ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ…

Επιμέλεια: Πάλλας Βαγγέλης Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Η πρώην Γ. Εισαγγελέας του ICTY επέμεινε στη θέση που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν. ότι η διεθνής κοινότητα, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο. έπρεπε να αντιδράσει
Η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY επέμεινε ότι στη θέση που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν, ότι η διεθνής κοινότητα, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, έπρεπε να αντιδράσει.
«Το NATO και η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο (UNMIK) δεν επέτρεπαν την πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα και η Αλβανία δεν επέτρεπε να εισέλθουμε στην επικράτειά της για να ερευνήσουμε τάφους» δήλωσε η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Κάρλα ντελ Πόντε, αναφερόμενη στα εμπόδια που συνάντησε το ICTY στις έρευνες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.
Η κ. Ντελ Πόνιε, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας «Πρες» του Βελιγραδίου, τόνισε ότι η εισαγγελία του ICTY δεν συνέχισε τις έρευνες, παρ’ ότι είχε στη διάθεση της το 2004 εμπιστευτκή έκθεση της UNMIK για την υπόθεση “Κίτρινο Σπίτι”, επειδή παρουσιάστηκαν πολυάριθμα εμπόδια.
Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η προθεσμία για την απαγγελία κατηγοριών στην υπόθεση εμπορίας ανθρώπινων οργάνων έληξε το 2004. Η γενική εισαγγελία του Δικαστηρίου δεν απήγγειλε κατηγορίες και από το γραφείο του ΟΗΕ για τους αγνοούμενους υποστηρίζεται ότι αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης «Κίτρινο Σπίτι» καταστράφηκαν το 2005, με εντολή της εισαγγελίας του ICTY.
Σε ερώτηση αν αισθάνεται υπεύθυνη γι αυτό η κ. Ντελ Πόντε απάντησε: «Η καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων ήταν μεγάλο λάθος. Έγινε χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις μαζί μου. Αιφνιδιάστηκα, όταν από τα ΜΜΕ έμαθα ότι καταστράφηκαν τα στοιχεία. Αλλά φυσικά δεν αισθάνομαι υπεύθυνη γι αυτό. επειδή δεν είχα αρμοδιότητα να διεξάγω έρευνα Γνωρίζω ποιος έλαβε την απόφαση για την καταστροφή των αποδείξεων, επειδή ήμουν σε συνεχή επαφή με τον διάδοχο μου στη θέση του γενικού εισαγγελέα Σερζ Μπράμερτζ» υπογράμμισε.
Σε ερώτηση αν έχει το θάρρος να κατονομάσει εκείνους που κατέστρεψαν τα στοιχεία, η κ. Ντε Πόντε είπε ότι δεν είναι ζήτημα θάρρους και πρόσθεσε: «Ρωτήστε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Εγώ δεν είμαι πλέον εκεί και δεν είχα καμιά σχέση με την καταστροφή των εγγράφων. Αυτό συνέβη όταν ήδη ήταν σαφές πως δεν θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε την έρευνα».
Η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY επέμεινε ότι στη θέση που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν, ότι η διεθνής κοινότητα, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ντικ Μάρτι για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο. έπρεπε να αντιδράσει. «Αλλά μόνον έρευνα υπό την εντολή του ΟΗΕ θα μπορούσε να δώσει την αλήθεια για ης καταγγελίες αυτές. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης να διαλευκανθεί η υπόθεση. Στην πραγματκότητα αυτό συμβαίνει επειδή η κατάσταση στο Κόσοβο παραμένει πολύ εύθραυστη»
Η Κάρλα Ντελ Πόντε στο βιβλίο της «Το Κυνήγι. Εγώ και οι εγκληματίες πολέμου» που δημοσιεύθηκε το 2008 αναφέρθηκε στο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων απαχθέντων Σέρβων μετά τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων το 1999 και στην εμπλοκή πρώην μελών του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” και νυν ανώτατων αξιωματούχων.
Στο βιβλίο ανέφερε ότι αιχμάλωτοι Σέρβοι μεταφέρονταν στην Αλβανία, όπου στο λεγόμενο «Κίτρινο Σπίτι» εκτελούνταν και τους αφαιρούσαν τα ζωτικά όργανα, τα οποία πωλούνταν σε όλο τον κόσμο.
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ντικ Μάρτι τη διερεύνηση της υπόθεση έχει αναλάβει η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex). η οποία έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα ερευνών με επικεφαλής τον Αμερικανό Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον.
Η κ. Ντελ Πόντε έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ικανότητα της Eulex να φέρει σε πέρας τις έρευνες και είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να τεθεί επικεφαλής των ερευνών, αν διεξάγονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ “Θα ρωτούσα τον Μλαντιτς, ποιος τον προστάτευε τόσα χρόνια”
Η κ. Ντελ Πόντε αναφερόμενη σης δίκες γα εγκλήματα πολέμου που είναι σε εξέλιξη στο ICTY, τόνισε ότι τις παρακολουθεί, καθώς οι κατηγορίες που απήγγειλε η ομάδα της, τώρα αποδεικνύονται.
Σημείωσε ότι η δίκη του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS). Βόισλαβ Σέσελι και ορισμένες άλλες διαρκούν πολλά χρόνο και ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τη διαδικασία έως τη στάση του δικαστηρίου.
«Το δικαστήριο επικεντρώνεται στα αιτήματα του κατηγορουμένου αντί να επισπεύδει τη δίκη Αλλά το σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η δίκη» υπογράμμισε.
Η κ. Ντελ Πόντε είπε ότι ήταν λάθος που επιτράπηκε στον Βόισλαβ Σέσελι και στον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αναλάβουν οι ίδιοι την υπεράσπισή τους, χωρίς παρουσία δικηγόρου. «Χάνεται χρόνος και επιτρέπει στους κατηγορούμενους να εκφωνούν πολιτικούς λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τα εγκλήματα για τα οποία διάζονται» ανέφερε.
Στην ερώτηση ποιον θεωρεί ένοχο γα τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία οι Φράνιο Τούτζμαν, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς άφησαν αυτόν τον κόσμο χωρίς να έχουν δικαστεί, η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY απάντησε: «Ανεξάρτητα από το θάνατο κατηγορούμενων, τα στοιχεία παραμένουν έγκυρα και η ιστορία δεν θα αλλάξει».
Στην ερώτηση για ποιο πράγμα λυπήθηκε περισσότερο στη διάρκεια της θητείας της στο ICTY τόνισε «Για το θάνατο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χωρίς αμφιβολία Δεν ήταν σωστό για τα θύματα, το ότι δεν καταδικάστηκε».
Η κ. Ντελ Πόντε αναφέρθηκε και στην ημέρα που έμαθε ότι ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθη και αποκαλύφθηκε ότι χρόνια ζούσε ελεύθερος στο Βελιγράδι ως Ντράγκαν Ντάμπιτς
«Ήταν Σάββατο και ήταν η μοναδική μέρα που λυπήθηκα που δεν ήμουν πλέον στη Χάγη. Αλλά ήμουν και πολύ ικανοποιημένη, γα πι δικαιοσύνη και γα τα θύματα»
Στην ερώτηση τι θα έλεγε στον πρώην στρατιωτικό διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς αν είχε τη δυνατότητα να μιλήσει μαζί του μισή ώρα μετά τη σύλληψη του η κ. Ντελ Πόντε απάντησε: «Θα τον ρωτούσα, ποιος τον προστάτευσε όλα αυτά τα χρόνια»
Γερμανική εταιρεία κατηγορείται για παράνομη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων
Μία ιδιωτική γερμανική εταιρεία κατηγορείται για παράνομη εισαγωγή ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση μέσω του Χονγκ Κονγκ και του Ισραήλ, δήλωσαν σήμερα πηγές της εισαγγελίας στη Φρανκφούρτη.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ντόρις Μέλερ-Σόι, ήδη έχει αρχίσει η διεξαγωγή έρευνας για τις δραστηριότητες της εταιρείας Germany China Medical. Η γερμανική νομοθεσία απαγόρευα σε γιατρούς ή ασθενείς να πληρώνουν για την αγορά οργάνων από ζώντες δότες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένοι άνθρωποι που έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη να πουλήσουν κάποιο όργανο ή να δολοφονηθούν γι’ αυτό.
Η Μέλερ-Σόι δήλωσε ότι οι εν λόγω λαθρέμποροι οργάνων φαίνεται παις διαθέτουν μία πλασματική εταιρεία με διασυνδέσεις στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και τη Νότια Αμερική, αρνήθηκε όμως να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με κατασχεθέντα ντοκουμέντα.
Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF είχε μεταδώσει ότι η εταιρεία αυτή, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, δίνει τη δυνατότητα για αγορά οργάνων και μεταμοσχεύσεις στις Φιλιππίνες και την Κολομβία. Όπως αναφέρει ενδεικτικά ένα ήπαρ στην Κολομβία τιμάται έναντι 95.000 ευρώ.