Τι προνοεί η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών

Πρόταση νόμου για φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες λόγω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων και δημιουργία ειδικού ταμείου το οποίο θα επιδοτεί δανειολήπτες από τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, κατάθεσε το ΑΚΕΛ στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο επικεφαλής του τομέα οικονομίας του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου ανέφερε ότι η πρόταση νόμου προνοεί την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 5% επί των καθαρών εσόδων από τόκους για τα έτη 2023 και 2024, και τη δημιουργία ταμείου με τα χρήματα αυτά ώστε να υλοποιούνται σχέδια του κράτους για τη στεγαστική πολιτική.

Εξήγησε ότι με την πρόταση του ΑΚΕΛ αναμένεται να προκύψουν έσοδα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε έτος, τα οποία θα διοχετευθούν σε ειδικό ταμείο επιδότησης του επιτοκίου σε στεγαστικά δάνεια δανειοληπτών από τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Παράλληλα η πρόταση νόμου θέτει και ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτραπεί η μετακύληση του βάρους στους δανειολήπτες.

Η πρόταση, την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, αναμένεται να παραπεμφθεί στην αρμόδια Επιτροπή για συζήτηση και να επανέλθει πίσω στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, στη βάση της πρακτικής η οποία εφαρμόζεται για όλα τα νομοθετήματα.

Print Friendly, PDF & Email