Το πιστόλι που έστειλε ο Ντενκτάς

Διηγήθηκε πολύ εντυπωσιακά πράγματα ο αγαπητός Αχμέτ Ερτάτς στην εκπομπή μας «Αδέσμευτος» στην Özgür TV. Είναι έγγραφα, αποδείξεις αυτά. Πράγματα με τα οποία θα αφήσουμε κάτι στην Ιστορία, όμως ποτέ δεν θα τα γράψουν οι επίσημοι ιστορικοί.

Κάποτε ασχολείτο με την υφαντουργία. Είχε εργοστάσιο. Εκείνος παρήγαγε τα πουκάμισα «Σταγ» εδώ. Πάντα σε αυτόν έραβε τα πουκάμισά του με τις δύο τσέπες και ο Ραούφ Ντενκτάς. Πουλούσε και στην Τουρκία αυτά που παρήγαγε. Εξήγαγαν προϊόντα στην Τουρκία και άλλοι βιομήχανοί μας, όχι μόνο αυτός. Όμως, δεν μπορούσαν εύκολα να πάρουν τα χρήματά τους. Ή δεν τα έπαιρναν ποτέ. Ο Αχμέτ πήγε, λέει, να ζητήσει τα χρήματα για τα προϊόντα που έστειλε κάποτε όταν βρισκόταν στην Τουρκία. Στάθηκε μπροστά στον ιδιοκτήτη της εταιρείας. Είχαν περάσει έξι μήνες από τότε που είχε στείλει τα προϊόντα. Ρώτησε για τα χρήματα. Ο άνδρας σηκώθηκε με οργή από το τραπέζι και φώναξε με θυμό: «Τι, δηλαδή, από τη μια σας σώσαμε και από την άλλη μας ζητάτε και χρήματα;.» Απεγνωσμένος ο δικός μας σηκώθηκε και έφυγε.

Είναι πιο ενδιαφέρον ένα άλλο γεγονός που συνέβη στον Αχμέτ μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση του 1974. Ήταν οι πρώτοι μήνες μετά το 1974. Οι μήνες που ήταν φρέσκο το πλιάτσικο. Τότε, λέει, εργαζόταν ως διευθυντής του Μεχμέτ Μπογιατζί στην περιοχή Αράστα. Μια μέρα τους ήρθε μια ειδοποίηση από τον στρατό, λέει. «Ελάτε στο Βαρώσι, εδώ υπάρχουν υφάσματα που θα μπορούσαν να σας ενδιαφέρουν». Ο Μεχμέτ Μπογιατζί έστειλε τον Αχμέτ στο Βαρώσι για να τα κοιτάξει. Εκεί τον υποδέχθηκε ένα στρατιωτικό τζιπ. Ανέβηκε στο τζιπ. Του έδεσαν τα μάτια για να μη βλέπει γύρω του. Ήρθαν στην αποθήκη που βρίσκονταν τα υφάσματα. Τα κοίταξε ο Αχμέτ, ήταν γνήσια αγγλικά υφάσματα. Του άρεσαν πολύ. «Εντάξει, αυτά μας κάνουν», είπε στον στρατιωτικό διοικητή που κάπνιζε μπροστά του το πούρο του. Ρώτησε την τιμή. «Θα συμφωνήσουμε στην τιμή, όμως θέλουμε και έξι γυναίκες», είπε ο διοικητής. Ο Αχμέτ επέστρεψε πίσω στη Λευκωσία. Διηγήθηκε στο αφεντικό του Μεχμέτ Μπογιατζί τι συνέβη. «Ο άνθρωπος μας ζήτησε και γυναίκες, εγώ δεν κάνω τέτοιες δουλειές», του είπε. Όμως, άλλοι διευθέτησαν τη δουλειά με τις γυναίκες. Και πήραν τα υφάσματα!

Το πιο εντυπωσιακό από αυτά που διηγήθηκε ο Αχμέτ Ερτάτς είναι το εξής, κατά τη γνώμη μου: Μια προσφορά τον έφερε αντιμέτωπο με τον διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας, στρατηγό Γκαλίπ Μεντί, λέει. Ήταν αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο Γκαλίπ Μεντί, ο οποίος είχε υπηρετήσει προηγουμένως ως επικεφαλής της οργάνωσης της Πολιτικής Άμυνας και το όνομά του αναμείχθηκε στη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί, είχε έρθει στο νησί ως διοικητής των Δυνάμεων Ασφαλείας, αυτή τη φορά κατόπιν επιθυμίας του Ντενκτάς. Προσπαθούσε να «φάει» αυτά που δικαιούταν ο Αχμέτ στο θέμα της προσφοράς. Ο Αχμέτ έκανε παράπονο γι’ αυτόν στον Ντενκτάς. Κατόπιν τούτου, ο Ντενκτάς διευθέτησε μια τριμερή συνάντηση. Μεταξύ του ιδίου, του Αχμέτ και του Γκαλίπ Μεντί. Ο Αχμέτ διηγήθηκε εκεί τι του έκαναν στην προσφορά, όμως δεν ανέφερε το όνομα του Γκαλίπ Μεντί. Και ο Γκαλίπ Μεντί, σαν να μην ήταν ο ίδιος που τα έκανε αυτά, φόρτωσε το φταίξιμο σε έναν ταγματάρχη και τον επέπληξε. Όμως, την επόμενη ημέρα, καλώντας ενώπιόν του όλους τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην προσφορά, άρχισε να τους φωνάζει γιατί ενοχλούν τον πρόεδρο της δημοκρατίας για τέτοιες δουλειές. Αλλά όταν συνέχισε να κάνει τη διαδικασία της προσφοράς όπως ο ίδιος ήξερε, ο Ντενκτάς κάλεσε τον Αχμέτ και του είπε: «Να προσέχεις απ’ αυτόν τον άνθρωπο, αγόρασε σκύλο για το σπίτι σου». Ύστερα έστειλε στον Αχμέτ ένα πιστόλι με τις σφαίρες του για να προστατεύεται από τον Γκαλίπ Μεντί για παν ενδεχόμενο. «Ακόμα έχω αυτό το πιστόλι, έχει άδεια», είπε ο Αχμέτ. Στο μεταξύ, λέει, ήρθαν και μερικοί εκτελεστές από την Τουρκία για τον Αχμέτ. Στο τέλος, ο Αχμέτ κατήγγειλε στην πρεσβεία της Τουρκίας τον Γκαλίπ Μεντί. Για καλή του τύχη, εκεί συνάντησε έναν καλό αξιωματούχο με κατανόηση. Γνωστοποίησε την κατάσταση στο Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Τουρκία. Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα έφυγε απ’ εδώ ο Γκαλίπ Μεντί χωρίς να μπορέσει να πάρει προαγωγή.

Μπορεί να είστε περίεργοι για το εξής: Γιατί ο Ντενκτάς ήταν ενάντια στον Γκαλίπ Μπεντί, τον οποίο είχε φέρει ο ίδιος εδώ; Διότι λίγο μετά την έλευσή του εδώ, ο Μεντί εγκατέλειψε τον Ντενκτάς και πέρασε στις τάξεις του Έρογλου.

Τι είναι όλα αυτά που διηγηθήκαμε εδώ; Ο καθρέφτης της κατοχής!

Print Friendly, PDF & Email