναι να ανεβάσουμε τους πόρους του Ταμείου για να αντιμετωπίζουμε ανάλογες καταστάσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Print Friendly, PDF & Email