Τρίτη μεγαλύτερη διασπορά στον κόσμο οι Αλβανοί, με το 30% μετανάστες

Οι Αλβανοί αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη διασπορά στον κόσμο, με περίπου το 30% όσων γεννήθηκαν στη χώρα, να ζουν πλέον εκτός των συνόρων της, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Forbes, καθώς η τεταμένη κατάσταση μεταξύ Αλβανίας, Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να σιγοβράζει λόγω των αυξημένων ροών ασύλου.

Η ιστοσελίδα κατέταξε τις χώρες με βάση το μέγεθος της διασποράς σε σχέση με τη χώρα, τοποθετώντας την Αλβανία στην τρίτη θέση με περίπου 1,2 εκατομμύρια μετανάστες. Αυτό την τοποθετεί πάνω από χώρες όπως η Συρία, η Μολδαβία και η Αρμενία.

Οι δύο χώρες που ξεπέρασαν την Αλβανία ήταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 34% των πολιτών που ζουν πλέον στο εξωτερικό και η Γουιάνα με 36,4%.

Η μετανάστευση αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Αλβανία, καθώς πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της θέλει ή σχεδιάζει να φύγει. Επιπλέον, η μαζική έξοδος των νέων και των μορφωμένων έχει οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της εργασίας, όπως η φιλοξενία, ο τουρισμός, η μεταποίηση και η γεωργία. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα πληρώνουν αρκετοί άνθρωποι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα στο εγγύς μέλλον.

Αλλά δεν είναι μόνο οι μετανάστες που προκαλούν προβλήματα, καθώς κύματα αιτούντων άσυλο εισέρχονται στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια, με αύξηση του αριθμού τους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του 2022. Τουλάχιστον 12.000 Αλβανοί, κυρίως νεαροί άνδρες, έχουν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής φέτος, προκαλώντας την οργή της βρετανικής δεξιάς κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης που τους χαρακτήρισαν εγκληματίες και «εισβολείς».

Οι νεαροί Αλβανοί και άλλες εθνικότητες έχουν αγοράσει ταξίδια από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω επισφαλών λέμβων που διαχειρίζονται οργανωμένες συμμορίες. Η τρέχουσα τιμή για τη διέλευση είναι περίπου 3.000 στερλίνες, αλλά μπορεί να εξαρτάται από το μέγεθος του σκάφους και τον χρόνο του ταξιδιού. Πολλοί απελπισμένοι αιτούντες άσυλο αναλαμβάνουν το χρέος σε τοκογλύφους ή στους ίδιους τους διακινητές και στη συνέχεια δυσκολεύονται να το αποπληρώσουν.

Μόλις φτάσουν στις ακτές της Βρετανίας, πολλοί ζητούν άσυλο. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, πάνω από το 50% έχουν εγκριθεί σε πρώτο βαθμό, ενώ οι μισοί από αυτούς που άσκησαν έφεση κατά της απόρριψης τελικά εγκρίθηκαν.

Ενώ η Αλβανία δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και θεωρείται «ασφαλής χώρα», μαστίζεται από μυριάδες ζητήματα. Είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και παλεύει με τη διαφθορά, τα προβλήματα με το σύστημα δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου, το οργανωμένο έγκλημα και τις υποδομές. Όσον αφορά τις θεμελιωμένες αιτήσεις ασύλου, τείνουν να περιλαμβάνουν άτομα που διαφεύγουν από τις επιπτώσεις του εγκλήματος και της βίας, τις αιματηρές βεντέτες, τους αναγκαστικούς γάμους, τους τοκογλύφους και την εμπορία σεξ, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά.

Η χώρα έχει συνολικά χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, αλλά όσοι είναι θύματα συχνά δυσκολεύονται να βρουν δικαιοσύνη και καταλήγουν να αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει μιλήσει κατά της ρητορικής μίσους που ασκείται κατά των Αλβανών στον δημόσιο διάλογο της Βρετανίας. Κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι κάνει αποδιοπομπαίους τράγους τους Αλβανούς «επειδή έχει μπει σε αδιέξοδο με τη νέα πολιτική της που προέκυψε από το Brexit».

«Το γεγονός ότι δεν ήρθε καμία συγγνώμη δείχνει ότι ήταν μια υπολογισμένη επίθεση», πρόσθεσε την Τρίτη.

Ο Ράμα δήλωσε ότι η απελευθέρωση της βίζας θα βοηθούσε στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν παράνομα, αλλά η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι «εντελώς αντίθετη».

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία για την πάταξη όσων προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη. «Είναι προς το συμφέρον της βρετανικής και της γαλλικής κυβέρνησης να συνεργαστούν για την επίλυση αυτού του πολύπλοκου προβλήματος», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό της Ζεράλ Νταρμάν στο Παρίσι.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταβάλει στη Γαλλία περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ τους επόμενους 12 μήνες, με αντάλλαγμα η Γαλλία να αυξήσει τις παράκτιες περιπολίες κατά 40% και να αναπτύξει επιπλέον αξιωματικούς. Θα προβλέπει επίσης τη στάθμευση Βρετανών αξιωματικών στη Γαλλία και τη μεγαλύτερη χρήση τεχνολογίας επιτήρησης, καμερών, ελικοπτέρων και τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής μεταναστών και κέντρων επιτήρησης.

Alice Taylor

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email