Το σχόλιο του Κατσίνσκι για τα τρανς άτομα προκάλεσε λαϊκή οργή

Ομάδες για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και η αντιπολίτευση κατακεραύνωσαν τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι για τις προσβλητικές δηλώσεις του σχετικά με τους τρανσέξουαλ σε συγκέντρωση του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια των δημόσιων συγκεντρώσεων του Σαββατοκύριακου στο Grudziądz και το Włocławek στην κεντρική Πολωνία ο Κατσίνσκι αφιέρωσε μέρος των ομιλιών του στα τρανσέξουαλ άτομα. Διακωμώδησε την ταυτότητα των τρανσέξουαλ ως παράλογη από την άποψη των παραδοσιακών αξιών και της κοινής λογικής.

Ο ηγέτης του PiS υποστήριξε ότι η αριστερή πτέρυγα πιστεύει ότι «είναι δυνατόν να λες “τώρα, μέχρι τις έξι και μισή, ήμουν άνδρας και τώρα είμαι γυναίκα» και να ζητάς από το αφεντικό σου ή τους συναδέλφους σου να σου απευθύνονται πλέον με θηλυκές αντωνυμίες», κάτι που «είναι περίεργο και πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο Κατσίνσκι είναι πεπεισμένος ότι μια τέτοια στάση επιβλήθηκε στην Πολωνία από τη Δύση. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους του «να αντισταθούν σε αυτή την τρέλα και να υπερασπιστούν το οικογενειακό μοντέλο που αποτελείται από τη γυναίκα και τον άνδρα».

Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού ξεσήκωσαν σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση και τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Ο Σέζαρ Τόμτσικ από την κεντροδεξιά Πλατφόρμα Πολιτών (PO), αποκάλεσε τον Κατσίνσκι «πρωτεύοντα ομοφοβικό της Δημοκρατίας (της Πολωνίας)».

«Κάθε μέρα χιλιάδες ΛΟΑΤ+ γιατροί σώζουν ζωές ανθρώπων – και ομοφοβικών. Ο Κατσίνσκι νοιάζεται για τα πολιτικά του οφέλη, αλλά τα λόγια μπορούν να σκοτώσουν», έγραψε στο Twitter ο Πάτρικ Μιχάλσκι, δημοσιογράφος της ειδησεογραφικής πύλης Wirtualna Polska.
Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Ρόμπερτ Μπιέντρον ανακοίνωσε ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση στην Επιτροπή Δεοντολογίας των βουλευτών για να τιμωρηθεί ο Κατσίνσκι για τα «απαράδεκτα» λόγια του.

Ο Κατσίνκσι αναζητά έναν άλλο αποδιοπομπαίο τράγο, καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί την αύξηση των τιμών, τις δόσεις των δανείων, το δημόσιο χρέος, ακόμη και το ίδιο του το κόμμα, δήλωσε ο Μπιέντρον, ο οποίος είναι ο ίδιος ομοφυλόφιλος και συχνά στέκεται υπέρμαχος των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Τα σχόλια του Κατσίνσκι πιθανότατα προκλήθηκαν από την ετήσια πορεία υπερηφάνειας, τη λεγόμενη Equality Parade, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία το Σάββατο.

Σύμφωνα με την έκθεση της ένωσης LGBT+ Lambda, μεταξύ 2019 και 2020 τα διαφυλικά άτομα ήταν η ομάδα με τις περισσότερες συστηματικές διακρίσεις μεταξύ όλων των σεξουαλικών και έμφυλων μειονοτήτων.

Από Aleksandra Krzysztoszek | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email