Το 2022 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά του Καναδά από την πανδημία του COVID-19

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Health Canada, το 2022 αποδείχθηκε η πιο θανατηφόρα χρονιά της πανδημίας COVID-19 στον Καναδά μέχρι στιγμής. Σχεδόν 20.000 Καναδοί πέθαναν από τον COVID-19, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 30% αύξηση των θανάτων σε σύγκριση με το 2021.

Όσο ξεκάθαρα κι αν είναι, αυτά τα επίσημα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μια σημαντική υπομέτρηση του πραγματικού αριθμού που έχει πάρει ο ιός σε ολόκληρη τη χώρα. Στοιχεία που συγκέντρωσε η Δρ Τάρα Μοριάρτι, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δείχνουν ότι η χώρα έχει καταγράψει σχεδόν 65.000 υπερβολικούς θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Το υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας ήταν σχεδόν 1,5 φορές υψηλότερο το 2022 σε σύγκριση με το 2020 και το 2021.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνολικές λοιμώξεις και νοσηλεία ήταν επίσης στα υψηλότερα επίπεδά τους το 2022. Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρξε σημαντική πτώση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε κανένα σημείο του έτους, με χιλιάδες νοσηλευόμενους συνεχώς. Το ύψος του αρχικού κύματος Omicron τον χειμώνα του 2021-2022 είδε πάνω από 10.000 Καναδούς σε νοσοκομειακή περίθαλψη στα τέλη Ιανουαρίου 2022. Σε κανένα σημείο έκτοτε ο αριθμός αυτός δεν έχει πέσει κάτω από 3.000. Τα τελευταία εθνικά στοιχεία που αναφέρθηκαν δείχνουν ότι οι νοσηλείες είναι σήμερα περίπου 5.000, αριθμός που οι περισσότεροι ειδικοί στη δημόσια υγεία αναμένουν να αυξηθεί δραστικά τους επόμενους μήνες με την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Εν τω μεταξύ, παρά τον τεράστιο περιορισμό των δοκιμών PCR από φορείς δημόσιας υγείας σε όλη τη χώρα, πάνω από το ήμισυ των επίσημων 4,5 εκατομμυρίων μολύνσεων της χώρας σημειώθηκαν μόνο το 2022.

Συνολικά, αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν ένα καταδικαστικό κατηγορητήριο του ισχυρισμού του πολιτικού κατεστημένου και των μέσων ενημέρωσης ότι η παραλλαγή του Omicron ήταν ήπια. Αυτό το τρομακτικό ψέμα χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Τριντό και όλες τις επαρχιακές κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν την κατάργηση όλων των μέτρων που στοχεύουν στον μετριασμό της εξάπλωσης του COVID-19. Η κατάργηση των τελευταίων εναπομεινάντων μέτρων για τη δημόσια υγεία την άνοιξη του 2022 ήταν στην πραγματικότητα μια άμεση απάντηση στα αιτήματα της ακροδεξιάς «Κομβόι της Ελευθερίας», ενός κινήματος που αποτελείται από φασιστικά κοινωνικά στοιχεία.

Υποκινούμενο και χτισμένο από σημαντικά τμήματα της καπιταλιστικής άρχουσας τάξης, συμπεριλαμβανομένου του Συντηρητικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φασιστικών μορφών στις ΗΠΑ, όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το κίνημα επικαλέστηκε ως δικαιολογία από την κυβέρνηση του Τριντό και την επαρχία. υγειονομικές υπηρεσίες να νομιμοποιήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν μέτρα μετριασμού για τον περιορισμό της νόσου και του θανάτου που προκάλεσε η Omicron το 2022.

Οι αξιωματούχοι συχνά ισχυρίζονται ότι υπάρχει «έλλειψη όρεξης του κοινού για μέτρα δημόσιας υγείας», αλλά αυτό είναι ένα βρώμικο ψέμα. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει, από την αρχή της πανδημίας, ότι το κοινό υποστήριξε σταθερά ισχυρότερα μέτρα υγείας από αυτά που οι κυβερνήσεις ήταν πρόθυμες να εφαρμόσουν. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Νοέμβριο από το CTV News αποκάλυψε ότι σχεδόν το 70 τοις εκατό των Καναδών υποστήριξε την επιστροφή των εντολών για μάσκα προσώπου, με το 52 τοις εκατό να δηλώνει ότι υποστηρίζει πλήρως ένα τέτοιο μέτρο και το 17 τοις εκατό να λέει ότι «υποστηρίζει κάπως» την επιστροφή στη μάσκα προσώπου. Μόλις το 22 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιτίθεται σε ένα τέτοιο μέτρο.

Καθώς ο ιός εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εξακολούθησαν να ασκούνται πιέσεις στο υπερβολικά τεντωμένο και υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Τα νοσοκομεία σε όλο τον Καναδά λύγισαν κάτω από τις τεράστιες ποσότητες ασθενειών που κυκλοφορούν σε κοινότητες σε όλη τη χώρα, μια τάση που επιταχύνθηκε μόλις ξεκίνησε η περίοδος του χειμερινού αναπνευστικού ιού.

Το Γενικό Νοσοκομείο του Βανκούβερ, το μεγαλύτερο στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, αναφέρει ότι οι ασθενείς περιμένουν πάνω από 7 ώρες για να λάβουν φροντίδα στο ER. Οι στατιστικές που παρέχονται από το Υπουργείο Υγείας του Κεμπέκ έδειξαν ότι τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία ER στην επαρχία λειτουργούν επί του παρόντος με δυναμικότητα άνω του 100%. Ο Διευθυντής των Γενικών Νοσοκομείων του Μόντρεαλ, Δρ. Κριστιάν Τοάρτα, δήλωσε στην εφημερίδα Montreal Gazette ότι ο μήνας Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος που έχει δει ποτέ. Στο Έντμοντον, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Αλμπέρτα, τα νοσοκομεία έχουν αναφέρει τους μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για επείγουσα περίθαλψη από τότε που άρχισαν να συλλέγουν δεδομένα το 2015.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμη πιο τρομερή στις αγροτικές κοινότητες, όπου η επείγουσα περίθαλψη καταρρέει εντελώς. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το CBC News, τα δωμάτια έκτακτης ανάγκης έκλεισαν για 4 μήνες σε μικρές κοινότητες στη Βρετανική Κολομβία το 2022, ή 2.900 ώρες. Η κοινότητα του Clearwater, BC, είδε το νοσοκομείο ER να κλείνει σε 62 διαφορετικές περιπτώσεις. Στο Οντάριο, το Δημόσιο Νοσοκομείο Κλίντον ανακοίνωσε στις 29 Δεκεμβρίου ότι κλείνει την αίθουσα του ER για τουλάχιστον 12 ώρες.

Η απόφαση της κυβέρνησης Τριντό και των επαρχιακών υγειονομικών αρχών να αφήσουν τον ιό να εξαπλωθεί ανεμπόδιστα, μια πολιτική που υιοθετήθηκε από όλες τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, επέτρεψε στον COVID-19 να μεταλλαχθεί σε όλο και πιο επικίνδυνες παραλλαγές. Το τελευταίο παράδειγμα αυτού είναι η παραλλαγή XBB.1.5, η οποία τώρα εξαπλώνεται γρήγορα στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης γονιδιωματικής αλληλουχίας από τις επαρχιακές υγειονομικές αρχές, είναι αδύνατο να πούμε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η παραλλαγή στον Καναδά, αλλά η εμπειρία με προηγούμενες κυρίαρχες παραλλαγές όπως το αρχικό στέλεχος Wuhan, το Alpha και το Omicron υποδηλώνει ότι μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει ήδη σπαρθεί.

Από την Τετάρτη, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά ανέφερε 21 περιπτώσεις στις οποίες η νέα παραλλαγή είχε ακολουθήσει. Η παραλλαγή έχει ταξινομηθεί σε μικρούς αριθμούς στο Οντάριο και το Κεμπέκ. Στις 3 Ιανουαρίου, η επικεφαλής δημόσιας υγείας της Βρετανικής Κολομβίας, Bonnie Henry, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο CBC ότι η επαρχία είχε εντοπίσει πέντε τέτοιες περιπτώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του Henry να
έλεγε ψέματα στο κοινό για να κρύψει την εξάπλωση και τον κίνδυνο του COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του Φεβρουαρίου του 2021 όταν αποκαλύφθηκε από τα νέα του CTV ότι σκόπιμα παραπληροφόρησε το κοινό για το πόσο γρήγορα εξαπλώνονταν οι τότε νέες παραλλαγές Alpha και Beta κατά ένα συντελεστή δέκα, τα τελευταία στοιχεία της είναι σχεδόν σίγουρα μια τεράστια υπομέτρηση.

Ο μικροβιολόγος Δρ Ντόναλντ Βιν από το Μόντρεαλ επέκρινε δριμύτατα την απουσία εκτεταμένων δοκιμών PCR σε ολόκληρο τον Καναδά ως απάντηση στην εμφάνιση της νέας παραλλαγής. Από την έκρηξη του Omicron τον περασμένο χειμώνα, οι αρχές υγειονομικής περίθαλψης κατέστησαν σχεδόν αδύνατο για τη συντριπτική πλειονότητα των μολυσμένων ανθρώπων να υποβληθούν σε εξετάσεις, εκτός εάν έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη σε δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. «Το να πιστεύεις ότι ζούμε στον Καναδά… και όμως αν είσαι άρρωστος, δεν μπορείς να κάνεις εύκολα τεστ για COVID – νομίζω ότι αυτό είναι απλώς το αντίθετο της ιατρικής», είπε στο Global News. «Κάθε κύμα που είχαμε έχει οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών. Και παρόλο που μπορούμε ναπεριορίσουμε αυτήν την αύξηση, αυτό έχει ένα τίμημα για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μας. Και έτσι… προς τα εμπρός, θα πρέπει να είμαστε πολύ επιθετικοί απέναντι στο XXB.1.5. ή οποιαδήποτε άλλη παρ αλλαγή εμφανίζεται».

Υπό αυτές τις συνθήκες, η βαθμολογική υποκρισία της ανακοίνωσης της κυβέρνησης Τριντό ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα ελέγχονται για COVID-19 κατά την άφιξή τους από τις 5 Ιανουαρίου είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει την πολιτική της για το Zero COVID τον Νοέμβριο, η οποία οδήγησε αναμενόμενα σε ένα μαζικό ξέσπασμα στη χώρα, είναι αυτή που η καναδική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ιμπεριαλιστικό σύμμαχό της των ΗΠΑ, έχει ζητήσει εδώ και καιρό.

Ενώ επιτρέπει στο XBB.1.5 να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στο σπίτι, η κυβέρνηση Τριντό και το ίδρυμα δημόσιας υγείας θα έβαλαν τον πληθυσμό να πιστέψει ότι ανησυχεί βαθιά για την προστασία της υγείας του, απαγορεύοντας στους ταξιδιώτες από την Κίνα που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Όπως επισήμαναν ειδικοί της ιατρικής και της δημόσιας υγείας με αρχές, αυτή η πολιτική δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του καναδικού κοινού. Είναι μια πολιτική ρητώς πολιτικής φύσης, που χρησιμεύει μόνο για να δηλητηριάσει την κοινή γνώμη προς την Κίνα και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει τη δημόσια υποστήριξη για την Ουάσιγκτον και τις επιθετικές προετοιμασίες της Οτάβα να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Κίνας.

πηγή: Μάλκολμ Φίντλερ

Print Friendly, PDF & Email