Τσάντες από σωσίβιο πρόσφυγα

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας, ∆ηµοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ / SPJ

Στα σκαριά φαίνεται πως βρίσκεται μια νέα τάση της μόδας που θα κατακλύσει τα εμπορικά καταστήματα. Το κύριο στοιχείο αυτής της νέας μόδας θα είναι το προσφυγικό ζήτημα. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Odyssea ήδη κατασκευάζει στην Αθήνα τσάντες, μπλούζες, θήκες για τάμπλετ και κινητά, μπρελόκ και διάφορα άλλα προϊόντα, με βασικό υλικό τα πεταμένα σωσίβια των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά. Προς το παρόν η εταιρεία δουλεύει με πολύ εθελοντισμό καθώς όσοι φτιάχνουν τσάντες παίρνουν και κάποια τσάντα για ανταπόδοση. Στην συνέχεια και όταν οι δουλειές θα πάνε καλά, φανταζόμαστε ότι οι πιο καλοί στην δουλειά τους θα ανταμειφθούν και με μια θέση έμμισθου εργαζομένου. Η ιδέα ήταν ήδη γνωστή από τον περασμένο χειμώνα, αλλά τότε οι κατασκευές στρωμάτων και τσαντών προορίζονταν για τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων και μάλιστα κατασκευάζονταν σε μεγάλο ποσοστό από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Οι δύο νέοι, ιδρυτές της εταιρείας Odyssea ήταν από τους εθελοντές που συμμετείχαν στην παραπάνω διαδικασία. Η Odyssea, λοιπόν, ανέπτυξε την παραπάνω ιδέα στην εμπορική της μορφή και για να μην την κατακρίνουν για κερδοσκόπο αναφέρει πως ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθεί για την αγορά κινητής ιατρική μονάδας. Επίσης τα βασικά προϊόντα της χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτή που αφορά την αγορά και η άλλη τη δωρεά προς τους πρόσφυγές και τις ευπαθείς ομάδες. Στόχος της εταιρείας είναι να έχει εργαζόμενους 50% έλληνες από τα νησιά και 50% πρόσφυγες (με την προϋπόθεση να αποκτήσουν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα).

Στην παραπάνω είδηση δεν θα υπήρχε κάτι που να σχολιάσει κάποιος εάν δεν υπήρχαν τα στοιχεία του εμπορεύματος που διέπονται από τους νόμους της αγοράς. Θα τολμήσουμε να προβλέψουμε ότι η συγκεκριμένη εμπορική κίνηση θα είναι πετυχημένη και θα βρει μεγάλη καταναλωτική ανταπόκριση.Μάλιστα, εάν η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει κατοχυρώσει την πατέντα, σίγουρα θα δούμε και γνωστές εταιρείες να χρησιμοποιούν την ιδέα. Ποια ή ποιός δεν θα ήθελε με μια μόνο αγορά μιας τσάντας να δείξει ότι είναι αλληλέγγυος στους πρόσφυγες, καθώς θα εξηγεί σε φίλους και συγγενείς ότι η συγκεκριμένη τσάντα είναι από σωσίβιο πρόσφυγα. Αξία ανεκτίμητη και γνήσιο καθεστωτικό αντιρατσιστικό προφίλ με μια μόνο αγορά. Το γεγονός της επιχειρηματικής ευκαιρίας το αναφέρουν και οι ίδιοι σε συνεντεύξεις που έχουν δώσει λέγοντας ότι γι’ αυτή την εισοδηματική ευκαιρία άφησαν τις δουλειές τους στην Αγγλία.

Εμείς δεν θα σταθούμε τόσο στην μετατροπή ενός σωσιβίου ή βάρκας σε τσάντα με σκοπό την πώληση του, ούτως ή άλλως είναι γνωστό ότι η αγορά χρησιμοποιεί διάφορους ελεεινούς τρόπους ώστε να προσελκύσει καταναλωτές, χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της. Δυστυχώς, όμως, είναι δυο φορές άηθες και ελεεινό να πλασάρεις δήθεν εναλλακτική ιδεολογία με τελικό σκοπό, ίδιο με άλλες εταιρείες που δεν είναι… εναλλακτικές, το κέρδος.

Θέλουμε πολύ να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση βοηθάει το περιβάλλον, έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα στους πρόσφυγες και στα νησιά, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε. Θα προτείναμε σε όποια εταιρεία (κερδοσκοπική και μη ή ΜΚΟ) για να μην κατηγορηθεί ότι ουσιαστικά χρησιμοποιεί το προσφυγικό ζήτημα για οικονομικά ωφέλη, τα προϊόντα που θα κατασκευάζονται να γυρίζουν αφιλοκερδώς στους πρόσφυγες, στους άστεγους και σε όσους έχουν ανάγκη και το κόστος εργασίας να καλυφθεί από τις επιχορηγήσεις που έχει λάβει η φίλια σε όλες αυτές τις οργανώσεις και πλουτίζουν μέσα από τον πόνο άλλων, ενώ χρησιμοποιούν τον φερετζέ της φιλανθρωπίας ώστε να κρύψουν τα αληθινά τους κίνητρα.

Print Friendly, PDF & Email