Θετικά αποτελέσματα από την 4ημερη εβδομάδα εργασίας στην Πορτογαλία

Από Denise Fernandes

Οι εταιρείες στην Πορτογαλία που εισήγαγαν την τετραήμερη εβδομάδα ανέφεραν μέση μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας κατά 13,7%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πιλοτικού προγράμματος που παρουσιάστηκαν την Τρίτη από τους συντονιστές της μελέτης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, 41 εταιρείες δοκίμασαν την τετραήμερη εβδομάδα στην Πορτογαλία, για περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους. Από αυτές, οι 21 εταιρείες ξεκίνησαν τη δοκιμή τον Ιούνιο του 2023, με 332 εργαζόμενους.

«Κατά μέσο όρο, η τετραήμερη εβδομάδα συνεπάγεται μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας κατά 13,7% (από 39,3 σε 34 ώρες, όπως αναφέρουν οι εταιρείες)», σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασαν ο Pedro Gomes, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και η Rita Fontinha, καθηγήτρια στρατηγικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Ωστόσο, η μελέτη αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο πείραμα ανέφεραν λιγότερη μείωση του αριθμού των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας κατά 11,3%, από 41,1 ώρες σε 36,5 ώρες.

Στην πλειονότητα των εταιρειών (58,5%), οι εργαζόμενοι έχουν μία ημέρα ρεπό την εβδομάδα, ενώ το 41,5% των εταιρειών επιλέγει ένα δεκαπενθήμερο εννέα ημερών, εναλλάσσοντας την τετραήμερη εβδομάδα με την πενθήμερη.

Στο 20% των εταιρειών, το ρεπό ήταν την Παρασκευή, δηλαδή «μόνο σε οκτώ εταιρείες η Παρασκευή ήταν το νέο Σάββατο», ενώ οι υπόλοιπες επέλεξαν διαφορετικές μορφές, δήλωσε ο Pedro Gomes.

Πάνω από το 70% των εταιρειών έχουν υιοθετήσει οργανωτικές αλλαγές, όπως η μείωση του αριθμού και της διάρκειας των συσκέψεων, η δημιουργία μπλοκ εργασίας ή η υιοθέτηση νέου λογισμικού, σύμφωνα με τους συντονιστές της μελέτης, γεγονός που δείχνει ότι το 95% των εταιρειών αξιολογεί θετικά το πείραμα αυτό.

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είχε επίσης αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Ο δείκτης άγχους μειώθηκε κατά 21%, η κόπωση κατά 23%, η αϋπνία ή τα προβλήματα ύπνου κατά 19%, οι καταθλιπτικές καταστάσεις κατά 21%, η ένταση κατά 21% και η μοναξιά κατά 14%.

Τα επίπεδα εξάντλησης από την εργασία μειώθηκαν επίσης κατά 19% και το ποσοστό των εργαζομένων που θεωρούσαν δύσκολο ή πολύ δύσκολο να συνδυάσουν εργασία και οικογένεια μειώθηκε από 46% σε 8%. Η πλειονότητα (65%) των εργαζομένων άρχισε να περνάει περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους μετά την έναρξη της μείωσης των ωρών εργασίας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το 85% των εργαζομένων «θα συμφωνούσε να μετακινηθεί σε μια εταιρεία με πενθήμερο ωράριο εργασίας μόνο εάν λάμβανε αύξηση μισθού άνω του 20%».

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο Pedro Gomes δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι εταιρείες κατά την εφαρμογή του σχεδίου ήταν ο καθορισμός των μετρήσεων παραγωγικότητας, η διαχείριση της τετραήμερης εβδομάδας κατά τη διάρκεια των περιόδων διακοπών και η δυσκολία αλλαγής της εσωτερικής κουλτούρας για την αποφυγή της σπατάλης χρόνου.

«Η τετραήμερη εβδομάδα, όσο ριζοσπαστική και αν φαίνεται, είναι μια νόμιμη πρακτική διαχείρισης και μπορεί να λύσει πραγματικά προβλήματα για τις εταιρείες», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Εργασίας, επίσης, Miguel Fontes πιστεύει ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είναι «ένα από τα πιο καινοτόμα σχέδια στην Πορτογαλία.

Τέλος, η ίδια η υπουργός Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ana Mendes Godinho, ευχαρίστησε τις εταιρείες και τους εργαζομένους που «τόλμησαν το άγνωστο» συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία και δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «νικηφόρο» έργο που ήδη επαναλαμβάνεται στο Βέλγιο.

Print Friendly, PDF & Email