Το ΝΑΤΟ αγωνιά για τον Νότο

Από Aurélie Pugnet | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Με την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, η συμμαχία εξετάζει νέες και βελτιωμένες σχέσεις ασφαλείας με χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όμως έρχεται συχνά αντιμέτωπη με ένα δύσκολο έργο καθώς και τις δικές της εσωτερικές διαιρέσεις.

«Η ανασφάλεια στις γειτονικές περιοχές, ιδίως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ, έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια όλων των Συμμάχων», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Euractiv.

Για να περιοριστεί αυτός ο αντίκτυπος, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε «έναν ολοκληρωμένο και βαθύ προβληματισμό σχετικά με τις υπάρχουσες και αναδυόμενες απειλές και προκλήσεις, καθώς και τις ευκαιρίες για δεσμεύσεις με τα έθνη-εταίρους μας, τους διεθνείς οργανισμούς και άλλους σχετικούς φορείς στην περιοχή», όπως ζητήθηκε από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Τα μέλη στα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ, υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ, έχουν υποστηρίξει ότι η συμμαχία πρέπει να επεκταθεί την εστίασή της πέρα από την ανατολική πλευρά για να αντιμετωπίσει τη ρωσική και κινεζική επιρροή.

«Φυσικά, είμαστε όλοι επικεντρωμένοι στην ανατολική μας πτέρυγα, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε έντονη επίγνωση των εξελίξεων στη νότια πτέρυγά μας», δήλωσε ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ στο Euractiv.

Η Δύση γνωρίζει ότι η Ρωσία εντείνει την παρουσία της στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ιδίως μέσω της στρατιωτικής οργάνωσης της Βάγκνερ, που προσφέρει ιδιωτική προστασία, εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων και διασπορά παραπληροφόρησης, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες στο Euractiv.

Η εξάπλωση των τρομοκρατικών απειλών και το κύμα πραξικοπημάτων στον Νίγηρα, τη Γκαμπόν και το Μάλι, οι μεταναστευτικές πιέσεις στην Ευρώπη και η αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην Αφρική, η οποία αναγνωρίστηκε ως πρόκληση για τους δυτικούς στρατιωτικούς συμμάχους στη σύνοδο κορυφής τους στο Λονδίνο το 2019, προκαλούν επίσης ανησυχία, είπαν.

Αλλά η οικοδόμηση νέων σχέσεων ή η βελτίωση των υφιστάμενων δεσμών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Οι κινήσεις για την ίδρυση γραφείου διασύνδεσης στην Ιαπωνία πέρυσι εμποδίστηκαν από τη Γαλλία και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και πάλι το ίδιο εμπόδιο. «Το ΝΑΤΟ σημαίνει Βόρειος Ατλαντικός. […] Οι ίδιες οι ιαπωνικές αρχές μας είπαν ότι δεν είναι πολύ πρόθυμες [για το άνοιγμα του γραφείου]», δήλωσε πηγή του Μέγαρου των Ηλυσίων πριν από το καλοκαίρι.

Αντιμετώπιση των απειλών κατά του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τους τρεις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ που μίλησαν στο Euractiv, απαιτείται περισσότερος διάλογος ως πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της σχέσης.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, για παράδειγμα, μέσω της πρόσκλησης εκπροσώπων από τις χώρες αυτές ή από την Αφρικανική Ένωση σε κοινές συνεδριάσεις για τις τρέχουσες απειλές ασφαλείας και τη σφυρηλάτηση καλύτερων σχέσεων σε επίπεδο υπουργών ή πρεσβευτών, είπαν.

Ωστόσο, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, υπονοώντας ότι κάποια συγκεκριμένη ή απτή υποστήριξη θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας.

«Θα διερευνήσουμε την πιθανότητα ύπαρξης ενός Γραφείου Διασύνδεσης του ΝΑΤΟ στο Αμμάν με τις ιορδανικές αρχές», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ως μια κίνηση για να έρθουμε πιο κοντά στο έδαφος και να αναπτύξουμε τη σχέση στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, πολλά μέλη της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι ο πολιτικός διάλογος δεν χρειάζεται να περιορίζεται στη νότια γειτονιά ή στις ήδη προσδιορισμένες χώρες-εταίρους.

Δύο διπλωμάτες του ΝΑΤΟ λένε ότι η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Ινδονησία θα μπορούσαν να είναι άλλοι πιθανοί εταίροι στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή, το ΝΑΤΟ υλοποιεί πακέτα για την ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων για το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία και την Τυνησία. Ωστόσο, η υλοποίηση της υπόσχεσης για ένα πλήρως μεταρρυθμισμένο σύστημα ασφαλείας μπορεί να είναι δύσκολο να πουληθεί όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν πολλές άλλες οικονομικές, πολιτικές και προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας.

Επιπλέον, «η πρόσθετη χρηματοδότηση είναι επίσης αναπόφευκτη εάν θέλουμε πιο φιλόδοξες συνεργασίες», δήλωσε ο διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

«Οι εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ είναι σημαντικές και συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα εντός και εκτός της συμμαχίας», δήλωσαν επίσης στο Euractiv.

Print Friendly, PDF & Email