Βέλγιο: Ανοίγει ο φάκελος της σεξουαλικής κακοποίησης σε εκκλησιαστικούς κύκλους;

Τα φλαμανδικά πολιτικά κόμματα συμφώνησαν την Τετάρτη να συζητήσουν τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας για τη σεξουαλική κακοποίηση στην εκκλησία, μετά από αίτημα του κόμματος Vooruit (S&D).

Τα μέλη της επιτροπής δικαιοσύνης του Βέλγικου κοινοβουλίου θα συζητήσουν το θέμα ήδη από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της επιτροπής, Kristien Van Vaerenbergh (N-VA/ECR).

«Θα θέσω τη συνέχιση της συζήτησης στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής δικαιοσύνης. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε από κοινού ένα σαφές ερευνητικό ερώτημα, καθώς το αποτέλεσμα δεν πρέπει να απογοητεύσει τα θύματα ή τους οικείους τους», έγραψε στο X.

Η υποστήριξη προέρχεται επίσης από τον πρόεδρο του πολιτικού κόμματος Vooruit, Connor Rousseau. «Είμαι σοκαρισμένος. Όλη η Φλάνδρα είναι σε σοκ», δήλωσε στην επιτροπή.

Η πρόταση για συνομιλίες επί του θέματος έλαβε ευρεία υποστήριξη παρά τις πολιτικές διαφορές και τις επικείμενες βελγικές εκλογές. Όλα τα φλαμανδικά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την υποστήριξή τους, ανέφερε η φλαμανδική εφημερίδα Nieuwsblad.

Σε δελτίο Τύπου, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Jérémie Vaneeckhout και ο βουλευτής των Πρασίνων Stefaan Van Hecke εξηγούν ότι ζητούν την εφαρμογή ενός τέτοιου μηχανισμού για να διασφαλιστεί ότι τα θύματα θα αποζημιωθούν όπως αρμόζει.

«Έχουν ασκηθεί αδικαιολόγητες πιέσεις; Έγιναν λάθη; Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί σε μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή», δήλωσε ο Jérémie Vaneeckhout πριν προσθέσει ότι ο Groen θα καταθέσει επίσης πρόταση για τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής.

«Ένα κοινοβούλιο βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών του. Είναι, επομένως, προφανές ότι θα δώσουμε και πάλι χώρο σε όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα και σε αυτόν τον συλλογικό πόνο στο πλαίσιο της Επιτροπής Δικαιοσύνης», πρόσθεσε η Sophie Wilmes (NVA, ECR).

Όσο για τον Rousseau, θέλει να διευρύνει τη συζήτηση και να αμφισβητήσει τις επιδοτήσεις που λαμβάνει η εκκλησία.

«Γιατί οι Βέλγοι πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τους μισθούς κληρικών που ανέχονται και μάλιστα αποκρύπτουν εγκληματικές συμπεριφορές εντός της οργάνωσής τους;», διερωτήθηκε.

Το αίτημα αυτό έρχεται μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ της VRT «Godvergeten», το οποίο αφηγείται την ιστορία πολλών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από την Εκκλησία. Το ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει πρωτοφανή αναστάτωση στη Φλάνδρα από την προβολή του.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, η Διάσκεψη των Επισκόπων του Βελγίου δημοσίευσε την έκθεσή της για την περίοδο 2022-2023.

Η βελγική Εκκλησία έχει ήδη 47 ειδοποιήσεις για καταγγελίες από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης εντός του ποιμνίου.

Από Nina Chabot | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Print Friendly, PDF & Email