Βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση Μακρόν λόγω μεταναστευτικού νομοσχεδίου

Από Théo Bourgery-Gonse | EURACTIV.fr | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Οι Γάλλοι βουλευτές απέρριψαν τη Δευτέρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετανάστευση με 270 ψήφους έναντι 265, με την ακροδεξιά, τους συντηρητικούς και τον αριστερό συνασπισμό να ενώνουν τις δυνάμεις τους, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια που ψηφίζεται πρόταση απόρριψης νομοσχεδίου.

Η αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου επεδίωκε να διευκολύνει την απέλαση των παράνομων μεταναστών «που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη», ενώ παράλληλα να αυξήσει τους πόρους για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ιδίως στη Μεσόγειο.

Μια νέα διάταξη προέβλεπε την αυτόματη χορήγηση μονοετούς βίζας εργασίας σε παράτυπους μετανάστες που εργάζονταν αδήλωτα σε τομείς οι οποίοι είχαν σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Η εν λόγω διάταξη έγινε αντικείμενο αντιδράσεων από συντηρητικούς και ακροδεξιούς νομοθέτες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα έδινε την εντύπωση στους μετανάστες πως μπορούν να διαλέξουν την πιο «συμφέρουσα λύση» και να εγκατασταθίστανται στη Γαλλία.

Ωστόσο, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ήταν ακόμη ασαφές αν η πρόταση απόρριψης θα περνούσε. Παρόλα αυτά η υιοθέτησή της με μόλις πέντε ψήφους έθεσε τέλος σε κάθε μελλοντική κοινοβουλευτική συζήτηση επί του θέματος, ενώ η γαλλική κυβέρνηση πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα την επαναδιατυπώσει με την ελπίδα να βρει νέα συναίνεση ή αν θα την εγκαταλείψει εντελώς.

Από ό,τι φαίνεται από τις συμμαχίες που δημιουργήθηκαν, η γαλλική κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα και το κυβερνητικό κόμμα της Renaissance και οι στενότεροι σύμμαχοί του δεν θα έχουν πλέον απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Ξενοφοβική κουβέντα»

Οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο έχουν ξεκινήσει προ πολλού, καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας βρίσκονται με αντιπροτάσεις, ιδίως από τη Δεξιά.

Για παράδειγμα, οι ηγέτες του συντηρητικού κόμματος Les Républicains παρουσίασαν τον περασμένο Μάιο ένα «αντι-σχέδιο» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετανάστευση, ζητώντας δημοψήφισμα για την παράνομη μετανάστευση και δημιουργώντας «τη δυνατότητα παρέκκλισης από τις συνθήκες της ΕΕ […] όταν διακυβεύονται τα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους».

Η ηγέτιδα του Rassemblement National Marine Le Pen, με τη σειρά της, καθώς το κόμμα της ζητά εδώ και χρόνια δημοψήφισμα για τη μετανάστευση, πανηγύρισε την ήττα της κυβέρνησης. Δήλωσε ότι θα καταθέσει ένα νέο νομοσχέδιο που θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στο να «κρατήσει τους παράτυπους μετανάστες υπό έλεγχο» και να τους «αναγκάσει [τους παράτυπους μετανάστες] να εγκαταλείψουν τη χώρα».

Από την άλλη, οι αριστεροί βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για «ξενοφοβικές φλυαρίες», όπως έγραψε η Clémence Guetté, μέλος του ακροαριστερού κόμματος La France insoumise, στο X. Αντίθετα, το κόμμα της ζήτησε να δοθεί σε όλους τους παράτυπους μετανάστες το άνευ όρων δικαίωμα παραμονής και εργασίας στη Γαλλία.

Σε αντίθεση με τους συχνούς ισχυρισμούς των δεξιών βουλευτών και αναλυτών ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει ένα «κύμα» μετανάστευσης, οι αριθμοί φανερώνουν ένα διαφορετικό σενάριο.

«Η Γαλλία έχει καταγράψει και έχει δεχθεί 38.000 μετανάστες [που έχουν φύγει από τη Συρία] τα τελευταία δέκα χρόνια […] Η Γερμανία, από την άλλη, κατέγραψε 770.000 [την ίδια περίοδο]: αυτό είναι 25 φορές περισσότερο από τη Γαλλία», έγραψε ο μελετητής μετανάστευσης François Héran σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Le Monde.

Παρόμοια τάση ισχύει και για τους Αφγανούς που ζητούν άσυλο. Αυτοί αντιπροσώπευαν μόνο το 11% του συνόλου των αιτήσεων ασύλου που κατατέθηκαν στη Γαλλία από το καλοκαίρι του 2021, σε σύγκριση με το 34% της Γερμανίας.

Η συντηρητική πλειοψηφία της Γερουσίας ψήφισε ήδη υπέρ του νομοσχεδίου στα μέσα Νοεμβρίου, αφού αυστηροποίησε τις περισσότερες από τις βασικές διατάξεις του, περιορίζοντας την πρόσβαση σε βίζες εργασίας για τους μετανάστες μακράς διαρκείας και διακόπτοντας την ιατρική βοήθεια για τους παράτυπους μετανάστες.

Έχουν ήδη υπάρξει εκκλήσεις για την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Gérald Darmanin, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το νομοσχέδιο. Ο ίδιος με τη σειρά του, ωστόσο, ισχυρίζεται πως αυτές οι εκκλήσεις αποτελούν «άρνηση της δημοκρατίας».

Print Friendly, PDF & Email