Το επόμενο βήμα του Αντώνη Σαμαρά
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας διαγραφής ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που θέτει τον Αντώνη Σαμαρά εκτός ΝΔ, μετά την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο “Βήμα της Κυριακής”. Το ενδεχόμενο είχε τεθεί επανειλημμένως στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και οι σχετικές συζητήσεις ήταν σε γνώση του Αντώνη Σαμαρά,
Ο πρώην πρωθυπουργός, αν και είχε ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, σε κάθε δημόσια παρέμβασή του ανέβαζε και μερικούς τόνους την κριτική του στην κυβερνητική πολιτική και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το έπραξε στο Πολεμικό Μουσείο, έχοντας δίπλα του τον Κώστα Καραμανλή, το επανέλαβε με διαρροή συνεργατών του, όταν, απαντώντας στην αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής περί “χαριεντισμού” του με τον Νίκο Παππά είπε «ας σταματήσει εκείνος τους χαριεντισμούς με τον Ταγίπ Ερντογάν».
Η αμφισβήτηση είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα όταν διαφώνησε με την πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία, λέγοντας ότι “δεν συζητάς με πειρατές”, καθώς κι όταν διαφώνησε με το μοντέλο ενεργειακής πολιτικής και την woke ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως εκφράστηκε στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφυλοφίλων. Στη συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”, κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό για “πιθανές υποχωρήσεις” έναντι της Τουρκίας και του ζητά να αποπέμψει τον υπουργό των Εξωτερικών. Παράλληλα, αποδομεί συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «λείπει το όραμα, το αφήγημα»
Η εν λόγω συνέντευξη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βέβαια στην κατακλείδα της συνέντευξης ο Σαμαράς στην ερώτηση, «Κάποιοι αναρωτιούνται αν θα καταψηφίσετε τον προϋπολογισμό», απαντά: «Αστειεύεστε; Όσοι με γνωρίζουν καλά δεν θα είχαν τέτοιες ανησυχίες…». Είναι το blame game: O Σαμαράς θέλησε να είναι σαφές ότι δεν αποχώρησε από τη ΝΔ, ότι τον διέγραψε ο πρωθυπουργός γιατί επέμεινε να λέει ευθαρσώς τις απόψεις του για τα κακώς κείμενα.
Η επόμενη κίνηση του Σαμαρά
Μπορεί το ποιος έχει την ευθύνη για τη ρήξη να μοιάζει επί του παρόντος δευτερεύον θέμα, αλλά θα παίξει ρόλο στο προσεχές μέλλον, εφόσον ο Αντώνης Σαμαράς αντί να πάει σπίτι του, ξεδιπλώσει τις κινήσεις του. Το βασικό ερώτημα βέβαια αφορά την επόμενη ημέρα ή για την ακρίβεια την επόμενη κίνηση του Αντώνη Σαμαρά: Θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος; Και εάν ναι, πόσοι από τη ΝΔ θα τον ακολουθήσουν αυτή την φορά;
Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει ο έτερος πρώην αρχηγός της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πριν τις εξελίξεις, ήταν κοινό μυστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε τον Κώστα Καραμανλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είναι γνωστό ότι ο προταθείς δεν θα δεχόταν. Πολύ περισσότερο μετά τη διαγραφή Σαμαρά.
Ο Κώστας Καραμανλής δεν φαίνεται διατεθειμένος να βάλει πλάτη και να νομιμοποιήσει, έστω και στο συμβολικό πεδίο της Προεδρίας, την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία με τους δικούς του όρους έχει επανειλημμένως καταγγείλει από τις υποκλοπές και μετά. Το εάν όμως θα στηρίξει δημόσια τον Αντώνη Σαμαρά είναι ένα άλλο ερώτημα, που θα παίξει ρόλο. Προς το παρόν από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή δεν κάνουν κανένα σχόλιο, σημειώνουν απλώς ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση» για την πρόταση Σαμαρά αναφορικά με Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Σαμαράς θεωρεί ότι έχει δικαιωθεί από τις εξελίξεις, τόσο στο εγχώριο σκηνικό, όσο και διεθνώς, με την άνοδο της Νέας Δεξιάς στην Ευρώπη και την απόλυτη επικράτηση Τραμπ στις ΗΠΑ. Θεωρεί ότι με την ηγεσία Μητσοτάκη η ΝΔ έχει παρεκκλίνει από τις αρχές της και κυρίως δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής. Ακολούθως θεωρεί ότι η δεξιά παράταξη –ευρύτερα της ΝΔ– έχει μείνει δίχως αξιόπιστη εκπροσώπηση.
Ο πέραν της ΝΔ χώρος αθροίζει περί το 20% και παράλληλα ένας κόσμος παραμένει εγκλωβισμένος στη ΝΔ αφ’ ενός λόγω παράδοσης, αφ’ ετέρου λόγω εξουσίας, έστω και υπό τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την αριθμητική, εκτιμά ότι υπάρχουν οι κοινωνικές ανάγκες και οι προϋποθέσεις για μία συνολική επανατοποθέτηση της χώρας. Δεν είναι δίχως σημασία ότι η Αφροδίτη Λατινοπούλου και ο Δημήτρης Νατσιός της ΝΙΚΗΣ τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ του Αντώνη Σαμαρά.
Δύσκολες οι επόμενες κινήσεις
Ακόμη και έτσι, όμως, οι κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα είναι δύσκολες. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μία ομάδα βουλευτών που μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση. Αλλά δεν θα θελήσει να το χρεωθεί. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζεται, έχει χάσει την κοινωνική πλειοψηφία (οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν περί του 22%) και με τη διαγραφή Σαμαρά κλονίζεται περαιτέρω η ούτως η άλλως αποδυναμωμένη πολιτική του κυριαρχία. Παράλληλα, ένας κύκλος επιχειρηματικών και μιντιακών συμφερόντων ήδη έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον πρωθυπουργό, ασκώντας του κριτική.
Οι εκλογές προκύπτουν ως μία λύση του δράματος για το πολιτικό σύστημα που έχει περιέλθει σε τέλμα και είναι σε αναντιστοιχία με την βούληση του εκλογικού σώματος. Από την άλλη πλευρά, μπορεί η κυβέρνηση να είναι πολιτικά και εκλογικά σε αποδρομή, αλλά έχει ακόμα θητεία 30 μηνών. Στη ΝΔ, πάντως, επικράτησε παγωμάρα μετά την ανακοίνωση της διαγραφής. Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι πρόκειται για συνολική διαγραφή και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από το κόμμα και θα συνεδριάσει την Δευτέρα η Επιτροπή Δεοντολογίας για τα περαιτέρω.
Στην συνέντευξη στο “Βήμα” ο Αντώνης Σαμαράς αποδομεί συνολικά την κυβερνητική πολιτική λέγοντας: «Έχω ξαναπεί ότι το καράβι μας χρειάζεται πυξίδα. Εννοώ ότι λείπει το όραμα, το αφήγημα προς την κοινωνία: πού είμαστε, πού πάμε και πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα με το ρεύμα που πάει στα ύψη, λόγω και του εσφαλμένου μείγματος ενεργειακής πολιτικής. Ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα! Ο πρωθυπουργός οφείλει να αφουγκραστεί τη βάση του κόμματος, και την ίδια την κοινωνία, η οποία ζητάει διαφορετικά πράγματα. Και να αντιληφθεί, έστω και τώρα, το πού πάει ο κόσμος διεθνώς. Γιατί πάει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση!».
Στην ερώτηση «Τι απαντάτε σε όσους σας επέκριναν για τον χαιρετισμό σας, για χαριεντίσματα μίλησαν, με τον Νίκο Παπά του ΣΥΡΙΖΑ;» ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παπά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά… Και κάποιοι εδώ συνεχίζουν να αναρωτιούνται “από πού συμπεραίνουμε” ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για πιθανές υποχωρήσεις. Δεν τα “συμπεραίνουμε”! Ειπώθηκαν δημόσια».