Τί σημαίνει η εξαγορά της ΑΕΚ από τον Μάριο Ηλιόπουλο – Γιατί πούλησε ο Μελισσανίδης

Θολά παραμένουν κεντρικά σημεία της συμφωνίας Μελισσανίδη – Ηλιόπουλο για την πώληση της ΑΕΚ, καθώς δεν ανακοινώθηκε κανένα τίμημα, ούτε δόθηκε αίσθηση ποσού.

Την πώληση της ΑΕΚ, αλλά χωρίς να γνωστοποιήσει το ποσό, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ενώ παρουσίασε τον νέο ιδιοκτήτη Μάριο Ηλιόπουλο, ιδιοκτήτη της SeaJets.

Πρόκειται για συναλλαγή που έχει έντονο πολιτικό άρωμα και έρχεται μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και αφού η ΑΕΚ κατέκτησε τρία κύπελλα και ένα πρωτάθλημα, ενώ έχασε και το τελευταίο μέσα από τα… χέρια της.

Η αλήθεια είναι ότι η μεταβίβαση αν και αιφνιδιαστική για πολλούς, δεν ήταν απρόσμενη γενικά. Ο Μάριος Ηλιόπουλος είχε από καιρό κάνει την εμφάνισή του στο πλευρό του Δημήτρη Μελισσανίδη στους αγώνες και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2023… δίνοντας σαφείς ενδείξεις για όσους είχαν ανοιχτά μάτια.

Πολιτικά, η αποχώρηση του Δημήτρη Μελισσανίδη έρχεται μετά την απομάκρυνση μιας σειράς πολιτικών στελεχών, με οποία -σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη- είχε στενές σχέσεις και τα οποία είχαν την ευθύνη διαμόρφωσης του πλαισίου της Superleague μέσω της ΕΠΟ… Τα τελευταία χρόνια ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα είχε στοχοποιήσει τον ιδιοκτήτη της ΑΕΚ και το Μαξίμου, τους οποίους κατηγόρησε για τη διαμόρφωση συστήματος που παρεμπόδιζε την άνοδο του Ολυμπιακού.

Αποκορύφωμα της έντασης Μαρινάκη – Μητσοτάκη για το ποδόσφαιρο ήταν η αποκάλυψη από τον εφοπλιστή της προσπάθειας του Μαξίμου να ρίξει γέφυρες με την επίσκεψη στο σπίτι του του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του διευθυντή του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Γιάννη Μπραττάκου, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση αμφοτέρων από την κυβέρνηση.

Έκτοτε, οι εντάσεις βρίσκονται σε φθίνουσα τροχιά, με τον τελευταίο σημείο την αποχώρηση του Αλέξη Κούγια από τη θέση του αντιπροέδρου και νομικού συμβούλου του Ολυμπιακού, αφού προηγουμένως είχε επιτεθεί προσωπικά στον Δημήτρη Μελισσανίδη και είχε μιλήσει δημοσίως για τις σχέσεις του αποπεμφθέντος διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και ξαδέρφου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, με το σύστημα Μελισσανίδη.

Έτσι, η αποχώρηση του Δημήτρη Μελισσανίδη από την ΑΕΚ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ σίγουρα οδηγεί σε αποφόρτιση των σχέσεων Μαρινάκη – Μαξίμου, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέγραψε μεγάλες απώλειες στις Ευρωεκλογές.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος, από την άλλη πλευρά, έχει προκαλέσει τις δικές του εντάσεις, από τις οποίες κατάφερε να βγάλει και λεφτά. Ενδεικτική είναι η σύγκρουση με την Πειραιώς για το delisting της Marfin και το μέλλον της Attica Group. Σε αυτή τη σύγκρουση ο Μάριος Ηλιόπουλος έχτισε θέση στη μετοχή της MIG στο Χ.Α και πιέζοντας ως μέτοχος μειοψηφίας πέτυχε την αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος από την Πειραιώς. Ο ίδιος προσπάθησε να μπλοκάρει και τη συγχώνευση Attica Group – ΑΝΕΚ, χωρίς να τα καταφέρει, αλλά κι εκεί δεν είναι σαφές αν υπήρξε κάποιου είδους παρασκηνιακός συμβιβασμός.

Έτσι, ο νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΚ αποδεικνύει ότι είναι επίμονος, δεν φοβάται τις συγκρούσεις και ξέρει να κερδίζει από αυτές. Η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα, τόσο για την ΑΕΚ όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος εξαγοράζοντας την ΑΕΚ λαμβάνει “προίκα” το ΑΕΚ OPAP Arena, με τη χρήση του για 49 χρόνια, τα έσοδα από το οποίο συντηρούν τον Ερασιτέχνη. Επίσης, θα διατηρήσει την προνομιακή σχέση με τον ΟΠΑΠ, ενώ θα διαπραγματευτεί με τα κανάλια τα δικαιώματα για τους αγώνες της ΑΕΚ.

Μέσω της ΑΕΚ ο Μάριος Ηλιόπουλος αποκτά πρόσβαση στο ιδιαίτερα κλειστό κλαμπ των ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ομάδων στην Ελλάδα, με τους ιδιοκτήτες κορυφαίων ομάδων της Superleague να έχουν συνήθως άμεση πρόσβαση στο Μαξίμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η αποχώρηση Μελισσανίδη

Ο συγκινημένος Δημήτρης Μελισσανίδης παρουσίασε τον Μάριο Ηλιόπουλο ως τον νέο ιδιοκτήτη της ΑΕΚ. Αναφέρθηκε στους λόγους που τον επέλεξε για τη διαδοχή, τόνισε ότι θα είναι δίπλα του στα πρώτα του βήματα, ενώ αποκάλυψε ότι ο κ. Ηλιόπουλος είχε συνάντηση και με τον Ματίας Αλμέιδα.

Μιλώντας συγκινημένος από την Αίθουσα Τύπου της OPAP Arena, ο Δημήτρης Μελισσανίδης τόνισε αρχικά τους λόγους που κατέληξε στον κ. Ηλιόπουλο, υπογραμμίζοντας πως σκεφτόταν την επόμενη μέρα της ομάδας τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο:

«Το ταξίδι έφτασε στο τέλος. Ήρθαμε να σας παρουσιάσω τον κύριο Ηλιόπουλο. Είναι ένας νέος άνθρωπος, ένας νέος προστάτης της ομάδας μας. Το σκέφτηκα πολύ, το δουλεύω ένα με ενάμιση χρόνο στο μυαλό μου. Κατέληξα στον Μάριο γιατί ξέρω τον χαρακτήρα του, ξέρω τις φιλοδοξίες του. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει. Θα είμαι δίπλα του μέχρι να βρει τον βηματισμό του. Είναι αυτοδημιούργητος, έχει πολλά χρήματα και αισθάνομαι σιγουριά ότι η ΑΕΚ θα έχει συνέχεια»,

υπογράμμισε, προσθέτοντας στη συνέχεια τι παραλαμβάνει ο νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΚ:

«Το ποδόσφαιρο είναι η βάση της κοινωνίας. Κι εγώ πρέπει να είμαι προσεκτικός στη διαδοχή. Θα κριθώ κι εγώ κάποια στιγμή. Είμαι και συγκινημένος. Πρέπει να πω όμως ότι η απόφαση που έχω πάρει είναι η σωστή. Ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος είναι ο νέος ιδιοκτήτης. Παραλαμβάνει ένα κλαμπ με πολλή υγεία και ικανά στελέχη. Ένα αθλητικό κέντρο, τα δύο Μουσεία και για 49 χρόνια την εκμετάλλευση του γηπέδου μας γιατί το γήπεδο ανήκει στον Ερασιτέχνη και από τα έσοδά του συντηρείται ο Ερασιτέχνης και τα τμήματά του».

Στη συνέχεια ο Μελισσανίδης αποκάλυψε ότι ενδιαφέρον υπήρξε και από ένα αμερικανικό fund, προσθέτοντας πως υπάρχει δέσμευση του Ηλιόπουλου να ολοκληρώσει το προπονητικό κέντρο της ομάδας:

«Μέσα στην όλη συμφωνία, είχα να σας πω ότι είχα προτάσεις από fund της Αμερικής με μεγάλα ποσά. Αλλά δεν ήθελα να βάλω την ΑΕΚ σε περιπέτειες με ανθρώπους που δεν ξέρω γιατί είχαμε και τις παλιότερες εμπειρίες. Μέσα στη συμφωνία είναι δέσμευση του κ. Ηλιόπουλου να τελειώσει το αθλητικό μας κέντρο με το ξενοδοχείο και έτσι η ΑΕΚ πλέον θα κάνει αυτά που είχαμε δεσμευτεί»,

επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια ότι θα είναι μαζί στα πρώτα του βήματα:

«Αγαπάω το ποδόσφαιρο, αλλά ας μην κρυβόμαστε και η ηλικία και η υγεία… Στο ποδόσφαιρο αισθάνομαι καλύτερος από πολλούς αλλά όχι από όλους. Θα είμαι δίπλα στον Μάριο. Όλα τα στελέχη είναι ταλιμπάν, θα είναι δίπλα του για να έχει συνέχεια η προσπάθεια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς όλα αυτά τα χρόνια, αυτήν την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί. Είχα πει και παλιότερα ότι κάποια στιγμή το ταξίδι θα τελειώσει για μένα. Πιστεύω πως ότι δεσμεύτηκα το 2011 τα έκανα πράξη. Αλλά μεγαλώνουμε, έχω περάσει και ένα σοβαρό θέμα με την υγεία. Ήρθε η στιγμή να αποχωρήσω. Κρατάω τη σουίτα μου, θα είμαι εδώ, θα σας βλέπω, θα είμαι σε επαφή με τον Μάριο, που τον ξέρω αρκετά χρόνια».

Η τοποθέτηση του Μάριου Ηλιόπουλου

Ο Μάριος Ηλιόπουλος στις πρώτες του δηλώσεις ως ουσιαστικά νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, ανέφερε πως θα δώσει και την ψυχή του για να μπορέσει η Ένωση να κατακτά τίτλους.
Μετά τον Δημήτρη Μελισσανίδη τον λόγο σε αυτή την σημαντική ημέρα για την ΑΕΚ πήρε ο Μάριος Ηλιόπουλος, ο άνθρωπος που ουσιαστικά είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Ένωσης. Ο κύριος Ηλιόπουλος αρχικά ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις:

«Είναι μεγάλη τιμή, μεγάλη μέρα σήμερα, στον ναό της ΑΕΚ, σε αυτό το απίστευτο γήπεδο, την Αγια-Σοφιά, που όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πως δεν κάνω κολακείες, αυτό το ναό, το ναό της ΑΕΚ, μόνο ο Μελισσανίδης μπορούσε να τελειώσει, με όσες δυσκολίες και τρικλοποδιές πήγαν να μπουν. Γνωρίζετε ότι δεν γλείφω, από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το επαναστατικό προφίλ και ο τρόπος που σκέφτομαι, δεν μου επιτρέπουν να μασάω τα λόγια μου.

Ο Μελισσανίδης είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που πέρασε από το ποδόσφαιρο τα τελευταία 30 χρόνια, ένας χαρισματικός άνθρωπος, ένας κολοσσός που θα μείνει στην ιστορία ως ευεργέτης της ΑΕΚ. Η τιμή που μου έκανε να μου παραδώσει τα ηνία της ΑΕΚ, θυμίζοντας πως είναι η μεγάλη του αγάπη και το παιδί του, έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά. Η παράδοση των ηνίων έχει μεγάλη ευθύνη.

Η παιδεία και η υγεία είναι αλληλένδετα πράγματα που έχει ανάγκη κάθε σύγχρονη χώρα. Χωρίς παιδεία δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο αθλητισμός είναι αναπόστατο κομμάτι της παιδείας. Μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία από την Ελλάδα, παροδικά θυμήθηκαν ότι υπάρχει και ο αθλητισμός. Δυστυχώς είμαστε μια χώρα χωρίς υποδομές και εκεί που έγιναν υποδομές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητα πολλά ολυμπιακά κέντρα και σκουριάζουν. Έχω δεσμευτεί στον κ. Μελισσανίδη πως έχω όραμα στις ακαδημίες, είναι το κομμάτι που θέλουμε να επενδύσουμε, που δεν είναι σύνηθες εκτός εξαιρέσεων στην Ελλάδα.

Ο αθλητισμός, η ταχύτητα, η αδρεναλίνη είναι στοιχεία της ζωής μου. Με τη βοήθεια του Θεού και του σύμπαντος έχω πετύχει αυτά που επεδίωξα στη ζωή μου και που οραματίστηκα. Στους αγώνες στίβου ως μαθητής και εν συνεχεία για 14 φορές πρωταθλητής στον μηχανοκίνητο. Η SeaJets ξεκίνησε ως μικρή εταιρία, αλλά τώρα είναι κεφάλαιο για τη ναυτιλία, είναι πυλώντας του ελληνικού τουρισμού και έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό. Εκεί βασίζεται η ελληνική οικονομία για τον εισερχόμενο τουρισμό.

Η SeaJets έχει προσφέρει πολλά στον αθλητισμό, στο Ράλι Ακρόπολις, σε ομάδες δωρεές, μετακινήσεις σε σωματεία, δωρεές σε υποδομές… Θα γίνουν δράσεις και στη μνήμη του πατέρα μου που έχασα πριν ενάμιση χρόνο. Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα, με ενδιαφέρει να είμαι αρχιστράτηγος στη μάχη σε ένα δύσκολο πεδίο, όπως το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τις ρίζες μας, όπως το έκανε ο κ. Μελισσανίδης. Η ΑΕΚ είναι η ομάδα με την πιο ένδοξη ιστορία, γιατί μετά από καταστροφές, διωγμό και προσφυγιά κατάφερε να ενωθεί και να ενώσει. Η ΑΕΚ είναι δεμένη με την ψυχή όλων των Ελλήνων. Θα δώσω το μυαλό,την ψυχή, το είναι μου, για να κατακτώ τίτλους γιατί η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη ιδέα, που πρέπει να κρατάμε φυλακτό και να μείνει στους αιώνες των αιώνων. Ζήτω η ΑΕΚ».

Στην συνέχεια ο Μάριος Ηλιόπουλος αποχώρησε και δεν δέχθηκε ερωτήσεις, καθώς τονίστηκε πως σε λίγες ημέρες θα δώσει ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου.

Print Friendly, PDF & Email