Τι πραγματικά συνέβη στις 7 Οκτωβρίου;

Το antapocrisis αναδημοσιεύει την έρευνα του The Cradle των Robert Inlakesh και Sharmine Narwani γύρω από το τι πραγματικά συνέβη στις 7 Οκτωβρίου. Επικαλούμενο πραγματικές μαρτυρίες και ισραηλινές πηγές, το περιοδικό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προκύπτουν διαρκώς αποδείξεις για το ότι οι μισοί τουλάχιστον Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν ήταν μαχητές, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για ορισμένους από τους δικούς τους θανάτους αμάχων και ότι το Τελ Αβίβ διέδωσε ψευδείς ιστορίες περί “φρικαλεοτήτων της Χαμάς” για να δικαιολογήσει την καταστροφική αεροπορική επίθεση εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.
Τόσο το συγκεκριμένο άρθρο όσο και πλήθος πηγών επιβεβαιώνουν ότι η κατασκευασμένη εικόνα για βιασμούς, αποκεφαλισμούς, μαζικές δολοφονίες αμάχων κοκ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν αντιστοιχούν στη λογική που υπήρξε πίσω από την επιθετική επιχείρηση της Χαμάς. Ήταν μια κατασκευασμένη επικοινωνιακή καταιγίδα που χρησιμοποιήθηκε από το σιωνιστικό καθεστώς παραπληροφόρησης και προπαγάνδας ώστε να εδραιωθεί η ρατσιστική άποψη που κυκλοφορεί στη Δύση για “ισλαμοφασίστες”, “καθυστερημένους”, “απολίτιστους”, “αδίστακτους”, “τρομοκράτες”, αλλά και να αιτιολογηθεί η μαζική δολοφονία αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό που ακολούθησε τις επόμενες μέρες.
Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αρχίζει τώρα να διαμορφώνεται μια σαφέστερη εικόνα για το τι συνέβη – ποιοι πέθαναν και ποιοι σκοτώθηκαν.

Αντί για την ολοσχερή σφαγή αμάχων που ισχυρίζεται το Ισραήλ ότι διαπράχθηκε το Σάββατο στις 8 Οκτωβρίου, τα ελλιπή στοιχεία που δημοσίευσε η εβραϊκή εφημερίδα Haaretz δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα ήταν στην πραγματικότητα μάχιμοι ένστολοι – στρατιώτες ή αστυνομικοί.

Εν τω μεταξύ, δύο εβδομάδες καταιγιστικών αναφορών από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι η Χαμάς φέρεται να σκότωσε περίπου 1.400 Ισραηλινούς πολίτες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, είχαν σκοπό να φουντώσουν τα συναισθήματα και να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για την αδιανόητη καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας και του άμαχου πληθυσμού της από το Ισραήλ.

Οι αφηγήσεις για τον αριθμό των Ισραηλινών νεκρών έχουν φιλτραριστεί και διαμορφωθεί, έτσι ώστε να υποδηλώνουν ότι εκείνη την ημέρα σημειώθηκε μια μαζική σφαγή αμάχων, με μωρά, παιδιά και γυναίκες να αποτελούν τους κύριους στόχους της τρομοκρατικής επίθεσης.

Τώρα, τα λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις απώλειες που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Από τις 23 Οκτωβρίου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο έχει δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με 683 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης υπό την ηγεσία της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων τους και των τοποθεσιών όπου έχασαν τη ζωή τους στις 7 Οκτωβρίου.

Από αυτούς, 331 θύματα – ή το 48,4% – έχει επιβεβαιωθεί ότι ήταν στρατιώτες και αστυνομικοί, πολλοί από αυτούς γυναίκες. Άλλοι 13 περιγράφονται ως μέλη των υπηρεσιών διάσωσης και οι υπόλοιποι 339 θεωρούνται φαινομενικά πολίτες.

Αν και ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης και αντιπροσωπεύει μόνο το ήμισυ περίπου του δηλωμένου από το Ισραήλ αριθμού των νεκρών, σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς της συμπλοκής αναγνωρίζονται σαφώς ως ισραηλινοί μαχητές.

Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος παιδιού κάτω των τριών ετών, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ισραηλινή αφήγηση ότι τα μωρά ήταν στόχος των παλαιστίνιων μαχητών της αντίστασης. Από τα 683 συνολικά θύματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, επτά ήταν ηλικίας μεταξύ 4 και 7 ετών και εννέα μεταξύ 10 και 17 ετών. Τα υπόλοιπα 667 θύματα φαίνεται να είναι ενήλικες.

Ηλικιακή κατανομή των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου (από τις 23 Οκτωβρίου).

Ο αριθμός και η αναλογία των Παλαιστινίων αμάχων και των παιδιών μεταξύ των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες – πάνω από 5.791 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων 2.360 παιδιών και 1.292 γυναικών, και πάνω από 18.000 τραυματίες – είναι πολύ υψηλότερος από οποιονδήποτε από αυτούς τους ισραηλινούς αριθμούς από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Επανεξετάζοντας τα γεγονότα

Η τολμηρή στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία της Χαμάς, με την κωδική ονομασία Al-Aqsa Flood, εκτυλίχθηκε με μια δραματική επιδρομή τα ξημερώματα, περίπου στις 6:30 π.μ. (ώρα Παλαιστίνης) στις 7 Οκτωβρίου. Αυτή συνοδεύτηκε από ένα συναγερμό σειρήνων που έσπασε τη σιωπή της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, σηματοδοτώντας ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός για την 75χρονη ιστορία του κράτους κατοχής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, περίπου 1.500 Παλαιστίνιοι μαχητές διέσχισαν το τεράστιο διαχωριστικό φράγμα Γάζας-Ισραήλ.

Ωστόσο, αυτή η απόδραση δεν περιορίστηκε μόνο στις δυνάμεις της Χαμάς- πολυάριθμοι ένοπλοι μαχητές που ανήκουν σε άλλες παρατάξεις, όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), παραβίασαν αργότερα τη γραμμή εκεχειρίας, μαζί με άλλους Παλαιστίνιους που δεν ανήκουν σε καμία οργανωμένη πολιτοφυλακή.

Καθώς έγινε φανερό ότι δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη επιχείρηση αντίστασης, εκατοντάδες βίντεο κατέκλυσαν γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα περισσότερα από τα οποία έχει δει το The Cradle, που απεικονίζουν νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους, σφοδρές μάχες με πυροβολισμούς μεταξύ διαφόρων πλευρών και Ισραηλινούς που αιχμαλωτίστηκαν στη Γάζα.

Τα βίντεο αυτά είτε τραβήχτηκαν με τα τηλέφωνα των Ισραηλινών, είτε κυκλοφόρησαν από Παλαιστίνιους μαχητές που κινηματογραφούσαν τη δική τους επιχείρηση. Μόνο λίγες ώρες αργότερα άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια πιο φρικιαστικοί αλλά και εντελώς αμφίβολοι ισχυρισμοί.

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί για “θηριωδίες της Χαμάς”

Η Aviva Klompas, πρώην συντάκτρια ομιλιών για την ισραηλινή αποστολή στον ΟΗΕ, ήταν η πρώτη Ισραηλινή που διέδωσε τον ισχυρισμό ότι υπήρχαν αναφορές για “ισραηλινά κορίτσια που βιάζονταν και τα σώματά τους σέρνονταν στους δρόμους“.

Το δημοσίευσε αυτό στο X στις 21:18 (ώρα Παλαιστίνης), στις 7 Οκτωβρίου, αν και σε ένα δημοσίευμα που δημοσίευσε η Klompas στο Newsweek στις 12:28 π.μ. (ώρα Παλαιστίνης), στις 8 Οκτωβρίου, δεν έκανε καμία αναφορά σε οποιαδήποτε σεξουαλική βία.

Η Klompas είναι επίσης συνιδρύτρια του Boundless Israel, μιας “δεξαμενής σκέψης-δράσης” που εργάζεται “για την αναζωογόνηση της εκπαίδευσης στο Ισραήλ και την ανάληψη τολμηρής συλλογικής δράσης για την καταπολέμηση του αντι-εβραϊκού μίσους”. Μια “απροκάλυπτα σιωνιστική” φιλανθρωπική ομάδα που εργάζεται για την προώθηση ισραηλινών αφηγήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μοναδική περίπτωση που προβάλλεται ως απόδειξη βιασμού ήταν αυτή μιας νεαρής Γερμανοϊσραηλινής γυναίκας ονόματι Shani Louk, η οποία βιντεοσκοπήθηκε μπρούμυτα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και ευρέως θεωρήθηκε νεκρή.

Δεν ήταν σαφές αν οι μαχητές που κινηματογραφήθηκαν μαζί με τη Λουκ στο όχημα με προορισμό τη Γάζα ήταν μέλη της Χαμάς, καθώς δεν φέρουν τις στολές ή τα διακριτικά των στρατευμάτων της Αλ Κασάμ που αναγνωρίζονται σε άλλα βίντεο της Χαμάς – μερικοί μάλιστα φορούσαν καθημερινά πολιτικά ρούχα και σανδάλια.

Αργότερα, η μητέρα της ισχυρίστηκε ότι είχε αποδείξεις ότι η κόρη της ήταν ακόμη ζωντανή, αλλά είχε υποστεί σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Αυτό ταιριάζει με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς, σύμφωνα με τις οποίες η Λουκ νοσηλευόταν για τα τραύματά της σε ένα μη προσδιορισμένο νοσοκομείο της Γάζας.

Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, την ημέρα που προέκυψαν αυτοί οι ισχυρισμοί για βιασμό, οι Ισραηλινοί δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Οι ένοπλες δυνάμεις τους δεν είχαν ακόμη εισέλθει σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες, από τις περιοχές που απελευθερώθηκαν από την παλαιστινιακή αντίσταση και εξακολουθούσαν να εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις μαζί τους σε πολλαπλά μέτωπα.

Παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι ισχυρισμοί περί βιασμών απέκτησαν τη δική τους ζωή, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ισχυρίζεται, κατά τη διάρκεια ομιλίας του λίγες ημέρες αργότερα, ότι οι ισραηλινές γυναίκες “βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν, και επιδεικνύονται ως τρόπαια” από μαχητές της Χαμάς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το άρθρο του The Forward στις 11 Οκτωβρίου ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι δεν είχε αποδείξεις για τέτοιους ισχυρισμούς για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όταν αργότερα ο στρατός έκανε τους δικούς του ισχυρισμούς για αποκεφαλισμούς, ακρωτηριασμούς ποδιών και βιασμούς, το Reutersεπεσήμανε ότι “το στρατιωτικό προσωπικό που επέβλεπε τη διαδικασία ταυτοποίησης δεν παρουσίασε κανένα εγκληματολογικό στοιχείο με τη μορφή φωτογραφιών ή ιατρικών αρχείων”. Μέχρι σήμερα, δεν έχει παρουσιαστεί κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο για αυτές τις φρικαλεότητες.

Άλλοι εξωφρενικοί ισχυρισμοί, όπως η ιστορία ότι η Χαμάς “αποκεφάλισε 40 μωρά” έγιναν πρωτοσέλιδα και πρωτοσέλιδα σε αμέτρητα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ακόμη και ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι είδε “επιβεβαιωμένες φωτογραφίες τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν μωρά“. Οι ισχυρισμοί ανάγονται στον ισραηλινό έφεδρο έποικο και στρατιώτη David Ben Zion, ο οποίος έχει υποκινήσει στο παρελθόν βίαιες ταραχές κατά των Παλαιστινίων και έχει ζητήσει την εξάλειψη της πόλης Huwara στη Δυτική Όχθη. Δεν προσκομίστηκαν ποτέ στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν είχε δει ποτέ τέτοιες φωτογραφίες.

Το σχέδιο της Χαμάς

Υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου αξιόπιστα στοιχεία ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν σχέδιο – ή ότι σκόπιμα επεδίωκαν να σκοτώσουν ή να βλάψουν άοπλους Ισραηλινούς πολίτες στις 7 Οκτωβρίου. Από το διαθέσιμο υλικό, βλέπουμε ότι εμπλέκονται κυρίως με τις ένοπλες ισραηλινές δυνάμεις, και ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων στρατιωτών κατοχής. Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ, Αμπού Ομπέιντα, στις 12 Οκτωβρίου:

“Η επιχείρηση Al-Aqsa Flood είχε στόχο να καταστρέψει τη Μεραρχία της Γάζας (μονάδα του ισραηλινού στρατού στα σύνορα της Γάζας), η οποία δέχθηκε επίθεση σε 15 σημεία, ενώ ακολούθησε επίθεση σε 10 ακόμη σημεία στρατιωτικής σημασίας. Επιτεθήκαμε στην τοποθεσία Zikim και σε αρκετούς άλλους οικισμούς έξω από το αρχηγείο της Μεραρχίας της Γάζας”.

Ο Abu Obeida και άλλα στελέχη της αντίστασης ισχυρίζονται ότι ο άλλος βασικός στόχος της επιχείρησής τους ήταν να συλλάβουν ισραηλινούς αιχμαλώτους που θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με τους περίπου 5.300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Σάλεχ Αλ Αρούρι, σε συνέντευξή του μετά την επιχείρηση, τόνισε: “Έχουμε έναν μεγάλο και ποιοτικό αριθμό στρατιωτικών και ανώτερων αξιωματικών. Το μόνο που μπορούμε να πούμε τώρα είναι ότι η ελευθερία των κρατουμένων μας είναι προ των πυλών”.

Και οι δύο πλευρές παίζουν αυτό το παιχνίδι: Από την έναρξη της στρατιωτικής του επίθεσης στη Γάζα, το Ισραήλ έχει συλλάβει και φυλακίσει περισσότερους από 1.200 Παλαιστίνιουςστην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 38 συμφωνίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των παρατάξεων της αντίστασης και του Τελ Αβίβ – συμφωνίες στις οποίες οι Ισραηλινοί συχνά αντιστέκονται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ενώ αυτού του είδους οι μαρτυρίες διαρρέουν, αναφορές αναδύονται ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν εντείνει την κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια, ακόμη και τη δολοφονία των Παλαιστινίων κρατουμένων υπό την επιτήρησή τους – μια παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης, τις οποίες, κατά ειρωνικό τρόπο, ένας μη κρατικός φορέας όπως η Χαμάς φαίνεται να έχει ακολουθήσει κατά γράμμα.

Σε σχέση με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, υπάρχουν σίγουρα κάποια βίντεο που απεικονίζουν πιθανώς άοπλους Ισραηλινούς, οι οποίοι σκοτώνονται μέσα στα οχήματά τους ή στις εισόδους των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε τα παλαιστινιακά στρατεύματα να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση.

Υπάρχουν επίσης βίντεο που δείχνουν τους μαχητές να εμπλέκονται σε ανταλλαγές πυρών με ένοπλες ισραηλινές δυνάμεις, όπου υπήρχαν άοπλοι Ισραηλινοί που προσπαθούσαν να καλυφθούν ενδιάμεσα, και επιπλέον βίντεο με μαχητές να πυροβολούν προς σπίτια και να ρίχνουν χειροβομβίδες σε οχυρωμένες περιοχές. Μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων δείχνουν επίσης ότι χειροβομβίδες ρίχτηκαν σε καταφύγια, αν και δεν είναι σαφές από ποιον.

Ακόμη και στο ισραηλινό “ρέιβ πάρτι ειρήνης”, το οποίο έχει αναφερθεί ως η πιο θανατηφόρα επίθεση που διέπραξαν οι Παλαιστίνιοι μαχητές κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους, εμφανίστηκαν βίντεο που φαίνεται να δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ μέσα από ένα πλήθος άοπλων πολιτών, προς στόχους που πίστευαν ότι ήταν μέλη της Χαμάς. Το ABC News μετέδωσε επίσης ότι ένα ισραηλινό τανκ είχε κατευθυνθεί προς το σημείο του φεστιβάλ.

Μια ισραηλινή σφαγή στο Κιμπούτς Μπε’ερί;

Στο ρεπορτάζ του για τα γεγονότα στο Κιμπούτς Be’eri, το ABC News φωτογράφισε κομμάτια πυροβολικού που έμοιαζαν με ισραηλινά πυρομαχικά έξω από ένα βομβαρδισμένο σπίτι. Ο δημοσιογράφος, David Muir, ανέφερε ότι αργότερα βρέθηκαν μαχητές της Χαμάς, καλυμμένοι με πλαστικές σακούλες.

Επιπλέον, βίντεο από τη σκηνή δείχνουν σπίτια που φαίνεται να έχουν χτυπηθεί από πυρομαχικά που δεν είχαν στην κατοχή τους οι μαχητές της Χαμάς. Ο Muir ανέφερε ότι περίπου 14 άνθρωποι κρατούνταν όμηροι σε ένα κτίριο από Παλαιστίνιους μαχητές.

Ένα εβραιόφωνο άρθρο της Haaretz που δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου, το οποίο εμφανίζεται στα αγγλικά μόνο σε ένα άρθρο του Mondoweiss που πρέπει να διαβάσετε, παρουσιάζει μια πολύ διαφορετική ιστορία για το τι συνέβη στο Be’eri εκείνη την ημέρα. Ένας κάτοικος του Κιμπούτς που έλειπε από το σπίτι του -του οποίου η σύντροφος σκοτώθηκε στη συμπλοκή- αποκαλύπτει νέες εντυπωσιακές λεπτομέρειες:

“Η φωνή του τρέμει όταν η σύντροφός του, η οποία πολιορκούνταν στο καταφύγιο του σπιτιού της εκείνη τη στιγμή, έρχεται στο μυαλό του. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το βράδυ της Δευτέρας (9 Οκτωβρίου) και μόνο αφού οι διοικητές στο πεδίο της μάχης έλαβαν δύσκολες αποφάσεις -συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού σπιτιών με όλους τους ενοίκους τους μέσα, προκειμένου να εξοντώσουν τους τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους- οι IDF ολοκλήρωσαν την κατάληψη του κιμπούτς. Το τίμημα ήταν τρομερό: τουλάχιστον 112 άνθρωποι του Be’eri σκοτώθηκαν. Άλλοι απήχθησαν. Χθες, 11 ημέρες μετά τη σφαγή, ανακαλύφθηκαν τα πτώματα μιας μητέρας και του γιου της σε ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια. Πιστεύεται ότι και άλλα πτώματα βρίσκονται ακόμη στα χαλάσματα”.

Φωτογραφικές αποδείξεις της καταστροφής στο Be’eri επιβεβαιώνουν τη μαρτυρία του. Μόνο τα βαριά πυρομαχικά του ισραηλινού στρατού θα μπορούσαν να καταστρέψουν κατοικίες με αυτόν τον τρόπο.

Τα επακόλουθα ή το Κιμπούτς Be’eri μετά την παύση των πυρών των δύο πλευρών

Συμπεριφορές της Χαμάς: Αποδείξεις έναντι ισχυρισμών

Η Yasmin Porat, επιζήσασα από το Κιμπούτς Be’eri, δήλωσε σε συνέντευξή της σε ισραηλινή ραδιοφωνική εκπομπή, που φιλοξενήθηκε από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις “εξόντωσαν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων“, συνεχίζοντας να δηλώνει ότι “υπήρξαν πολύ, πολύ βαριά διασταυρούμενα πυρά” και σημείωσε ακόμη και βομβαρδισμούς από τανκς.

Η Porat είχε παρευρεθεί στο ρέιβ της Nova και κατέθεσε γισ τη μεταχείρισή της σε διάφορες συνεντεύξεις που έδωσε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Εξήγησε ότι όταν κρατούνταν αιχμάλωτη, οι μαχητές της Χαμάς “μας φρουρούσαν”, λέγοντάς της στα εβραϊκά: “Κοίτα με καλά, δεν πρόκειται να σε σκοτώσουμε. Θέλουμε να σε πάρουμε στη Γάζα. Δεν πρόκειται να σε σκοτώσουμε. Γι’ αυτό να είσαι ήρεμη, δεν πρόκειται να πεθάνεις”. Πρόσθεσε επίσης τα εξής:

“Μας δίνουν κάτι να πιούμε πότε πότε. Όταν βλέπουν ότι είμαστε νευρικοί, μας ηρεμούν. Ήταν πολύ τρομακτικό, αλλά κανείς δεν μας φέρθηκε βίαια. Ευτυχώς δεν μου συνέβη τίποτα από αυτά που άκουσα στα μέσα ενημέρωσης”.

Όλο και περισσότερο, και προς τρόμο ορισμένων ισραηλινών αξιωματούχων και ειδησεογραφικών μέσων, ισραηλινοί αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες της αιματοχυσίας καταθέτουν ότι τους φέρθηκαν καλά οι Παλαιστίνιοι μαχητές. Στις 24 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η κρατούμενη Yocheved Lifshitz, η οποία απελευθερώθηκε από τη Χαμάς την προηγούμενη ημέρα, είχε τη δυνατότητα να κάνει δηλώσεις ζωντανά στον αέρα.

Καθώς την παρέδιδαν σε μεσάζοντες του Ερυθρού Σταυρού, η κάμερα έπιασε την ηλικιωμένη Ισραηλινή αιχμάλωτη να γυρίζει πίσω για να σφίξει το χέρι του απαγωγέα της από τη Χαμάς στο τελευταίο αντίο. Η ζωντανή εκπομπή της Lifshitz, στην οποία μίλησε για τη δοκιμασία των δύο εβδομάδων, “εξανθρώπισε” ακόμη περισσότερο τους απαγωγείς της Χαμάς, καθώς διηγήθηκε την καθημερινή της ζωή με τους μαχητές:

“Ήταν πολύ φιλικοί απέναντί μας. Μας φρόντισαν. Μας έδωσαν φάρμακα και μας περιποιήθηκαν. Ένας από τους άνδρες που ήταν μαζί μας τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα με μοτοσικλέτα. Οι τραυματιοφορείς τους (της Χαμάς) φρόντισαν τα τραύματά του, του έδωσαν φάρμακα και αντιβιοτικά. Οι άνθρωποι ήταν φιλικοί. Διατηρούσαν το μέρος πολύ καθαρό. Ανησυχούσαν πολύ για εμάς”.

Περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι σε πολλές αναφορές δυτικών δημοσιογράφων που βρίσκονται επί τόπου, η πλειονότητα των πληροφοριών σχετικά με τη δράση των μαχητών της Χαμάς προέρχεται από τον ισραηλινό στρατό – που είναι ενεργός συμμετέχοντας στη σύγκρουση.

Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ιδίως λόγω της κλίμακας των καταστροφών στις υποδομές, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν σκοτώσει σκόπιμα αιχμαλώτους, να έχουν πυροβολήσει σε λανθασμένους στόχους ή να έχουν μπερδέψει Ισραηλινούς με Παλαιστίνιους στις ανταλλαγές πυρών. Εάν η μόνη πηγή πληροφοριών για έναν σοβαρό ισχυρισμό που διατυπώνεται είναι ο ισραηλινός στρατός, τότε πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχει πολλούς λόγους να αποκρύπτει περιπτώσεις φιλικών πυρών.

Τα φιλικά πυρά των Ισραηλινών ήταν ανεξέλεγκτα, ακόμη και τις ημέρες που ακολούθησαν, από έναν στρατό με πολύ μικρή πραγματική εμπειρία μάχης. Στην πόλη Ashkelon (Askalan) στις 8 Οκτωβρίου, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και φώναζαν προσβλητικά πάνω από το σώμα ενός άνδρα που πίστευαν ότι ήταν μαχητής της Χαμάς, αλλά αργότερα συνειδητοποίησαν ότι είχαν εκτελέσει έναν Ισραηλινό συμπατριώτη τους. Αυτό είναι μόνο ένα από τα τρία τέτοια παραδείγματα φιλικών πυρών μέσα σε μία ημέρα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία Ισραηλινών από τα ίδια τους τα στρατεύματα.

Μέσα στην ομίχλη του πολέμου, τα μέρη της σύγκρουσης έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες για το τι συνέβη κατά την αρχική επιδρομή και τα επακόλουθά της. Δεν αμφισβητείται ότι οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στον ισραηλινό στρατό, αλλά θα υπάρξει άφθονη συνεχής συζήτηση σχετικά με όλα τα υπόλοιπα, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Χρειάζεται επειγόντως μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη, διεθνής έρευνα, η οποία θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Ούτε οι Ισραηλινοί ούτε οι Αμερικανοί θα συμφωνήσουν σε αυτό, γεγονός που από μόνο του υποδηλώνει ότι το Τελ Αβίβ έχει πολλά να αποκρύψει.

Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα υπομένουν συνεχείς, αδιάκριτες επιθέσεις με τα πιο εξελιγμένα βαρέα όπλα που υπάρχουν, ζώντας κάτω από τη διαρκή απειλή του αναγκαστικού και δυνητικά μη αναστρέψιμου εκτοπισμού. Αυτός ο ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός κατέστη δυνατός μόνο χάρη στην πλημμύρα των ανυπόστατων ιστοριών περί “φρικαλεοτήτων της Χαμάς” που άρχισαν να κυκλοφορούν τα μέσα ενημέρωσης από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Πηγή: The Cradle

Μετάφραση: antapocrisis

Συγγραφείς: Robert Inlakesh και Sharmine Narwani

Print Friendly, PDF & Email