Το προεκλογικό κάλεσμα της φον ντερ Λάιεν προς τη Μελόνι μπορεί να αποδώσει καρπούς ή απλώς να αποτύχει

Από Jorge Liboreiro & Vincenzo Genovese with Maria Psara

Η δήλωση, η οποία είχε υπονοηθεί προηγουμένως, προσφέρθηκε για να ακούσουν όλοι κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης μεταξύ των κύριων υποψηφίων τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η φον ντερ Λάιεν, η εν ενεργεία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμφισβήτητη πρωτοπόρος για δεύτερη θητεία, ρωτήθηκε αν θα συνεργαστεί με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) μόλις σχηματιστεί το νέο Κοινοβούλιο.

Το ECR περιλαμβάνει ακροδεξιές, ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις όπως η Fratelli d’Italia (Ιταλία), ο Νόμος και η Δικαιοσύνη (Πολωνία), το Vox (Ισπανία), η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (Βέλγιο), το Πολιτικό Δημοκρατικό Κόμμα (Τσεχία), οι Σουηδοί Δημοκράτες (Σουηδία) και το Φινλανδικό Κόμμα (Φινλανδία). Επανακτήστε! , το κίνημα του αμφιλεγόμενου πυρός της Γαλλίας Ερίκ Ζεμούρ, εντάχθηκε νωρίτερα φέτος.

«Πού βρίσκεστε σχετικά με το ECR;» ρώτησε ο Μπας Έικουτ, εκπρόσωπος των Πρασίνων. «Ήρθε η ώρα να είστε ξεκάθαροι ότι δεν πρόκειται να συνεργαστείτε με το ECR!»

«Πρώτα απ ‘όλα, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πρέπει να βρει πλειοψηφίες», απάντησε η φον ντερ Λάιεν. Στη συνέχεια έδωσε μια εξήγηση εκτός θέματος για το γιατί το κράτος δικαίου ήταν σημαντικό για την πολιτική της οικογένεια, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), γεγονός που ώθησε τον συντονιστή να παρέμβει και να επαναλάβει την ερώτηση του Έικουτ.

«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποια είναι η σύνθεση του Κοινοβουλίου και ποιος είναι σε ποια ομάδα», είπε.

«Τι;!» απάντησε ο Έικουτ.

Στο πλευρό της Φον Ντερ Λάιεν, ο Νικολά Σμίτ, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και νυν Επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, μπήκε γρήγορα στη μάχη για να κερδίσει τους πολύ απαραίτητους βαθμούς μετά από μια απογοητευτική απόδοση.

«Ήμουν λίγο έκπληκτος από την απάντησή σας, λέγοντας ότι εξαρτάται από τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Σμίτ στη φον ντερ Λάιεν, η οποία, τεχνικά μιλώντας, είναι το αφεντικό του.

«Οι αξίες και τα δικαιώματα δεν μπορούν να χωριστούν σύμφωνα με ορισμένες πολιτικές ρυθμίσεις. Είτε μπορείτε να ασχοληθείτε με την ακροδεξιά, επειδή τη χρειάζεστε, είτε λέτε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία επειδή δεν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα (για τα οποία) η Επιτροπή μας αγωνίστηκε», πρόσθεσε.

Η συζήτηση έγινε αμέσως η μεγάλη στιγμή της βραδιάς, καθώς έθεσε τη φον ντερ Λάιεν, μια καλά προετοιμασμένη ομιλήτρια, σε δύσκολη θέση.

Η αμηχανία επιδεινώθηκε μόνο ως σύγκριση: η πρόεδρος, λίγα λεπτά πριν από το ECR, είχε διατυπώσει μια έντονη επίπληξη εναντίον του Άντερς Βίστισεν, εκπροσώπου του ακροδεξιού κόμματος Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), το οποίο είναι γεμάτο με ισχυρισμούς ρωσικής και επιρροής και έχει επανειλημμένα και χωρίς ντροπιασμό εκφράσει ευνοϊκά σημεία για το Κρεμλίνο.

«Δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή μας από το πραγματικό πρόβλημα. Και αυτοί είναι οι πληρεξούσιοι του Πούτιν, που προσπαθούν να καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση από μέσα μέσω παραπληροφόρησης και πόλωσης. Και βλέπουμε ένα παράδειγμα εδώ απόψε», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν για τον Βιστίσεν.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψετε την Ευρωπαϊκή Ένωση! Είμαστε πιο δυνατοί από εσάς και θα καταπολεμήσουμε την παρέμβασή σας με όλα τα μέσα!», είπε

Δύο νικητές

Πόσο σωστό είναι το… πολύ σωστό;

Αυτό το αίνιγμα εμφανίστηκε πάνω από τον νυν αξιωματούχο εδώ και μήνες, ακόμη και πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για επανεκλογή στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ένα κόμμα του ΕΛΚ, η Forza Italia, συμμαχεί με την Fratelli d’Italia (ECR) της Giorgia Meloni και τη Lega (ID) του Matteo Salvini (ID) σε αυτό που οι αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει ως την πιο συντηρητική κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας. Η μετα-φασιστική κληρονομιά του Fratelli d’Italia ενίσχυσε περαιτέρω την εικόνα ενός οπισθοδρομικού εκτελεστικού σώματος.

Ωστόσο, η συνεργασία ECR-ID-EPP, που αρχικά ελήφθη με φόβο στις Βρυξέλλες, έχει προκαλέσει σύγχυση στους επικριτές καθώς η Μελόνι άρχισε να επιδεικνύει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην πολιτική της ΕΕ, προωθώντας παράλληλα τη συντηρητική ατζέντα της στο εσωτερικό της.

Πέρυσι, η Μελόνι πραγματοποίησε φιλικές συναντήσεις με τους ομολόγους της από τους «Μεγάλους Τέσσερις» – τον Γερμανό Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ισπανό Πέδρο Σάντσεθ – παρά το γεγονός ότι όλοι υποστήριζαν αρκετά διαφορετικά σχέδια. Η σειρά των επαφών τελικά «έγραψε» υπέρ της, χτίζοντας τη φήμη μιας αναδυόμενης πολιτικής με επιρροή.

Εν τω μεταξύ, έχει πραγματοποιήσει κοινά ταξίδια με τη φον ντερ Λάιεν στην Τυνησία, τη Λαμπεντούζα, το Κίεβο και, πιο πρόσφατα, στο Κάιρο, όπου ανακοίνωσαν με υπερηφάνεια μια νέα συμφωνία ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας της Αιγύπτου και την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων.

Το γεγονός ότι τρία από αυτά τα τέσσερα ταξίδια αφορούσαν τη μετανάστευση αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη ιδεολογική συμβίωση. Αφού η Κομισιόν εξέφρασε μια αόριστη αντίδραση στο πρωτόκολλο της Ιταλίας σχετικά με τις αποστολές αιτούντων ασύλου στην Αλβανία, η φον ντερ Λάιεν το χαρακτήρισε «εξωφρενική» σκέψη. Από την άλλη πλευρά, η υποστήριξη της Μελόνι ήταν απαραίτητη για την προώθηση της συνολικής μεταρρύθμισης της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η ομάδα της προέδρου βασίστηκε επίσης στην Ιταλίδα πρωθυπουργό για να ενεργήσει ως διαμεσολαβήτρια με τον Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας για να αποτρέψει την κατάρρευση της πολύπλευρης υποστήριξης του μπλοκ προς την Ουκρανία, την οποία η φον ντερ Λάιεν συχνά χαρακτηρίζει ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της.

«Προφανώς δεν είναι ο τρόπος»

Επομένως, το ερώτημα δεν πρέπει να είναι αν η φον ντερ Λάιεν θα συνεργαστεί με τη Μελόνι, αλλά αν θα απευθύνει αυτήν την πρόσκληση σε όλους τους συναδέλφους της, όπως το Vox στην Ισπανία, το Law and Justice (PiS) στην Πολωνία και το Reconquête! Στη Γαλλία, δυνάμεις που είναι πολύ λιγότερο επιφυλακτικές να μιμηθούν τον ρεαλισμό του Μελόνι και να αψηφήσουν το λεπτό, απροσδιόριστο φράγμα μεταξύ της σκληρής δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το ECR αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ενδεχομένως να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος σχηματισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την προσθήκη ορισμένων μη εγγεγραμμένων, ομοϊδεάτων κομμάτων, όπως το Fidesz του Ορμπάν.

Η ομάδα ECR, όπως προέβλεψε η Μελόνι την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική συγκέντρωση, είναι έτοιμη να «διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών».

Οι αλλαγές βοηθούν στην εξήγηση των προσεκτικών κινήσεων της φον ντερ Λάιεν, καθώς η πιθανή δεύτερη θητεία της θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ και, στη συνέχεια, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ έχει απαρνηθεί αναμφισβήτητα την Ταυτότητα και τη Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντάς τους ως «φίλους του Πούτιν», η ρητορική της έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει την ECR, όπως έδειξε και πάλι η συζήτηση της Δευτέρας, να διατηρήσει ανοιχτές τις επικοινωνίες – και πιθανώς να εξασφαλίσει περίπου 80 ψήφους υπέρ της.

«Το κόμμα της Μελόνι θα υποστήριζε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή άλλη υποψήφια αν πάρουν κάτι σημαντικό σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Ντόρου Φραντέσκου, διευθύνων σύμβουλος της ερευνητικής πλατφόρμας EU Matrix, ο οποίος πρότεινε τα χαρτοφυλάκια ανταγωνισμού ή εσωτερικής αγοράς.

«Δεν είναι άνευ όρων υποστήριξη, δεν έχουν λόγο να το κάνουν».

Αλλά αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στην ECR, μια ομάδα που έχει ορκιστεί να ανατρέψει την Πράσινη Συμφωνία και αντιτίθεται στον «πολλαπλασιασμό της κουλτούρας ακύρωσης», θα μπορούσε εύκολα να αποτύχει και να ξεφύγει από τον έλεγχο της φον ντερ Λάιεν: η έγκριση της Μελόνι είναι βέβαιο ότι θα αποξενώσει τους σοσιαλιστές (S&D) και τους Πράσινους στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι ήταν θεμελιώδεις για να βοηθήσουν την πρόεδρο να προωθήσει τις πιο μετασχηματιστικές προτάσεις της πρώτης θητείας της.

«Σαφώς δεν είναι αυτός ο τρόπος», δήλωσε η επικεφαλής των Σοσιαλιστών (S&D) Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την παρακολούθηση της συζήτησης. «Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν τις δημοκρατίες μας. Να μην συνάψουμε συμφωνίες μαζί τους!»

«Αυτό που ήταν πάντα ανοιχτό μυστικό είναι πλέον επίσημο και σαφές», δήλωσε η Κατρίν Λανγκενσίπεν, από τους Πράσινους. «Ντροπή!»

Οι φιλελεύθεροι των Φιλελευθέρων (Renew Europe) θα μπορούσαν επίσης να αποθαρρυνθούν από τη σιωπηρή συμμαχία με μια ομάδα που έχει επιτεθεί στα δικαιώματα των γυναικών, την πρόσβαση στις αμβλώσεις και στην κοινότητα LGBTQ. Η συμπερίληψη του Fidesz του Ορμπάν θα αποδειχθεί απλώς αδιάσπεπτη για τους εμπόρους της ελεύθερης αγοράς, οι οποίοι έχουν καταστήσει την καταπολέμηση της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους.

«Όποιος ψηφίζει το CDU της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας) στις ευρωεκλογές επιλέγει τη συνεργασία με αυτήν την πολιτική», δήλωσε ο Μόριτς Κέρνερ, Γερμανός ευρωβουλευτής του Renew Europe.

Με μια μαζική εξέγερση σοσιαλιστών, πράσινων και φιλελεύθερων, η φον ντερ Λάιεν θα αντιμετώπιζε τεράστια δυσκολία για την επανεκλογή της. Η κεντρώα ατζέντα της θα καταρρεύσει σε απλή θέα. Αλλά με μια ανοιχτή απόρριψη του ECR, θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μια καταστροφική αντίδραση μεταξύ των κεντροδεξιών συνομηλίκων της, μερικοί από τους οποίους βλέπουν τον συνασπισμό της Μελόνι ως ένα εφαρμόσιμο, αποτελεσματικό πρότυπο.

Θα εναπόκειται στη βασική αριθμητική και στα πολιτικά ένστικτα της φον ντερ Λάιεν να εξισορροπήσει τις κλίμακες και να χαράξει το δρόμο της για να ανέβει στο αξίωμα.

Print Friendly, PDF & Email