Το ποτάμι της ντροπής στο Τέξας: Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στο χάος

Τραγικές εικόνες έρχονται από τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όπου σχεδόν 12.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από την Αϊτή, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον ποταμό Ρίο Γκράντε.

Οι πρόσφυγες πέρασαν το μεγάλο ποτάμι μπαινοβγαίνοντας στα σύνορα των δύο κρατών, βουτηγμένοι μέσα στο νερό και με μικρά παιδιά στους ώμους τους. Μη μπορώντας να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες στις ΗΠΑ επέστρεψαν σε μεξικανικό έδαφος σε μια μικρή πόλη 35.000 κατοίκων.

Το χάος στην περιοχή συνεχίζεται, καθώς απελπισμένοι άνθρωποι έστησαν έναν πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές ακόμη και κάτω από γέφυρες στην προσπάθειά τους να προστατευθούν και να βρουν ένα μέρος να ξεκουραστούν.

Τουλάχιστον δύο γυναίκες γέννησαν τα παιδιά τους στον πρόχειρο καταυλισμό, ενώ μια βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οι Αϊτινοί μεταναστεύουν εδώ και χρόνια προς τη Λατινική και Κεντρική Αμερική, κυρίως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, ενώ αφού οι θέσεις εργασίας που είχαν ανοίξει για την Ολυμπιάδα του Ρίο εξαφανίστηκαν, οι περισσότεροι ψάχνουν έναν τρόπο να περάσουν στις ΗΠΑ.

Είναι άγνωστο προς το παρόν πώς συγκεντρώθηκε τόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο πολλοί Αϊτινοί συγκεντρώνονται σε πρόχειρους καταυλισμούς στην πλευρά του Μεξικό και περιμένουν για να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία και να επιχειρήσουν να μπουν στις ΗΠΑ.

πηγή: kar.org.gr

Print Friendly, PDF & Email