Θάνατοι που σχετίζονται με τη ρύπανση από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

Με μια ματιά
Μια προσεκτική ανάλυση διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα σχετίζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
Διαπίστωσε επίσης ότι τέτοιοι θάνατοι έχουν μειωθεί λόγω των κανονισμών για την ατμοσφαιρική ρύπανση και της αποχώρησης των σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τα οφέλη για την υγεία από τη συνέχιση της μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αποτελούν σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης από λεπτά σωματίδια (PM 2,5 ). Η έκθεση σε PM 2,5 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Για να κρίνουμε την επιτυχία των μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, πρέπει να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων, που σχετίζονται με συγκεκριμένες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Προηγούμενες προσπάθειες για να γίνει αυτό υποθέτουν ότι το PM 2,5 από όλες τις πηγές είναι εξίσου τοξικό. Αλλά ο άνθρακας PM 2,5 είναι πλούσιος σε διοξείδιο του θείου, μαύρο άνθρακα και μέταλλα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τέτοιες εκπομπές μπορεί να είναι πιο θανατηφόρες από τα PM 2,5 από άλλες πηγές.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Lucas Henneman στο Πανεπιστήμιο George Mason, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και στο UT Austin ξεκίνησαν να εκτιμήσουν τον αριθμό των θανάτων σε εθνικό επίπεδο που σχετίζονται με το PM 2,5 από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Ανέλυσαν ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων με αρχεία θανάτων του Medicare που χρονολογούνται από το 1999. Στη συνέχεια μοντελοποίησαν τα ρεύματα αέρα που μεταφέρουν εκπομπές από 480 μεμονωμένους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Αυτό τους επέτρεψε να εκτιμήσουν την έκθεση σε PM 2,5 άνθρακα όπου ζούσαν και πέθαναν οι άνθρωποι. Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν στο Science στις 23 Νοεμβρίου 2023.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε αύξηση 1 μg/m 3 στα PM 2,5 άνθρακα , η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 1,12%. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του κινδύνου που σχετιζόταν προηγουμένως με τη γενική έκθεση σε PM από όλες τις πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ομάδα εκτίμησε ότι μεταξύ 1999 και α είχαν συμβεί αν δεν εκπομπές από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας άνθρακα.

Υπήρξε μια αξιοσημείωτη μείωση στον αριθμό των θανάτων από PM 2,5 άνθρακα κατά την περίοδο που μελετήθηκε. Από το 2000 έως το 2008, οι θάνατοι που σχετίζονται με PM 2,5 άνθρακα ήταν το 25% όλων των θανάτων που σχετίζονται με PM 2,5 στον πληθυσμό του Medicare. Από το 2013 έως το 2016, οι θάνατοι από PM 2,5 άνθρακα ήταν μόνο το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τα PM 2,5 . Αυτό πιθανότατα οφειλόταν στις αποσύρσεις των σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και στους κανονισμούς για την ατμοσφαιρική ρύπανση που μείωσαν τις εκπομπές.

Περίπου 140 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα συνδέθηκαν το καθένα με περισσότερους από 1.000 υπερβολικούς θανάτους κατά την περίοδο της μελέτης. Δέκα φυτά, όλα βρίσκονται ανατολικά του ποταμού Μισισιπή, συνδέθηκαν με περισσότερους από 5.000 θανάτους. Όταν ένα εργοστάσιο εγκατέστησε τεχνολογία ελέγχου της ρύπανσης (που ονομαζόταν scrubbers εκπομπών) ή έκλεισε, ο αριθμός των σχετικών θανάτων μειώθηκε. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση Keystone στην Πενσυλβάνια ήταν ένας από τους πιο θανατηφόρους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά την περίοδο που μελετήθηκε. Συσχετίστηκε με περισσότερους από 600 θανάτους ετησίως κατά μέσο όρο πριν από την εγκατάσταση μηχανημάτων καθαρισμού εκπομπών. Μετά την εγκατάσταση του πλυντηρίου, αυτός ο αριθμός μειώθηκε σε 80 ετησίως.

«Τα PM 2,5 από τον άνθρακα αντιμετωπίζονται σαν να είναι απλώς ένας ακόμη ατμοσφαιρικός ρύπος. Αλλά είναι πολύ πιο επιβλαβές από ό,τι πιστεύαμε και το βάρος της θνησιμότητας του έχει υποτιμηθεί σοβαρά», εξηγεί ο Henneman.
Αλλά η μείωση της θνησιμότητας με την πάροδο του χρόνου υπογραμμίζει την επιτυχία των μειώσεων των εκπομπών στη βελτίωση της υγείας. «Το βλέπω ως μια ιστορία επιτυχίας», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Δρ. Corwin Zigler του UT Austin. «Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα ήταν αυτό το σημαντικό βάρος που οι πολιτικές των ΗΠΑ έχουν ήδη μειώσει σημαντικά».
Αυτή η προσέγγιση για τον εντοπισμό των επιπτώσεων μεμονωμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό πιο στοχευμένων πολιτικών για περαιτέρω μείωση των επιπτώσεων στην υγεία από πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

από τον Brian Doctrow, Ph.D.”

Print Friendly, PDF & Email